Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Το κάρο μπροστά από τα βόδια

Μπορεί το άλογο να είναι ταυτισμένο με την υπερηφάνεια, όμως τα βασικά υποζύγια, που σήκωσαν το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής καλλιέργειας και έσερναν το κάρο, όπως έλεγχαν τη βοϊδάμαξα, ήταν τα βόδια.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Δυνατά, με ισχυρό μυϊκό σύστημα και ανθεκτικά, ήταν οι βασικοί σύντροφοι κάθε αγρότη σε όλες τις δουλειές, ώσπου να μπει η μηχανοκαλλιέργεια στη ζωή του.

Για όσους δεν έχουν ζήσει σε χωριό, σε εποχές που… μεσουρανούσαν τα συμπαθή υποζύγια, μπροστά βάζαμε τα βόδια και πίσω ήταν το κάρο ή το άροτρο, ανάλογα. Θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης γιατί πηγαίνουμε πίσω, σ’ εκείνες τις δύσκολες, πλην όμως πραγματικά όμορφες εποχές, στις οποίες κυριαρχούσαν οι μυθικές μορφές των προγόνων μας.

Γιατί, δυστυχώς, στις εποχές μας, πιθανόν ελλείψει παραστάσεων, αμαθείς και ανίδρωτοι όπως είναι, κάποιοι βάζουν το κάρο μπροστά από τα… βόδια.

Το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά σύσσωμο το πολιτικό σύστημα, ενώπιον του κινδύνου να αποσαθρωθεί και να παρασυρθεί από το παλιρροϊκό κύμα της εθνικής καταστροφής, ξύπνησε ξαφνικά από έναν λήθαργο 20 ετών και αποφάσισε να προμηθευτεί επειγόντως σύγχρονα οπλικά συστήματα για να αντιμετωπιστεί η τουρκική απειλή, που δεν είναι πλέον προ αλλά εντός των θυρών. Οπλικά συστήματα η πατρίδα μας χρειάζεται, όπως και μια σειρά από μέτρα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτως ώστε να αποκτήσουν τέτοια ισχύ πυρός και τέτοια υπεροπλία, που θα λειτουργήσουν ως ανασχετικός και αποτρεπτικός παράγοντας στην τουρκική επιθετικότητα.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία να αναγκαστεί να αναθεωρήσει τα σχέδιά της, για να αποφύγει μια επώδυνη ήττα από την Ελλάδα, που θα την οδηγήσει σε οδυνηρές περιπέτειες, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν ακόμα και στον διαμελισμό της.

Όμως τα όπλα και οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις δεν συνιστούν ικανό παράγοντα αποτροπής από μόνα τους. Πρέπει να προηγηθούν πολιτικός σχεδιασμός, καθορισμός εθνικών στόχων, υιοθέτησή τους από το πολιτικό σύστημα αλλά και από τις πνευματικές, καλλιτεχνικές και οικονομικές ελίτ, και, φυσικά, υποστήριξή τους από σύσσωμη την ελληνική κοινωνία, σε Κύπρο και σε Ελλάδα.

Δηλαδή να καθορίσουμε γιατί πρέπει να πάρουμε τα οπλικά συστήματα και γιατί να ισχυροποιήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Για παράδειγμα, θα θέσουμε ως στόχο:

Την απελευθέρωση της κατεχόμενης Κύπρου από τον τουρκικό στρατό;

Την επέκταση των χωρικών υδάτων σε ολόκληρη την ελληνική θαλάσσια επικράτεια στα 12 ναυτικά μίλια;

Να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Κύπρο, με βάση τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου;

Να απαγορεύσουμε διά… ροπάλου τα τουρκικά αεροσκάφη να υπερίπτανται των ελληνικών νησιών και να παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο;

Να υπερασπιστούμε με συνέπεια τα κυριαρχικά μας δικαιώματα;

Διότι, αν δεν γίνουν όλα τα παραπάνω, πολύ απλά θα επιτείνουμε τη βιωσιμότητα των πολεμικών βιομηχανιών των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και οποιασδήποτε άλλης χώρας θα μας προσφέρει απλόχερα τα όπλα της, με το ανάλογο τίμημα φυσικά, ενώ θα γίνουν και τα γνωστά παζάρια με τους μεσάζοντες και με εκείνους που βάζουν τις υπογραφές, υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες; Γιατί, αν δεν θέσουμε ξεκάθαρους εθνικούς στόχους, αν δεν τους αποδεχτούν το πολιτικό σύστημα, οι ελίτ και η ελληνική κοινωνία, τότε πολύ απλά βάζουμε το κάρο μπροστά από τα… βόδια, και ο νοών νοείτω.

Για παράδειγμα, την ώρα που οι Αρμένιοι υφίστανται μια δεύτερη γενοκτονία, οι Κούρδοι υφίστανται απίστευτους διωγμούς, η μισή Λιβύη, η μισή Συρία και το μισό βόρειο Ιράκ έχουν καταληφθεί από τον τουρκικό στρατό και στην Ελλάδα η στρατιωτική απειλή από την Τουρκία είναι εντός των πυλών, δεν μπορεί τη μέρα του εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων να γίνεται άθλια εκστρατεία από στελέχη κόμματος εξουσίας, επειδή η Παναγία, που είναι επίσημα προστάτιδα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, προβλήθηκε στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων. Και μάλιστα να τίθεται από πολιτικά ανόητους βουλευτές και θέμα θρησκείας, ότι δηλαδή υπάρχουν και Ελληνες που δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.

Περιμένω να δω τι θα πουν μεθαύριο, που το ένδοξο όπλο του Πυροβολικού γιορτάζει την ημέρα της προστάτιδός του, της Αγίας Βαρβάρας, την οποία έχουν επίσης προστάτιδα το πυροβολικό της Ιταλίας και του Βελγίου. Ή τι θα πουν την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, οπότε γιορτάζει το Πεζικό.

Και να ακολουθεί σε μια τέτοια αθλιότητα και μέρος της ελληνικής κοινωνίας, βυσσοδομώντας εναντίον των Ενόπλων Δυνάμεών μας, λες και δεν είναι ακόμα νωπά τα τραγικά λάθη του παρελθόντος, όταν οι Ενοπλες Δυνάμεις έγιναν όχι απλώς πεδίο αντιπαραθέσεως, αλλά και στόχος μιας μερίδας Ελλήνων, και σταματώ εδώ. Και ακριβώς αυτό πρέπει να αλλάξει. Να αλλάξει η νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας, η οποία πρέπει να συνειδητοποιήσει το μέγεθος και τις πραγματικές διαστάσεις της απειλής την οποία μόνον ισχυρές δυνάμεις μπορούν να αντιμετωπίσουν και να αποκρούσουν.

Ένα άλλο θλιβερό παράδειγμα της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα στον τομέα αυτό είναι το εξής: Υπάρχει ένα βίντεο για μια πρωτοποριακή προσπάθεια ανάπτυξης ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους από ένα εργοστάσιο της Μακεδονίας, με την επιστημονική υποστήριξη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εξ όσων γνωρίζω, όταν ολοκληρωθεί η προσπάθεια, η Ελλάδα θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που παράγουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με πρωτοποριακή τεχνολογία. Στο εν λόγω βίντεο οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα υπερηφανεύονται ότι το αεροσκάφος αυτό, όταν ολοκληρωθεί, θα χρησιμοποιηθεί για ανθρωπιστικούς σκοπούς!

Δηλαδή ο φόβος να μιλήσουμε για ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και για την ανάγκη να τις στηρίξουμε με τέτοιες κατασκευές, ειδικά στον πανεπιστημιακό και τον επιστημονικό τομέα, έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που συνιστά από μόνος του ένα είδος εθνικής ήττας, χωρίς να έχει προηγηθεί πόλεμος.

Πρέπει να το καταλάβουμε, επιτέλους, ότι είναι αδήριτη ανάγκη να αποβάλουμε τα συμπλέγματα του παρελθόντος και πολιτικοί, βουλευτές, επιστήμονες, καλλιτέχνες και απλοί πολίτες να συμβάλουμε στην ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, για τις οποίες θα πρέπει όλοι μας να είμαστε υπερήφανοι.

Αλλιώς, αγοράζοντας όπλα χωρίς να προηγηθούν όλα τα παραπάνω, απλώς κάνουμε πλουσιότερους ορισμένους -όνομα και μη χωριό- και βάζουμε το κάρο μπροστά από τα… βόδια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ