Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Λες και τους τσιμπάει μύγα…

Είναι επιεικώς ακατανόητη και άκρως εκνευριστική αυτή η τάχα μου ευαισθησία των Ευρωπαίων για το έλλειμμα δημοκρατίας στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο που βρίσκεται κάτω από την επιρροή της Ρωσίας και του Πούτιν.

  • Από τον Γιώργο Χαρβαλιά

Σαν να τους τσιμπάει μύγα, κάθε φορά που ανοίγει μια μύτη, συλλαμβάνεται ένας ακτιβιστής, περιορίζονται κάποια ανθρώπινα δικαιώματα, πετάγονται από την καρέκλα για να φωνάξουν: «Εδώ και τώρα κυρώσεις στη Μόσχα!»

Λες και αυτά τα φοβερά και τρομερά συμβαίνουν μόνο στον… πλανήτη του Πούτιν. Σε καμία άλλη χώρα της Εσπερίας. Ούτε στην άλλη ακτή του Ατλαντικού. Και πουθενά αλλού στη Γη.

Προ ημερών σκοτώθηκε μια γυναίκα από πιστολίδι μέσα στο Καπιτώλιο και δεν κουνήθηκε φύλλο. Στην Τουρκία τη μια μέρα δέρνουν τους φοιτητές, την άλλη κλείνουν κανάλια και την τρίτη κλειδαμπαρώνουν στη φυλακή όποιον στραβοκοίταξε τον «σουλτάνο». Ουδείς στην Ευρώπη όμως διανοείται να προτείνει κυρώσεις.

Στη Ρωσία διαδήλωσαν λίγες χιλιάδες οπαδοί ενός αμφιλεγόμενου πολιτικού ακτιβιστή, έπεσαν μερικές ψιλές και αμέσως οι Ευρωπαίοι ταγοί των δημοκρατικών αρχών ξεσπάθωσαν. Κυρώσεις!

Η κατάσταση ξεπερνάει το όριο της υποκρισίας και αγγίζει το όριο της απόλυτης γελοιότητας, μαζί με αυτήν της ψυχροπολεμικής υστερίας. Την ώρα που, καλώς ή κακώς, έχουν αναιρεθεί ένα σωρό δικαιώματα των Ευρωπαίων λόγω της πανδημίας, ακόμα και μερικά που προστατεύονται από το Σύνταγμα, όπως αυτό της ελεύθερης κυκλοφορίας, εμείς κοπτόμεθα για το αδιάβλητο των εκλογών στη Λευκορωσία. Επειδή ο Λουκασένκο κάνει τα χατίρια στον Πούτιν. Τώρα αναβιβάσαμε σε πρώτο θέμα της ατζέντας την απελευθέρωση ενός «φυτευτού» των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, πολύ περιορισμένης δημοφιλίας, που θέλει απλώς να ρίξει τον Ρώσο πρόεδρο.

Ασφαλώς και η σημερινή Ρωσία δεν είναι υπόδειγμα δημοκρατικής διακυβέρνησης. Αλλά ποιος θα την κρίνει; Η Αμερική, που αναγκάστηκε να καλέσει την εθνοφρουρά και την έβαλε να κατασκηνώσει στο Καπιτώλιο; Η Γερμανία της Μέρκελ, που δίνει μάχη για να προστατεύσει τον Τούρκο δικτάτορα; Ή μήπως η Γαλλία του Μακρόν, που έκανε μαύρους στο ξύλο τους διαδηλωτές με τα κίτρινα γιλέκα;

Ας σοβαρευτούμε λιγάκι. Οταν ξεσηκώθηκε το μισό Παρίσι, είχαμε χιλιάδες συλλήψεις και εκατοντάδες τραυματισμούς, μερικοί εκ των οποίων σοβαρότατοι, από πλαστικές σφαίρες.

Αλλά δεν σκέφτηκε κανείς να προτείνει ούτε… ενδοοικογενειακές συστάσεις για την υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας. Με τι θράσος τώρα προτείνουν για τη Ρωσία οικονομικές κυρώσεις;

Κι αν το θέμα έρθει προς συζήτηση, που πολύ φοβούμαι ότι θα έρθει, τι σκοπεύει να κάνει ο Μητσοτάκης; Το κορόιδο για τον Ερντογάν και τον… κέρβερο για τον Πούτιν; Πάει πολύ, νομίζω…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ