«Είπα να βγάλω λίγο έξω την κυρά, να… ξεσκάσει»

Must Read

Γιώργος Χαρβαλιάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Ο Γιώργος Χαρβαλιάς είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, εξειδικευμένος σε θέματα γεωστρατηγικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη. Ολοκλήρωσε τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών του στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε για μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Κεντ της Μεγάλης Βρετανίας.

Θα αργήσει, νομίζω, ο Κυριάκος να ξαναπιάσει το ποδήλατο και να βγει βόλτα στο βουνό. Η τελευταία τού βγήκε λίγο ξινή.

  • Από τον Γιώργο Χαρβαλιά

Στις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, ήταν τεράστιο επικοινωνιακό φάουλ η κυριακάτικη «μίνι απόδραση» στην Πάρνηθα. Από όποια πλευρά κι αν το πάρεις. Και ακόμα πιο αμήχανες ήταν οι δικαιολογίες μέσω τρίτων. Θύμιζαν τον τσοπάνη που τον κάνεις τσακωτό σε μια σπάνια κοινωνική έξοδο και σπεύδει να απολογηθεί λέγοντας: «Είπα να βγάλω λίγο έξω την κυρά, να ξεσκάσει…» Ανθρώπινα πράγματα, όπως θα έλεγε κι ο Πέτσας, που τα ξέρει αυτά απ’ τη γενέτειρα. Μεταξύ μας όμως, ξέρετε ποιο είναι το χειρότερο; Ότι ο Μητσοτάκης ακόμα και τώρα δεν καταλαβαίνει το λάθος. Ούτε ο περίγυρός του. Και δεν υπάρχει κάποιος παραδίπλα να βρει το θάρρος και να τους το εξηγήσει.

Η δυσκολία αντίληψης βρίσκεται στον παρεξηγημένο ρόλο του κομματικού αρχηγού, που στην Ελλάδα ισοδυναμεί με ένα είδος κληρονομικής σατραπείας. Οι γόνοι-κλώνοι, ειδικά οι τάχα μου «μοντέρνοι», δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις υποχρεώσεις του «σπορ» της πολιτικής. Ακόμα κι όταν φτάνουν στο ύπατο αξίωμα, νομίζουν ότι μπορούν να λειτουργούν σε ρυθμούς κανονικότητας ενός μάνατζερ πολυεθνικής. Κι όταν βρίσκουν μια χαραμάδα χρόνο, να… το ρίχνουν λίγο έξω. Λάθος τεράστιο. Γιατί ο μάνατζερ λογοδοτεί στα αφεντικά του και κρίνεται από τα νούμερα στο τέλος του χρόνου. Ο πρωθυπουργός λογοδοτεί σε έναν ολόκληρο λαό και κρίνεται -εκτός από τα νούμερα- για το ήθος του, την ικανότητα να πείθει, το ταλέντο να εμπνέει και την αρετή να δίνει πρώτος το παράδειγμα, σεβόμενος τους νόμους. Κρίνεται, επίσης, και από το αν προστατεύει επαρκώς τη ζωή, την περιουσία και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα αυτών που τον εξέλεξαν και δεν είναι, όπως στην περίπτωση του μάνατζερ, υπάλληλοί του. Αυτός είναι υπάλληλός τους… Φοβούμαι ότι αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους Ελληνες πολιτικούς, ειδικά τους πορφυρογέννητους.

Ωραία είναι τα extreme sports, έστω κι άμα τα ανακαλύπτεις στα 50 σου, αλλά η διακυβέρνηση μιας χώρας απαιτεί άλλου είδους πρωταθλητισμό. Σιδερένια πειθαρχία, υπέρτατη αίσθηση του καθήκοντος και, φυσικά, τεράστιες προσωπικές θυσίες. Οταν σε παρακολουθεί ένας ολόκληρος λαός, οφείλεις να προσέχεις ακόμα και πώς βάζεις το κλειδί στην πόρτα. Βαριά, πολύ βαριά η καλογερική. Όμως και η ηθική ανταμοιβή είναι ανεκτίμητη. Γράφεις το όνομά σου στην Ιστορία… Όσοι, λοιπόν, μπαίνουν στην πολιτική για να γράψουν ιστορία και όχι για τα κονομήσουν, να διασκεδάσουν τα προσωπικά τους απωθημένα ή απλώς να σκοτώσουν την ώρα τους οφείλουν να στερηθούν κάποιες απολαύσεις που για τους κοινούς θνητούς είναι ίσως και αυτονόητες. Έχουν καιρό να τις ξαναθυμηθούν, άλλωστε, όταν εγκαταλείψουν τα αξιώματα.

Φανταστείτε όμως πόσο ισχύει το αξίωμα αυτό της πολιτικής όταν οι κοινοί θνητοί καλούνται να στερηθούν προσωρινά για έναν κοινό σκοπό τις «αυτονόητες απολαύσεις», κλειδαμπαρώνονται στα σπίτια τους και βλέπουν τον πρωθυπουργό να κάνει… σκασιαρχείο. Η χώρα να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο επικεφαλής, αντί να βρίσκεται στα χαρακώματα, να βγάζει την κυρά βόλτα στο βουνό, χαριεντιζόμενος με τους περαστικούς, κατά παράβαση κάθε κανόνα υγειονομικής ασφάλειας. Το άρχισε νωρίς, είναι η αλήθεια, το καλαμπούρι με τις «αποδράσεις» ο πρωθυπουργός. Κάποιοι ηλίθιοι του είπαν ότι οι φωτογραφίες με το κουπί στο SUP ή τα μπατόν του σκι στην πίστα τού κάνουν καλό. «Γράφουν».

Έτσι είχαν πει, δυστυχώς, και στον Γιωργάκη. Ο Κυριάκος δεν έχει βάλει ακόμα το χέρι στην αλυσίδα ούτε έφερε το Λιμενικό να τον μαζέψει με το κανό, φοβούμαι όμως ότι βαδίζει στα ίδια χνάρια. Και ειδικότερα σε μια εποχή που δεν σηκώνει γκλαμουριές.

Η Ελλάδα δεν είναι Καναδάς, με τα μισά προβλήματα λυμένα και έναν πρωθυπουργό που έχει την πολυτέλεια να διαλέγει παρδαλές κάλτσες. Και ο Μητσοτάκης δεν είναι Τριντό, θα πρέπει να το αντιληφθεί.

Σε μια χώρα, λοιπόν, που πένεται, μαστίζεται από την εισβολή τριτοκοσμικών και τη συνακόλουθη εγκληματικότητα, ενώ νιώθει παράλληλα την ανάσα του «σουλτάνου» στον σβέρκο της, οι φωτογραφίες του πρωθυπουργού με κολάν ποδηλατική βερμούδα και κάλτσες μέχρι το γόνατο δεν προσθέτουν κάτι στη δημόσια εικόνα του. Μπράβο στον άνθρωπο που ανακάλυψε τη μαγεία του αθλητισμού και χαίρεται τις συγκινήσεις που αυτός προσφέρει μαζί με τη γυναικούλα του. Άλλοι έτρεχαν στα καζίνο. Αυτός, στο βουνό και στη θάλασσα. Καλύτερα. Για τον ίδιο όμως. Όχι για εμάς.

Εν ολίγοις, ο μέσος Ελληνας, στην κατάσταση που βρίσκεται, δεν δίνει δεκάρα για το πρωθυπουργικό «στιλ». Καλό είναι ο πρώτος πολίτης να κρατιέται σε φόρμα, γιατί κι εδώ δίνει το παράδειγμα. Αδιάφορο όμως αν το κάνει σηκώνοντας τσιμεντόλιθους στην αυλή του σπιτιού του ή χοροπηδώντας με το snowboard. Αδιάφορο, επίσης, αν η γυναίκα του αρχηγού… ξέρει από βέσπα.

Θα σας πρότεινα, λοιπόν, να συνέλθετε λίγο. Μπείτε μεταμφιεσμένοι στο πρώτο συνοικιακό καφενείο (σ.σ.: όταν ανοίξει…) και αφουγκραστείτε τις πραγματικές ανησυχίες του κοσμάκη. Σας βεβαιώνω, δεν τον αφορά αν κυβερνάται από beautiful people. Ποντίκια θέλει να πιάνουν, όπως έλεγε κι ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ. Και, κυρίως, να μην τον κοροϊδεύουν κατάμουτρα, βάζοντάς τον να κάνει βαθιά καθίσματα την ώρα που οι ίδιοι χορεύουν, στην κοσμάρα τους, βαλς…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Λακωνία – Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής

Συναγερμός έχει σημάνει το απόγευμα της Παρασκευής για πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην Άρνα Λακωνίας. Δυνάμεις της...

More Articles Like This