Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Ο Χριστός στη ζωή μας

Με έφαγε η μεγάλη μου η θυγατέρα προχθές! «Μπαμπά, πάμε μια βόλτα, έχω σκάσει με την κλεισούρα της καραντίνας».

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Της πρότεινα να πάμε στο κέντρο με το αμάξι και δέχτηκε. Πήγαμε λοιπόν βράδυ και μέσα από το αυτοκίνητο είδαμε την πανέμορφη Αθήνα μας.

Το Σύνταγμα άστραφτε από τα εορταστικά λαμπιόνια στα δέντρα, η οδός Πανεπιστημίου ήταν ένα όνειρο, με τα καταπληκτικά πυκνά και φωτεινά στολίδια που είχε τοποθετήσει ο Δήμος Αθηναίων.

Ενθουσιαστήκαμε με την κόρη μου, ήταν απλά υπέροχα στολισμένη η πόλη μας, μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Τι κρίμα που λόγω της πανδημίας δεν μπορούμε να τη χαρούμε και να κάνουμε πεζοί ατέλειωτες βόλτες, να ψωνίσουμε, να γευτούμε τα εδέσματα από τις ταβέρνες και τα εστιατόρια, να ακούσουμε τα κάλαντα. Θυμήθηκα το περσινό φιάσκο του δημάρχου Αθήνας κ. Μπακογιάννη, που είχε επιτρέψει στο ορθοπολιτικό Ιδρυμα Ωνάση να «στολίσει» το κέντρο και είχαμε καταλήξει με διχαστικά αφαιρετικά στολίδια (παύλες, γεωμετρικά σχήματα) που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με το πνεύμα της χριστιανικής εορτής μας. Εμαθε ο δήμαρχος φέτος -ευτυχώς για εμάς- και επιδιόρθωσε το τραγικό περσινό λάθος του, που μας είχε απογοητεύσει όλους.

Ο πόλεμος με στόχο την αποχριστιανοποίηση των Χριστουγέννων δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Έχει αρχίσει ήδη από παλαιά. Θυμάμαι το 2017 που είχα επισκεφθεί το Λονδίνο τα Χριστούγεννα (μία πόλη που το 50% πλέον των κατοίκων της δεν είναι γηγενείς Αγγλοι) και είχε εξαφανιστεί εντελώς το πνεύμα της χριστιανικής εορτής από τα στολίδια της πόλης που ο Εγγλέζος Κάρολος Ντίκενς είχε απεικονίσει πριν από 177 έτη στη καταπληκτική νουβέλα του «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» με κεντρικό ήρωα τον Εμπενίζερ Σκρουτζ.

Καμία αναφορά στα Χριστούγεννα οι ουδέτερες ευχές «καλές εορτές» δέσποζαν παντού, πουθενά φάτνη ή αναφορά στη Γέννηση του Χριστού.

Στα διάσημα καταστήματα παιχνιδιών Hamleys εξοργίστηκα όταν διαπίστωσα πως ακόμα και τη φιγούρα του Αϊ-Βασίλη είχε αντικαταστήσει ένα μαυροπράσινο ξωτικό, το οποίο κατά κύριο λόγο το υποδύονταν νεαρές μουσουλμάνες πωλήτριες, που φορούσαν ισλαμικό τσαντόρ.

Πέρα από τις ευχές που με λαχτάρα θα δώσουμε όλοι για υγεία, εκδίωξη του κορονοϊού και παύση της ανελεύθερης και ασφυκτικής καραντίνας που βιώνουμε, εγώ θα ευχηθώ ολόψυχα σε όλους μας αυτά τα Χριστούγεννα να τα βιώσουμε με περισσότερο Χριστό στη ζωή μας.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

Φαήλος Κρανιδιώτης
Φαήλος Κρανιδιώτης
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ