Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022

Τα υπόγεια τούνελ της εξουσίας

Δημοσίευση:

Από τις πρώτες ημέρες που απασχόλησε τη δημοσιότητα η υπόθεσις Λιγνάδη παρατηρήσαμε και σημειώσαμε κάποιες ομοιότητες με την -επιτυχημένη εκ του αποτελέσματος- υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησαν ορισμένοι πρωταγωνιστές στο σκάνδαλο Novartis:

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Αμφισβήτηση της εγκυρότητας των ενεργειών της ανακριτικής Αρχής, επίθεση στους μάρτυρες, απόδοση της αποκάλυψης της υπόθεσης σε ιδιωτικά συμφέροντα κ.λπ. Αυτό που ειλικρινώς δεν είχαμε φανταστεί είναι ότι η υπόθεση Λιγνάδη μπορεί να οδηγήσει απευθείας σε πρόσωπα της υπόθεσης Novartis. Προσοχή: Σε πρόσωπα της υπόθεσης, όχι στην ίδια την υπόθεση, αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση. Ναι μεν λέγεται λοιπόν ότι κάτω από τα θέατρα της πλατείας Συντάγματος στα οποία πρωταγωνιστούσε ο γνωστός ηθοποιός υπάρχει από την περίοδο της Κατοχής μια υπόγεια σήραγγα διαφυγής, που βγάζει σε άλλο σημείο της πόλεως, πιθανόν πλησίον του Κοινοβουλίου, αλλά, «αδαείς» όντες, αγνοούσαμε την πιθανότητα έρευνα που «αρχίζει» από τη σκηνή του ιστορικού Παλλάς, όπου πρωταγωνιστούσε ο Λιγνάδης, να καταλήξει συμπτωματικώς στο βήμα του Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα να εμφανιστούν στο προσκήνιο πρώην πολιτικά πρόσωπα συνδεόμενα με εθνοπατέρες που δοξάστηκαν στο παρελθόν στο βήμα του Κοινοβουλίου. Δεν ξέρω τι γίνεται πραγματικά με τις υπόγειες σήραγγες, τις καταπακτές και τις οδούς διαφυγής σε αυτή τη σκοτεινή πόλη, αλλά «νοητά» τα δύο κτίρια -θέατρα και Κοινοβούλιο– με έναν τρόπο συνδέονται πάντως. Φοβούμαι ότι η υπόθεσις Λιγνάδη είναι πολύ πιο σοβαρή από όσο φαίνεται και είναι λίαν πιθανόν να έχει δίκαιο ο ηθοποιός Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ο οποίος υποστήριξε ότι αύτη έχει μέγα πολιτικό βάθος. Παιχνίδια της μοίρας; Φάρσα ιστορική; Αγνωστον. Αλλά ο Μπουρδούμης υποδύθηκε τον… Αλέξη Τσίπρα στην ταινία του Κώστα Γαβρά για τον Γιάνη Βαρουφάκη. Τι παρατηρούμε έως τώρα; Οδηγός μας το ημερολόγιο των εξελίξεων και τίποτε άλλο. Ας το διατρέξουμε με προσοχή.

Όσο διαρκεί η έρευνα της Δικαιοσύνης δημοσίευμα του site eretikos κεντροαριστερών αναφορών υποστηρίζει ότι ο κύριος Λιγνάδης έχει καταφύγει στην οικία ηθοποιού πρώην υφυπουργού της κυβέρνησης Σημίτη, όπου διαβουλεύεται με δύο πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, δικηγόρους, για τον νομικό χειρισμό της υπόθεσής του. Κάποια έντυπα γράφουν μάλιστα και τα ονόματα των υπουργών. Περιέργως οι «μη μου άπτου» και «δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου» πρώην υπουργοί σιωπούν. Δεν αντιδρούν και δεν διαψεύδουν την πληροφορία, πλην της πρώην υφυπουργού Παιδείας Ελένης Κούρκουλα, η οποία αναθέτει σε δημοσιογράφο πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής, σύζυγο γνωστού δικηγόρου, να μεταφέρει στο κοινό πως διαψεύδει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης διέμεινε στο σπίτι της. Δεν το έπραξε η ίδια, αλλά το γεγονός ότι αναρρώνει έπειτα από μια μεγάλη περιπέτεια υγείας εξηγεί ίσως την απροθυμία της να συντάξει δήλωση διάψευσης. Ανθρώπινο.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Η αγαλλίαση των Σκοπιανών!

Μετά τις συσκέψεις και τις συμβουλές που εδέχθη ο γνωστός σκηνοθέτης εμφανίζεται το περασμένο Σάββατο αυτοβούλως στη Δικαιοσύνη για να ρωτήσει μέσω του τότε δικηγόρου του Νίκου Γεωργουλέα αν έχει εκδοθεί ένταλμα συλλήψεως εναντίον του και να πείσει κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι δεν είναι ύποπτος φυγής. Η απόπειρα αποφυγής της σύλληψης πέφτει στο κενό. Λίγες ώρες αργότερα ο Λιγνάδης συλλαμβάνεται και αργά το βράδυ της Δευτέρας την υπεράσπισή του αναλαμβάνει νομικός παραστάτης γνωστός για τις άριστες σχέσεις που διατηρεί με γνωστό μιντιάρχη. Αίφνης τις επόμενες ημέρες παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο υπουργός, κορυφαίο πολιτικό πρόσωπο με εμπλοκή στην υπόθεση Novartis και άριστες διαχρονικές σχέσεις με πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, το οποίο υποστηρίζει δημοσίως ότι ο κύριος Λιγνάδης είναι περίπου το θύμα της ιστορίας και αληθινός στόχος είναι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, επειδή αντέστη σε διαπλεκόμενα συμφέροντα στην επένδυση του Ελληνικού. Το επιχείρημα του πολιτικού προσώπου περνά με ταχύτητα φωτός στην υπερασπιστική γραμμή του νομικού παραστάτη του κατηγορουμένου, ο οποίος την επαναλαμβάνει δημοσίως δις. Το επιχείρημα όμως δεν δείχνει να «περπατά» στον δημόσιο διάλογο, απορρίπτεται. Αίφνης ο κατηγορούμενος αλλάζει γραμμή. Με το απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε στην ανακρίτρια λίγο πριν από την απολογία του εμφανίζεται να υιοθετεί υπερασπιστική γραμμή Novartis. Καρμπόν.

Υποστηρίζει ότι η δίωξή του ενορχηστρώθηκε από μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και από δικηγόρους του σωματείου, που τον φθονούν, επειδή διαφωνούσε μαζί τους για τον χειρισμό των οικονομικών του σωματείου και επειδή δεν προσελάμβανε «μετρίους» να πρωταγωνιστήσουν στις παραστάσεις του. Ισχυρίζεται δε ότι μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και νομικοί του σύμβουλοι είναι σε συνεννόηση με τους δύο μηνυτές που τον κατήγγειλαν για βιασμό -συμμορία κανονική- προκειμένου να προσποριστούν παράνομο κέρδος. Σας θυμίζει μήπως κάτι αυτό το νομικό σχήμα; Σωστά θυμάστε. Υπόθεση Νovartis. Κάποιοι τότε οργάνωσαν την αντεπίθεσή τους πάνω σε αυτή τη νομική βάση και, επειδή εκρίθη επιτυχής, αντεγράφη. Με μία διαφορά αυτή τη φορά όμως: Η Δικαιοσύνη μοιάζει σε αυτή τη στροφή να θέλει να πάρει το αίμα της πίσω από την πολιτική για τον διασυρμό που υπέστησαν μέλη της στην υπόθεση Novartis. Γι’ αυτό και ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι από προχθές προφυλακισμένος.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Περί της ελευθερίας του Τύπου

Κρίσιμη λεπτομέρεια: Η πρώην υφυπουργός του κυρίου Σημίτη διέψευσε ότι ο κύριος Λιγνάδης διανυκτέρευσε στην οικία της τα κρίσιμα 24ωρα που εξαφανίστηκε από προσώπου γης για να ετοιμάσει την υπερασπιστική γραμμή του. Εμφανίστηκε όμως αίφνης στον ανακριτή μαζί με άλλα πρόσωπα για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του ηθοποιού και να δώσει άλλοθι στον γνωστό σκηνοθέτη για τις ημέρες που καταγγέλλεται για τους βιασμούς. Κρίσιμη λεπτομέρεια επίσης: Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς με… ποιο ταξιδιωτικό γραφείο ταξίδεψε ο ηθοποιός στην Αίγυπτο -κατά δήλωσή του- την ημέρα που καταγγέλλεται για βιασμό. Καταληκτικώς: Αποφεύγω να επεκτείνω τους συνειρμούς που εύλογα γίνονται από όλους όσοι κινούνται στην αγορά και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Ίσως να είναι και άδικο. Ίσως και να είναι μια σειρά από συμπτώσεις. Δεν μπορώ όμως παρά να σημειώσω ένα πράγμα, γενική είναι η παρατήρηση, όχι απαραιτήτως συνδεόμενη με την υπόθεση που διατρέχουμε. Η Ιστορία μπορεί να επαναλαμβάνεται και να μην είναι φάρσα. Εκεί που θεωρείς ότι έχεις διαφύγει τον κίνδυνο και κυκλοφορείς ελεύθερος και ωραίος ως κήνσορας, έρχεται μια υπόθεση από το πουθενά -φαινομενικώς καμία σχέση με την πολιτική- και σε κάνει να τρέχεις από την αρχή. Χάνεις τον ύπνο σου.

Επιστρέφουν οι εφιάλτες. Κατασκευάζεις ψέματα για να σωθούν άλλοι, αλλά κατά βάση για να σωθείς και εσύ. Και κυβέρνηση αυτή τη φορά είναι η Ν.Δ., όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Για την ιστορία – επιστρέφω στην υπόθεση Λιγνάδη και στο #metoo. Κορυφαίος κυβερνητικός παράγων μού έλεγε προχθές σκασμένος στα γέλια: «Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα μειδιούν όταν και αν επιχειρήσουν να διερευνήσουν αυτή την περίοδο του δημοσίου βίου μας. Ενας υφυπουργός ήρθε σε συνεννόηση με έναν ολυμπιονίκη για τις εκλογές μιας ομοσπονδίας. Ο ολυμπιονίκης γνώρισε στον υφυπουργό μια άλλη ολυμπιονίκη η οποία έσυρε τον χορό των καταγγελιών για προσωπικές της υποθέσεις σε ημερίδα του υπουργείου του. Και από αυτόν τον αυτοσχεδιασμό, ο οποίος αρχικώς δεν ήταν στην ατζέντα της κυβέρνησης, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου (και των παθών), που έφερε στο επίκεντρο τον Λιγνάδη, μία εν ενεργεία υπουργό Πολιτισμού με γνωστές αναφορές σε πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ από το παρελθόν, μία πρώην υφυπουργό Παιδείας του ΠΑΣΟΚ ως μάρτυρα υπεράσπισης του Λιγνάδη και ουδείς γνωρίζει αύριο ποιον… Νέμεσις δεν λέγεται αυτό; Για να συμφωνήσω πάντως μα τα μιμίδια του TikTok, πράγματι: Μόνο με ΠΑΣΟΚ γίνονταν τέτοια στην πατρίδα μας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αγαλλίαση των Σκοπιανών!

Τα κόκαλα του Ιβάν Μιχαήλωφ, κολλητού του Χίτλερ, του Χίμλερ, του Χάυντριχ και του...

Περί της ελευθερίας του Τύπου

Επειδή κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε τι μας λένε οι ξένες εφημερίδες και οι μη...

Μακρυγιάννη

Από αυτή εδώ τη γωνιά της «δημοκρατίας», που κατά τους πούρους μητσοτακικούς (προσοχή, όχι...

Σεισμός, σεισμός, σοσιαλισμός!

Οι σεισμολόγοι μοιάζουν με τους σοσιαλιστές: Η εμφάνισή τους σε ενημερωτικό μέσο δεν γίνεται...

Θεματοφύλακες του Ελληνισμού

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενείται για λίγες ημέρες ένα πολύ σημαντικό έκθεμα. Πρόκειται για...

Λύτρωση των γιατρών

Η απόφαση του ΣτΕ καθόσον αφορά τους υγειονομικούς συνιστά έναν ισχυρό κόλαφο διά το...

Νέοι συσχετισμοί Ελλάδας – Αιγύπτου

Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε, απολύτως, με την προ δεκαημέρου συνάντηση των προέδρων της Αιγύπτου και...

Στρατηγική στρουθοκαμήλου…

Πολύ περίεργος λαός είμαστε στ’ αλήθεια εμείς οι Έλληνες. Ενδιαφερόμαστε για τη δημοκρατία σε...

Φιλανθρωπία, όχι επίδειξη!

Προσευχόμαστε και βοηθούμε τον πλησίον μας όχι για να μας δείξουν τα κανάλια και...

Άσε μας, κ. Τσίπρα

Αν ήσουν συνοικιακός παντοπώλης και αγνοούσες τα τεκταινόμενα, να το καταλάβαινα. Αν ήσουν μοναχός...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαριέτα Φουρεράι: Είδαμε για πρώτη φορά την μητέρα της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης...

Ατελείωτη κατηφόρα στην τηλεθέαση για τη Μενεγάκη

Βαθιά βουτιά στα νούμερα τηλεθέασης κάνει η Eλένη Μενεγάκη...

Ξαφνική αποχώρηση της Ντόρας Κουτροκόη από ΣΚΑΪ – Πώς αντέδρασε η παρουσιάστρια

Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που ήθελαν τον ΣΚΑΪ να «κόβει»...

Έτσι έκλεψαν την 21χρονη Έμμα ενώ ήταν αιμόφυρτη στον δρόμο

Με αυτά τα χρήματα θα έβγαζε τα έξοδα του μήνα και θα πλήρωνε την κλινική ζώων όπου νοσηλευόταν ο σκύλος της

Ντυμένες στα λευκά η μάνα και η αδερφή της αδικοχαμένης Έμμας στην κηδεία

Δάκρυα στο πανελλήνιο προκάλεσε η είδηση ότι η 21χρονη...

Εύβοια: Κατέρρευσαν σκάλες σε σπίτια, μετά τα βραδινά Ρίχτερ

Σε κατάσταση «συναγερμού» βρίσκεται η κοινότητα Ζαράκων στη Νότια...

H Μαρτίνου απέλυσε από την «Κιβωτό» τον Πασχάλη, τον Ιρακινό και άλλους 3 συνεργάτες του πατρός Αντωνίου

Απομακρύνθηκαν τουλάχιστον 5 άτομα από τις δομές - Τι είχαν καταγγείλει τα παιδιά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ