Παταγώδης αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Must Read

Τα νεκροτομεία στη Γερμανία ξεχειλίζουν και ο μνημονιακός Σόιμπλε λέει ότι είναι λάθος προτεραιότητα η προστασία της ζωής – Η έπαρση της Μέρκελ κατά του κορωνοϊού και η φτώχεια που εξαπλώνεται.

  • Του Μιχάλη Ψύλου

Ο «αδιόρθωτος» κύριος Σόιμπλε ξαναχτύπησε. «Το κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει όλους από τον θάνατο» δήλωσε ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Die Welt», ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο κορονοϊός σαρώνει τη Γερμανία, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση Μέρκελ να επιβάλει ένα πολύ σκληρό lockdown. Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο -στο πρώτο κύμα της πανδημίας– ο Σόιμπλε είχε και πάλι προκαλέσει την κοινή γνώμη, λέγοντας ότι «είναι λάθος να δοθεί ύψιστη προτεραιότητα στην προστασία της ζωής στην εποχή της πανδημίας». Μιλώντας τότε στην εφημερίδα «Tagesspiegel», ο 77χρονος Σόιμπλε είχε πει μάλιστα ότι «όταν ακούω πως όλα τα άλλα πρέπει να μείνουν πίσω για να προστατεύσουμε τη ζωή, τότε πρέπει να πω: Αυτό δεν είναι σωστό με αυτή την απόλυτη έννοια».

Φυσικά, η άποψη του παντοδύναμου Σόιμπλε εισακούστηκε τότε από την κυβέρνηση Μέρκελ, και να πού έφτασε η πρώτη δύναμη της Ευρώπης: Να κλειδώνει τον πληθυσμό έως τις 10 Ιανουαρίου για να αποτρέψει τα χειρότερα. Και να εναποθέτει η κυβέρνηση Μέρκελ όλες τις ελπίδες στους εμβολιασμούς, που ουδείς γνωρίζει ακόμη πόσο αποτελεσματικοί θα είναι στον άμεσο περιορισμό της πανδημίας.

Η Γερμανία δεν διαθέτει μια «βιώσιμη στρατηγική» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, λέει στη «FAZ» ο επιδημιολόγος Γιόνας Σμιντ Χανασίτ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. «Μια ακολουθία lockdown δεν συνιστά μακροπρόθεσμη στρατηγική. Η προσπάθεια των υγειονομικών Αρχών να εντοπίσουν τις επαφές των μολυσμένων ατόμων έχει αποτύχει σε πολλά μέρη. Οχι μόνο επειδή δεν υπάρχει προσωπικό, αλλά και επειδή οι Αρχές δεν μπορούν πλέον να ανακαλύψουν πού ακριβώς μολύνεται κάποιος από τον ιό».

Αλλαγή στρατηγικής προτείνει και ο στατιστικολόγος Δημόσιας Υγείας Γκερντ Αντες: «Πρέπει οι υγειονομικές Αρχές να εστιάσουν την προσοχή τους στις ομάδες κινδύνου. Γιατί υποψιάζομαι ότι τελικά στοχεύουν κρυφά στην ανοσία της αγέλης».

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μέρκελ για τους χειρισμούς της στο δεύτερο κύμα της πανδημίας εξαπολύει και το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» στο τεύχος του που κυκλοφόρησε το Σάββατο με τίτλο «Η αποτυχία του χειμώνα». Γράφει: «Η Γερμανία σπατάλησε το αρχικό της πλεονέκτημα. Ενώ πριν από λίγους μήνες επαινέθηκε σε όλον τον κόσμο ως υποδειγματικός μαθητής στον αγώνα κατά της πανδημίας, η χώρα σπατάλησε τη φήμη της αυτό το φθινόπωρο. Μια σειρά εσφαλμένων υπολογισμών από τους πολιτικούς το φθινόπωρο συνέβαλε στην απότομη αύξηση των μολύνσεων από Covid-19 τις τελευταίες ημέρες».

Τα νοσοκομεία στην περιοχή Γκέρλιτζ στη Σαξονία είναι γεμάτα από ασθενείς με Covid-19. Tα νεκροτομεία ξεχειλίζουν λόγω του μεγάλου αριθμού θανάτων από κορονοϊό αυτή την εβδομάδα. Αυτή είναι η Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2020. Οι πολιτικοί υποσχέθηκαν στους ανθρώπους κάτι που δεν μπορούσαν να τηρήσουν. Δημιούργησαν ελπίδες που τώρα ξεθωριάζουν…

Κι όμως, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, πολλοί επιστήμονες είχαν συστήσει στη γερμανική κυβέρνηση να διδαχθεί από τη Νέα Ζηλανδία και από πολλές χώρες της ανατολικής Ασίας που κατάφεραν να περιορίσουν τον ιό με σκληρά μέτρα και μαζικά τεστ. Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών Leopoldina είχε ζητήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου «αποτελεσματικούς κανόνες για το φθινόπωρο και τον χειμώνα».

Ωστόσο, υπήρξαν και επιτυχημένες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα για κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Στην πανεπιστημιακή πόλη του Τίμπινγκεν, ο «πράσινος» δήμαρχος Μπόρις Πάλμερ αντιμετώπισε θετικά την κατάσταση με μαζικά τεστ του πληθυσμού και προστάτεψε τις ομάδες υψηλού κινδύνου παρέχοντάς τους δωρεάν μάσκες και τη δυνατότητα να μετακινούνται με ταξί με εισιτήριο… λεωφορείου. Και, όταν οι πολιτικοί δεν κάνουν τη δουλειά τους, τότε πρέπει να την κάνουν άλλοι. Πριν από λίγες μέρες, το Νοσοκομείο Niederlausitz στην πόλη Σένφτενμπεργκ του Βρανδεμβούργου ζήτησε βοήθεια λόγω της έλλειψης προσωπικού. Η απήχηση της έκκλησης ήταν «εντυπωσιακή», δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου. Πάνω από 90 εθελοντές έτρεξαν να βοηθήσουν την πρώτη κιόλας ημέρα.

Υπάρχουν και πολιτικοί, όμως, που δεν διστάζουν να πουν με γενναιότητα τα πράγματα με το όνομά τους: Ο Χριστιανοκοινωνιστής Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ τονίζει ότι «το πλεονέκτημα που κέρδισε η Γερμανία στην πανδημία την άνοιξη έχει σπαταληθεί, και αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη πειθαρχίας μεταξύ του πληθυσμού, αλλά κυρίως στα ανεπαρκή κυβερνητικά μέτρα. Η κυβέρνηση απέτυχε να σημειώσει πρόοδο σε βασικούς τομείς περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού». Η ευκαιρία χάθηκε το καλοκαίρι για να τεθεί υπό έλεγχο η ασθένεια» λέει επικριτικά η επιδημιολόγος Μαρία βαν Κέρχοφ της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. «Δεν υπήρχε ουσιαστική στρατηγική τεστ» γράφει το «Spiegel». Στη Βαυαρία, οι πολίτες κατέκλυσαν τα γραφεία δημόσιας υγείας, όταν οι Αρχές προσφέρθηκαν να παράσχουν σε όλους τους κατοίκους ένα τεστ δωρεάν. Στην πολιτεία της Εσης έγιναν τεστ στους καθηγητές, αλλά όχι σε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων. Παρόμοιες ιστορίες ακούγονται και αλλού – και αυτό ακριβώς είναι το καταστροφικό. Οσον αφορά την προστασία των ομάδων κινδύνου, η γερμανική κυβέρνηση φάνηκε επίσης πολύ χαλαρή.

Ζητήσαμε από νοσοκομειακούς γιατρούς που δίνουν καθημερινά τη μάχη με τον κορονοϊό να αξιολογήσουν το ρεπορτάζ του «Der Spiegel» σε σχέση και με την κατάσταση που υπήρξε στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας, όπως και η Γερμανία, είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος. «Αν το “Spiegel” έβαζε το όνομα Ελλάδα εκεί που αναφέρεται για τη Γερμανία, δεν θα έπεφτε επίσης και πολύ έξω» τόνισαν οι νοσοκομειακές πηγές στη «δημοκρατία».

Οπως είπαν, «στη χώρα μας έχει διαπιστωθεί, για παράδειγμα, ότι πραγματοποιούνται λιγότερα τεστ σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά και από όσα χρειάζονται». Η χώρα μας βρίσκεται στην 34η θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη διενέργεια τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Worldmeter. Σε ό,τι αφορά επίσης την ιχνηλάτηση και την απομόνωση των κρουσμάτων, φαίνεται ότι δεν υπάρχει ομοιόμορφη αντιμετώπιση. Ειδικά στα μικρότερα αστικά κέντρα στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει το ερώτημα σε ποιον βαθμό ελέγχθηκαν και ιχνηλατήθηκαν αποτελεσματικά οι αλλοδαποί εργάτες γης, που φέρεται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση της νόσου, έως την καθυστερημένη απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει μεθοριακούς σταθμούς και να επιβάλει τον έλεγχο με rapid tests όσων περνούν.

Την ίδια ώρα, βέβαια, ο πληθυσμός πληρώνει και οικονομικά το «μάρμαρο», με τη φτώχεια να επεκτείνεται.

«Handelsblatt»: Τεράστιο το κόστος και στην Ελλάδα

H γερμανική «Handelsblatt» γράφει ότι και «στην Ελλάδα, τα μέτρα περιορισμού δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Από τα 121.253 κρούσματα στην Ελλάδα από τα τέλη Φεβρουαρίου, τα 83.121 εντοπίστηκαν μόλις τον τελευταίο μήνα. Η εικόνα είναι παρόμοια για τους νεκρούς: 3.370 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής από τον Covid-19 και πάνω από από τα 3/4 αυτών τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο».

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει το lockdown έως τις 7 Ιανουαρίου, αλλά αυτό είναι καταστροφή για το λιανεμπόριο. Το νέο lockdown θα πλήξει ακόμη περισσότερο το εμπόριο τροφοδοσίας, το οποίο είχε «κλείσει» για αρκετές εβδομάδες την περασμένη άνοιξη. Τα 80.000 εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες απασχολούν περίπου 330.000 άτομα. «Από τις 366 ημέρες του τρέχοντος έτους, είμαστε ανοιχτοί μόνο τις 151» υπολογίζει ο Σύλλογος Εστιατορίων στη Θεσσαλονίκη.

«Από τις περίπου 5.500 εταιρίες του κλάδου, 1.500 δεν θα επιβιώσουν» εκτιμά ο εκπρόσωπος του συλλόγου Μιχάλης Επιτροπίδης, όπως αναφέρει η «Handelsblatt», και προσθέτει: «Η οικονομία της Ελλάδας δεν βυθίστηκε τόσο πολύ ούτε το 2011, τη χειρότερη χρονιά της οικονομικής κρίσης».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σφοδρές ανταλλαγές πυρών μεταξύ Παλαιστινίων στην Τζενίν – Συρία: Χτυπήματα σε γέφυρα που συνδέει τη Χάμα με τη Χομς

Πυρά αντάλλαξαν μεταξύ τους χθες το βράδυ μέλη ενόπλων οργανώσεων και των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής στην Τζενίν,...

More Articles Like This