13/8/2022

Και απορούμε γιατί δεν έρχεται ο Πούτιν

Δημοσίευση:

Η πρώτη και η τελευταία φορά που συμμετείχα σε συνέδριο στο οποίο παρίστατο Ρώσος υψηλόβαθμος αξιωματούχος ήταν το φθινόπωρο του 2016. Στο Ζάππειο.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Σε μια εκδήλωση που οργάνωσε ο Ελληνορωσικός Σύνδεσμος «Ιωάννης Καποδίστριας». Μίλησα τότε ενώπιον του στενού συνεργάτη του Πούτιν, Βλαντιμίρ Γιακούνιν, και ανέλυσα ποιες προσδοκίες μπορεί να έχει κανείς από μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα – η εισήγησή μου δημοσιεύτηκε τότε στο site Liberal.gr της 2ης Νοεμβρίου 2016, για όποιον θέλει να την αναζητήσει. Όση ώρα περίμενα τη σειρά μου για να ανέλθω στο βήμα παρακολούθησα ενεός την εμπρηστική ομιλία ενός Ρώσου ακαδημαϊκού, ο οποίος παρομοίαζε τη λειτουργία της Ε.Ε. με την παρακμή των μισητών τέως Σοβιετικών Δημοκρατιών. «Δείτε τους πώς λειτουργούν! Όπως η ηγεσία των ανώτατων σοβιέτ. Αυτή συνεδρίαζε μυστικά κατά ομάδες πριν από τις επίσημες συνεδριάσεις του Πολίτ Μπιρό, έλυνε ανεπισήμως τις διαφωνίες της και οι αποφάσεις στην επίσημη συνεδρίαση ήταν πάντα ομόφωνες. Το ίδιο κάνουν και οι Ευρωπαίοι! Διαβουλεύονται οι μεγάλοι παίκτες μεταξύ τους πριν από τα Κολέγια και τις Συνόδους Κορυφής, αποφασίζουν τι θα γίνει και στις συνεδριάσεις απλώς επικυρώνουν. Κομμουνιστές»! Δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα από την περιγραφή.

Πίστευα και πιστεύω στην Ευρώπη. Όχι όμως σε αυτήν την Ευρώπη. Θυμήθηκα αυτή την ενοχλητική ομιλία του Ρώσου ακαδημαϊκού δύο φορές τις τελευταίες μέρες. Την πρώτη όταν η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα τη σύμβαση που έχει υπογράψει με τη γνωστών εθνικών συμφερόντων εταιρία AstraZeneca. Σε τουλάχιστον πέντε σελίδες της κρίσιμα άρθρα της συμφωνίας είχαν διαγραφεί με μεγάλες μαύρες μουντζούρες για να μη γίνουν γνωστοί κρίσιμοι όροι του εμβολίου. Οι «τύποι» χρηματοδότησαν με σχεδόν μισό δισεκατομμύρια ευρώ την έρευνα του εμβολίου με τα χρήματά μας, αλλά δεν διασφάλισαν νομικώς ότι η εταιρία με εργοστάσια στο Βέλγιο και στη Βρετανία θα εκπληρώσει τις παραγγελίες. Οι «τύποι» πλήρωσαν προκαταβολές με τα χρήματά μας, αλλά σήμερα ομολογείται ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν είναι κατάλληλο για ηλικίες άνω των 55 ετών! Κατόπιν όλων αυτών η ανοσία αναβάλλεται για το 2023. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη παρακμής και χρεοκοπίας της Ευρώπης και της Δύσης από αυτό το συμβόλαιο!

Δημοφιλείς ειδήσεις  Τι συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι

Όνειδος. Σε κάνει να ντρέπεσαι που έδωσες μάχη γι’ αυτή την Ένωση στο δημοψήφισμα του 2015. Μετά τις μουντζούρες όμως ακολούθησε νέο σοκ. Το ρωσικό εμβόλιο. Μόλις δόθηκαν στη δημοσιότητα τα θετικά αποτελέσματα των κλινικών ερευνών για το Sputnik-V (δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Lancet»), αίφνης όλοι οι χθεσινοί του επικριτές στη Δύση μετατράπηκαν σε διαπρύσιους κήρυκές του. Με πρώτο τον καθηγητή στο London School of Economics Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος με απόφαση του πρωθυπουργού είναι ο εθνικός μας εκπρόσωπος για την πανδημία στους διεθνείς οργανισμούς. Αναζήτησα αμέσως παλαιότερες δηλώσεις του προσηνούς καθηγητή για το ρωσικό εμβόλιο. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2020 ο κύριος Μόσιαλος με ανάρτησή του στο facebook υποστήριζε: «Το δείγμα των εθελοντών είναι ακόμη μικρό και η άδεια για το εμβόλιο δόθηκε εσπευσμένα».

Χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος ανέφερε τότε: «Κανένα εμβόλιο δεν είχε εγκριθεί -πριν από το ρωσικό- με τόσο μικρό δείγμα εθελοντών κλινικών δοκιμών Ι/ΙΙ, και χωρίς τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ, μεγάλο αριθμό εθελοντών και συνολική ανάλυση των αποτελεσμάτων».

Και κατέληγε: «Αλλά, όπως σε όλες τις κλινικές δοκιμές, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα επαληθευτούν στη φάση ΙΙΙ. Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, η φάση III είναι που καθορίζει εάν τα εμβόλια προστατεύουν πραγματικά τους ανθρώπους από τη μόλυνση και εάν είναι αποτελεσματικά».

Η κατάσταση παροξύνθηκε μετά τις δηλώσεις και της επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού κυρίας Θεοδωρίδου σε επίσημη ενημέρωση στις 5/1/2021. Κατά τη διάρκεια εισήγησής της είπε πως «θα πρέπει να πούμε ότι τα υψηλά ποσοστά του εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες έχουν δημιουργηθεί γιατί αυτές οι χώρες, όπως η Ρωσία ή η Κίνα, είχαν την τόλμη και φυσικά πήραν το ρίσκο να εφαρμόσουν σε ευρεία κλίμακα εμβόλια τα οποία δεν είχαν τελειώσει τις κλινικές τους μελέτες που απαιτούνται». Οι εν λόγω δηλώσεις προκάλεσαν ισχυρή ενόχληση στη Μόσχα, η οποία μία μέρα αργότερα απάντησε πως το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού επιδεικνύει υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας και ασφάλειας.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Voucher ή επίδομα

Όπως υπογράμμισε ο Ρώσος αναπληρωτής υπ. Υγείας Βίκτορ Φισένκο, «το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V επέδειξε υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών και του μαζικού εμβολιασμού». Έπειτα από αυτό το νέο επεισόδιο στις ελληνορωσικές σχέσεις -στις 5 Ιανουαρίου 2021- η Μόσχα ανακοίνωσε την άρνηση του Πούτιν να παραστεί στις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου για τη συμπλήρωση 200 ετών από την ανεξαρτησία μας. Δεν ήταν βεβαίως ο βασικός λόγος το εμβόλιο, αλλά για τους Ρώσους αποτελεί αδιάψευστο δείγμα του πώς αντιμετωπίζουμε τις σχέσεις μας μαζί τους. Δύο εθνικοί μας αξιωματούχοι για την Υγεία, άλλος ολιγότερο και άλλος περισσότερο, με δηλώσεις τους το αμφισβητούσαν με φράσεις του τύπου «καμία εγγύηση», τη στιγμή που στη Δύση γίνονταν σημεία και τέρατα.

Προχθές βεβαίως, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών για το μονοδοσικό ρωσικό εμβόλιο, η οποία έγινε μέσα σε ατμόσφαιρα γενικής ιλαρότητας ύστερα από την αθέτηση των συμβολαίων των δυτικών πολυεθνικών, γύρισε αίφνης ο κόσμος «τούμπα». Ο Ηλίας Μόσιαλος χαρακτήρισε το ρωσικό εμβόλιο «εξαιρετικής αποτελεσματικότητας» (!), θυμήθηκε ότι είχε αναφερθεί συχνά στο παρελθόν στην υψηλή αποτελεσματικότητά του (!), άφησε κάποιες νέες αιχμές για την αντοχή του στις μεταλλάξεις του ιού και επιχείρησε να ισχυριστεί ότι στο ίδιο επίπεδο είναι και άλλες δυτικές εταιρίες! Δήλωσε: «Για αυτό και είχα θεωρήσει εξαιρετική την κίνηση της AstraZeneca να δοκιμάσει νέο σχήμα εμβολίου με διπλό ιικό φορέα σε συνεργασία με το ρωσικό ινστιτούτο ερευνών Gamaleya.

Τι άλλο όμως μαθαίνουμε από τα σημερινά αποτελέσματα για το ρωσικό εμβόλιο; Τα δεδομένα υψηλής αποτελεσματικότητας και ασφάλειας οφείλονται σε μία μόνο δόση του εμβολίου. Την πληροφορία για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας τη φέρει στο σώμα ο ιικός φορέας Ad26. Το (μονοδοσικό) εμβόλιο των Jansen /Johnson & Johnson χρησιμοποιεί επίσης τον αδενοϊό Ad26 και στοχεύει στην πρωτεΐνη ακίδα. Αυτή η υψηλή αποτελεσματικότητα και η μείωση της σοβαρότητας της νόσου μετά από μόνο μία δόση του εμβολίου είναι όμως ιδιαίτερα ενθαρρυντική για τις τρέχουσες στρατηγικές εξοικονόμησης δόσεων. Περιμένουμε νέα για την πορεία του ρωσικού εμβολίου στην Ε.Ε. και αισίως και νέα για την προστασία που παρέχει έναντι των νέων παραλλαγών του ιού».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Τι συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι

Ιδού ο Μόσιαλος λοιπόν: Από την καμία εγγύηση στην «υψηλή αποτελεσματικότητα». Η άποψη Θεοδωρίδου αγνοείται. Μετά ταύτα δύο επισημάνσεις: Έχουμε και απορίες γιατί δεν θα έρθει στην Αθήνα ο πρόεδρος Πούτιν για την επέτειό μας στις 25 Μαρτίου; Μα είναι φανερό ότι τους πολεμάμε. Ακόμη και σε θέματα που αφορούν την υγεία των Ελλήνων! Τους πολεμάμε εναντίον ημών. Και εντάξει, να καταλάβω τον πόλεμο εντυπώσεων της Δύσης με τον Ναβάλνι για να ισοφαριστούν ο Σνόουντεν και ο Ασάνζ που με τις αποκαλύψεις τους έπληξαν την εικόνα της. Να καταλάβω τον πόλεμο του αθλητισμού και των αποκλεισμών των ρωσικών ομάδων από τους Ολυμπιακούς και τα Μουντιάλ. Power game. Να καταλάβω και το παιχνίδι των ενεργειακών αγωγών. Αλλά ρωσοφοβία πάνω στην υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων; Και ρωσοφιλία τώρα που οι δυτικές εταιρίες μάζεψαν όλο το χρήμα των προκαταβολών, οι «πασόκοι» μάνατζερ τους μοσχοπούλησαν ανήθικα τις μετοχές τους στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ο κόσμος έμεινε χωρίς εμβόλια; Τώρα; Ένα καταληκτικό σχόλιο για εμάς τους Ελληνες: Προφανώς και η ηγεσία της Ρωσίας δεν είναι άγγελος δημοκρατίας. Οπως απεδείχθη ότι δεν είναι πολλοί και από την από εδώ πλευρά εσχάτως. Προφανώς και είμαστε μέλος της Συμμαχίας με δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Να μην ξεχνάμε ποτέ όμως ότι η Ρωσία είναι πολιτισμικά μέρος της Ευρώπης, έχει οικονομική συνεργασία με την ηγεσία της Ευρώπης (Nord-Stream) και βεβαίως είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι αδιανόητο να πολεμάμε σε εθνικό επίπεδο μια ανακάλυψη της επιστήμης τους, όταν αύριο θα ζητήσουμε τη βοήθειά τους στον ΟΗΕ για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Η πατρίδα είναι πάνω από τις πολυεθνικές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Voucher ή επίδομα

Τελευταία έχουμε κατακλυστεί από pass και vouchers για fuel, για Covid, για energy, power,...

Τι συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι

Η συνάντηση των ηγετών Ρωσίας - Τουρκίας, λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή τους στην...

Να κρατήσουμε ζεστό τον φόβο των Τούρκων

Το «Αβδούλ Χαμίντ Χαν», το ερευνητικό πλοίο των Μεμέτηδων, φέρει το όνομα ενός διαβόητου...

Ένοικος στο Μαξίμου επιλεκτικής γνώσης!

Όλοι οι πρωθυπουργοί της δεξιάς και της κεντροδεξιάς παράταξης, από το τέλος του Β΄...

Ευθυνόφοβη κυβέρνηση

Τα υπερεθνικά διευθυντήρια, γνωστά τοις πάσι διά τον χρόνιο μισελληνισμό τους, μισούν θανάσιμα τον...

Αλλαγή πλεύσης…

Στις 10 Ιουνίου του τρέχοντος έτους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι πρότεινε στον...

Παρακολουθήματα παρακολουθήσεων

Είναι γεγονός πως σε κάθε εποχή η οποιαδήποτε εξουσία φρόντιζε να παρακολουθεί και να...

Διπλωματικός συναγερμός στην Αθήνα

Αν κρίνω από όσα διαβάζω στα ρεπορτάζ έγκριτων συναδέλφων του διπλωματικού ρεπορτάζ, τότε η...

Μας κορόιδεψε… ευθέως!

Μονάχα ένας επαγγελματίας γλείφτης, κόλακας και ξιπασμένος αυλικός σαν τον Αδωνι Γεωργιάδη, που θρέφεται...

Γιατί ο δημόσιος βίος δηλητηριάστηκε από τις υποκλοπές!

Εξεταστική για την ΕΥΠ από το 2015, με αφορμή τις καταγγελίες Λαφαζάνη για παγίδευση...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτός είναι ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του – Ο 80χρονος πατέρας είχε πάει να «σώσει» την κόρη του

Οξύθυμος ο δράστης, δημιουργούσε φασαρίες - Ο ηλικιωμένος είχε πάει να απομακρύνει την κόρη του και το εγγόνι του

H Πόπη Μαλλιωτάκη είναι αποφασισμένη να μην ξαναφορέσει σουτιέν

Η Πόπη Μαλλιωτάκη, διαθέτει έναν λογαριασμό στο Instagram με...

Η πιο τολμηρη φωτογραφία του 2022: H Όλγα Σκιαδαρέση κάνει ολόγυμνη μπάνιο στη θάλασσα

O Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και η Μπέσυ Μάλφα, έχουν αποκτήσει...

Τον σακάτεψε στο ξύλο – Μπουνιές μετά από τροχαίο στη Σαντορίνη

Αποτρόπαιες σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν στα Φήρα της Σαντορίνης μετά...

Η Λουπέσκου, ο Τράγκας και το μυστικό βουτηγμένο στο… αίμα!

Η Αντζυ Λουπέσκου, η διακεκριμένη ερευνήτρια της μεταφυσικής, ψυχολόγος,...

Τραγωδία στο Πολεμικό Ναυτικό: Αντιπλοίαρχος πέθανε ξαφνικά εν ώρα υπηρεσίας

Το Πολεμικό Ναυτικό θρηνεί τον ξαφνικό χαμό του Αντιπλοιάρχου...

Προσοχή: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για το προσεχές τριήμερο

Έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, κυρίως...

Άφωνος ο Μάρκος Σεφερλής όταν ζήτησε τον λογαριασμό σε ταβέρνα 

Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τον Μάρκο Σεφερλή, όταν εκείνος...

Αυτός είναι ο 50χρονος που έριξε οξύ στην πρώην σύζυγό του – «Το έκανα γιατί είχαμε οικονομικές διαφορές»

Τι φέρεται να δήλωσε στους αστυνομικούς όταν τελικά «λύγισε» και ομολόγησε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Voucher ή επίδομα