Σάββατο 24/7/2021

Γκρίζοι Λύκοι: Κάτω από την «ομπρέλα» του Ερντογάν!

Τι σηματοδοτεί η εκλογή εκλεκτού του «σουλτάνου» στη Γερμανία στην προεδρία της Διεθνούς Ένωσης Δημοκρατών.

  • Του Μιχάλη Ψύλου

Την ώρα που όλη η Ευρώπη προσπαθεί να θέσει εκτός νόμου τους Γκρίζους Λύκους (η Γαλλία το έκανε ήδη), ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τούς παίρνει υπό την προστασία του. Στις 24 Ιανουαρίου -αποκαλύπτει η γερμανική «Tagesschau»- ένα από τα ηγετικά στελέχη της τουρκικής ακροδεξιάς οργάνωσης στη Γερμανία, ο Κεκσάλ Κους, αναδείχθηκε πρόεδρος της Union Internationaler Demokrats (Διεθνής Ένωση Δημοκρατών, UID).

Πρόκειται για μια οργάνωση του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος AKP με τη βοήθεια της οποίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί την πολιτική του στη Γερμανία, επηρεάζοντας όσο μπορεί τους 1.400.000 Τούρκους μετανάστες που ζουν μεν στη Γερμανία, αλλά έχουν δικαίωμα ψήφου στη χώρα καταγωγής τους, στην Τουρκία.

Ως τον Μάιο του 2018 η οργάνωση αυτή του Ερντογάν στη Γερμανία λειτουργούσε με την επωνυμία Ενωση Ευρωπαίων – Τούρκων Δημοκρατών (UETD), αλλά άλλαξε όνομα για να γίνει πιο αποδεκτή στη γερμανική πολιτική σκηνή. Και τώρα, που εδραιώθηκε, διορίστηκε πρόεδρός της ο ακροδεξιός Γκρίζος Λύκος.

Σύμφωνα μάλιστα με την τουρκική εφημερίδα «Avrupatürkgazetesi», ο Κοκσέλ Κους είχε διασυνδέσεις ακόμη και με την τουρκική μαφία φθάνοντας στο σημείο να επαινεί στο facebook τον ακροδεξιό αρχιμαφιόζο Αμπντουλάχ Τσατλί, που είχε καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών και είχε εμπλακεί σε αρκετές πολιτικές δολοφονίες – μεταξύ των οποίων και σε επίθεση εναντίον μελών του Τουρκικού Εργατικού Κόμματος το 1978, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι. Ο αρχιμαφιόζος σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα το 1996. Ο Κους είχε δημοσιεύσει φωτογραφία του αρχιμαφιόζου γράφοντας: «Είθε ο Θεός να του δώσει μια αξιόλογη θέση στον παράδεισο».

Σε μια άλλη ανάρτηση τον Απρίλιο του 2018 ο εκλεκτός του Ερντογάν στην προεδρία της Διεθνούς Ενωσης Δημοκρατών εκθείαζε τον Αλπαρσλάν Τουρκές, τον ιδρυτή των Γκρίζων Λύκων αλλά και του νεοφασιστικού, εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Εκατομμύρια νέοι τιμούμε με μεγάλη θλίψη την επέτειο του θανάτου του Αλπαρσλάν Τουρκές γιατί βοήθησε τη χώρα με τις εθνικές του αξίες» έγραψε ο Κους για τον φασίστα ιδρυτή των Γκρίζων Λύκων, που ευθύνεται για δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις και δολοφονίες αριστερών τη δεκαετία του ’70.

Ο πολιτικός επιστήμονας Κεμάλ Μποζάι προειδοποιεί μάλιστα ότι «η συνεργασία και αλληλεξάρτηση πλέον των εθνικιστικών δυνάμεων, όπως βλέπουμε σήμερα στην Τουρκία, δεν περιορίζεται σε τουρκικές οργανώσεις στη Γερμανία», αλλά επεκτείνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής Τζεμ Οζντεμίρ και πρώην ηγέτης των Πρασίνων, που πρωτοστατεί στο να τεθούν εκτός νόμου οι Γκρίζοι Λύκοι στη Γερμανία, προειδοποιεί ότι ο ακροδεξιός νέος πρόεδρος της τουρκικής Ενωσης Διεθνών Δημοκρατών παράλληλα με την προώθηση της πολιτικής του Ερντογάν στη Γερμανία «θα οδηγήσει σε πιο εξτρεμιστικές θέσεις την οργάνωση, η οποία -να σημειωθεί-παρακολουθείται ήδη από το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος.

Οι ακροδεξιοί Γκρίζοι Λύκοι είναι αριθμητικά το μεγαλύτερο ακροδεξιό εξτρεμιστικό κίνημα στη Γερμανία. Οι ειδικοί λένε ότι αριθμεί 18.000 μέλη και διαθέτει ισχυρές προσβάσεις σε τουλάχιστον 200 ενώσεις και οργανισμούς στη Γερμανία εδώ και δεκαετίες. Διαθέτει μάλιστα παρακλάδια στη Γαλλία, στη Σουηδία, στην Ολλανδία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Το ακροδεξιό αυτό κίνημα προκαλεί με πράξεις μίσους και εμπλέκεται σε βίαιες ενέργειες» γράφει η «Tagesschau».

«Στα τέλη του περασμένου χρόνου υπήρξε μια διακομματική πρωτοβουλία στη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή για να απαγορευθούν οι Γκρίζοι Λύκοι στη Γερμανία λόγω των αντισυνταγματικών ενεργειών τους. Η κατηγορία: Το εξτρεμιστικό αυτό κίνημα διαδίδει τον εθνικισμό, επιδιώκει τον στόχο μιας μεγάλης τουρκικής αυτοκρατορίας και διώκει τους πολιτικούς του αντιπάλους» τονίζει η γερμανική εφημερίδα. Τα νομικά εμπόδια για την απαγόρευσή τους είναι πάντως πολλά, επειδή δεν είναι μια οργάνωση με καθαρή δομή, αλλά ένα κίνημα.

Ο βουλευτής των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ υποστηρίζει ότι οι Γκρίζοι Λύκοι παίζουν σημαντικό ρόλο ακόμη και στο Ινστιτούτο Τουρκική – Ισλαμική Ενωση για τη Θρησκεία» (DITIB), μια οργάνωση- ομπρέλα που εκπροσωπεί περίπου 900 μουσουλμανικές κοινότητες στη Γερμανία και, μεταξύ άλλων, προσφέρει μαθήματα για το Ισλάμ σε γερμανικά σχολεία. «Ο στόχος των Γκρίζων Λύκων είναι να προχωρήσουν οι τουρκικής καταγωγής Γερμανοί ακόμη περισσότερο προς την κατεύθυνση του τουρκικού εθνικισμού και του φονταμενταλισμού» εκτιμά ο Πράσινος βουλευτής.

«Φασιστικά χαρακτηριστικά» στην κυβερνητική συμμαχία με Μπαχτσελί

Δεν είναι βέβαια περίεργο που ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε ένα ακροδεξιό «υποκείμενο» για πρόεδρο της οργάνωσής του στη Γερμανία. Πρόκειται για μια φυσιολογική εξέλιξη, καθώς στην ίδια την Τουρκία ο Ερντογάν συγκυβερνά πλέον από το 2018 με τον ακροδεξιό εθνικιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος αποτελεί και τον πολιτικό ηγέτη των Γκρίζων Λύκων.

Χωρίς υπερβολή, ο Ερντογάν είναι πλέον όμηρος του Μπαχτσελί, ο οποίος ελέγχει γύρω στο 10% του εκλογικού σώματος και αποτελεί τη μοναδική ελπίδα επανεκλογής του στην τουρκική προεδρία το 2023, αφού τα δικά του «κουκιά» μειώνονται συνεχώς, λόγω της κακής κατάστασης της οικονομίας.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στο να «λαμβάνει η πολιτική της κυβερνητικής συμμαχίας Ερντογάν – Μπαχτσελί όλο και περισσότερο φασιστικά χαρακτηριστικά. Ο Ερντογάν επιτρέπει στους ακροδεξιούς εξτρεμιστές εταίρους του να κάνουν τη δουλειά τους» γράφει η «Tagesschau».

Ηδη ο Μπαχτσελί πιέζει ασφυκτικά να τεθεί εκτός νόμου το φιλο-Κουρδικό HDP, προκειμένου να κλέψει τις ψήφους των πιο συντηρητικών Κούρδων. Ο Ερντογάν δεν θέλει ακόμη να απαγορεύσει το HDP, αλλά σίγουρα προσπαθεί να το αποδυναμώσει. Στόχος του είναι να πλήξει το φιλο-Κουρδικό κόμμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορέσει να ξεπεράσει το όριο του 10% για να μπει στο Κοινοβούλιο στις επόμενες εκλογές του 2023. Είναι ενδεικτικό ότι από τους 65 δημάρχους που εξέλεξε το HDP στις τοπικές εκλογές του 2019 οι 50 έχουν καθαιρεθεί με διάφορα προσχήματα και πολλοί είναι στη φυλακή.

Ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι επίσης φυλακισμένος από το 2016 με διάφορες γελοίες κατηγορίες και ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε πρόσφατα την απελευθέρωσή του -όπως και η γερμανική κυβέρνηση- ο Ερντογάν τους γράφει όλους στα παλαιότερα των υποδημάτων του.

Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ βλέπουν ότι η πολιτική Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας αποκτά όλο και περισσότερο ακροδεξιό χαρακτήρα, κλείνουν τα μάτια. Δυστυχώς, προηγούνται τα γεωπολιτικά, ενεργειακά και οικονομικά συμφέροντα, που δεν νοιάζονται αν η Τουρκία μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε μια τεράστια φυλακή… Αρκεί το «Oruc Reis» να παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

c083f62d604f6ab0123485012892a401
Σάββας Καλεντερίδης
785816f87e0652aa7f35977b1c299f8a
Μανώλης Κοττάκης
3e5c0e2100da9aefd24f98d0bdfe8734
Ελένη Παπαδοπούλου
83513841 1515836868581959 4577343687561838592 n
Παναγιώτης Λιάκος
Χρ. Μπολώσης 2
Χρήστος Μπολώσης
785816f87e0652aa7f35977b1c299f8a
Μανώλης Κοττάκης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ