Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021

Διώξεις φρονημάτων στην Ελλάδα

Εκδοτικός οίκος αποπέμπει συγγραφέα επειδή η άποψή του για την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου δεν συμβαδίζει με την επίσημη

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Ο συγγραφέας Κώστας Χαραλάς γράφει παιδικά βιβλία και συνεργάζεται με τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Για την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, θέλοντας να ενθαρρύνει τα παιδιά να λένε δυνατά τη λέξη ΟΧΙ, εκεί που πρέπει και όταν πρέπει, έγραψε στο facebook: «Έχω κόρη. Να μου φέρνει ένα ποτήρι νερό λέγανε κάποιοι όταν γεννήθηκε. ΟΧΙ. Δεν θέλω ένα ποτήρι νερό από την κόρη μου. Αυτό που θέλω από την κόρη μου είναι να είναι πηγή. Πηγή αυτογνωσίας, αυτοκυριαρχίας, αξιοπρέπειας. Χθες καθίσαμε και μιλήσαμε με βάση τους σκελετούς που μπορεί να έχει μια γυναίκα για 24 χρόνια στην ντουλάπα της. Άξιζε η απόφασή της να μην προβάλει αντίσταση; Να πει ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ; Οι περισσότερες γυναίκες για τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους (και κάποιοι άντρες, μην το παραβλέπουμε) έχουν να αποφασίσουν για κάτι πολύ σημαντικό. Να δώσουν κάτι από τον εαυτό τους και σε αντάλλαγμα να πάρουν χρήμα, δόξα, εύκολη ανέλιξη. Αξίζει; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να κάνουν στους εαυτούς τους για να μην τους τυραννάει για 24 χρόνια μετά. Γιατί για κάθε Μπεκατώρου που μετάνιωσε να υπολογίσετε και 5 που δεν μετάνιωσαν».

Ο κ. Χαραλάς δεν έγραψε «καλά της έκανε», «δεν έπρεπε να μιλήσει η Μπεκατώρου» ή κάτι άλλο. Απλώς, η άποψή του δεν συμβάδισε με το κλίμα της ακρισίας και της αυτοθυματοποίησης που προωθεί ένα αμερικανικό μεταφεμινιστικό κίνημα το οποίο αποκαλείται METOO (δηλαδή «κι εγώ, επίσης»). Ο εκδοτικός οίκος του αντέδρασε αστραπιαία. Η Βάσω Παπαγεωργίου των εκδόσεων Μεταίχμιο έγραψε στο facebook απαντητική ανάρτηση στον κ. Χαραλά και εκεί, μεταξύ άλλων, του ανακοίνωνε την αποπομπή του, με τα ακόλουθα: «Ο υγιής πλουραλισμός απόψεων δεν γίνεται να μην έχει όρια, ιδίως στον χώρο του παιδικού βιβλίου. Δεν έχουν θέση στον εκδοτικό χώρο οι εκφραστές απόψεων σαν αυτές που διατύπωσε δημόσια ο συγγραφέας Κώστας Χαραλάς. Είναι αυτονόητο πως η συνεργασία μας δεν θα συνεχιστεί».

Είμαστε ελεύθεροι να διατυπώνουμε την άποψή μας στην Ελλάδα, αρκεί να συμβαδίζει με την κυρίαρχη ιδεολογία…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ