Άσυλο και παρανομία

Must Read

Tο πανεπιστημιακό άσυλο στην Ελλάδα είναι πλέον θεσμός, που δυστυχώς έχει συνδεθεί με την αριστερή ιδεολογία.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Ιστορικά, ανάγεται σε γεγονότα που έμειναν με το όνομα «Σκιαδικά», στο μακρινό 1859, όπου είχε επέμβει ο Στρατός στο πανεπιστήμιο, αλλά ήταν το ΠΑΣΟΚ το 1982, με νόμο-πλαίσιο, που «έβαλε τη βούλα» και ουσιαστικά αναγνώρισε τους αγώνες στο Πολυτεχνείο το 1973, ορίζοντας το «άβατο» που θα ίσχυε από τότε στα πανεπιστήμια όλης της χώρας. Δηλαδή, το άσυλο συνδέθηκε άρρηκτα με τους αγώνες για την ίδρυση της Γ’ Δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά το 1974 και έχει μείνει ως μια «ασφάλεια» για να έχουμε θύλακες ελευθερίας και δημοκρατίας στα πανεπιστήμια, τα οποία μπορεί να παίξουν πάλι κάποιον αντιστασιακό ρόλο ως το λίκνο των επιστημών σε περίπτωση που κλυδωνιστεί μελλοντικά το πολίτευμά μας. Αυτή είναι η ερμηνεία του ασύλου, η σιωπηλή συμφωνία μεταξύ πολιτικών και ακαδημαϊκών, και αυτή είναι η ιδιαιτερότητα που έχει στη χώρα μας – κάτι που απαντά και στο ερώτημα «για ποιον λόγο δεν έχουν άσυλο σε άλλες χώρες;».

Προσωπικά, ως πρώην ακαδημαϊκός, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να έχουμε άσυλο στα πανεπιστημιακά ιδρύματά μας, εφόσον όμως δεν γινόταν χρήση του από κακοποιά και αναρχικά στοιχεία για να εφαρμόσουν αντικρατικούς πολιτικούς αγώνες ή να χρησιμοποιούν τους ακαδημαϊκούς χώρους για δοσοληψία ναρκωτικών ουσιών. Θυμάμαι με ανακούφιση πως τελείωσα το διδακτορικό μου στην ΑΣΟΕΕ το 2008, ενώ λίγους μήνες μετά αναρχικοί έκλεψαν και κατέστρεψαν το εργαστήριο πληροφορικής όπου εργαζόμουν σε μια κατάληψη του χώρου. Για λίγους μήνες, δηλαδή, θα είχα σοβαρό πρόβλημα ολοκλήρωσης της έρευνάς μου.

Βέβαια, η ακαδημαϊκή κοινότητα αντιδρά με εντελώς λάθος τρόπο. Με ιδιαίτερη έκπληξη διάβασα την πρόσφατη επιστολή 209 καθηγητών πανεπιστημίου που αναλώνουν όλα τους τα επιχειρήματα στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας. Δεν επιθυμούν να δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια και εικάζουν ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα βάλει κατά του ασύλου επειδή έχει αυτόν τον σκοπό (δεν μπορεί να εφαρμόσει κάτι τέτοιο η υπουργός κυρία Κεραμέως – είναι αντισυνταγματική μέχρι στιγμής η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ).

Υπέρμετρη αντίφαση και υποκρισία από τους 209 καθηγητές, οι οποίοι τόσα έτη, μαζί με εκατοντάδες άλλους συναδέλφους τους, θέτουν με αντισυνταγματικό τρόπο –η Παιδεία είναι δωρεάν- δίδακτρα σε μεταπτυχιακά προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων! Πριν αυτοανακηρυχθούν υπερασπιστές του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας, θα πρέπει να λυτρωθούν για τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε δίδακτρα που έχουν λάβει αθροιστικά από μεταπτυχιακούς Ελληνες φοιτητές τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διάβημα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα για τα τουρκικά αίσχη στην Πόλη: «Δεν θα περάσει έτσι»

Η βίαιη επίθεση της τουρκικής αστυνομίας στους οπαδούς του Παναθηναϊκού (σ.σ. ένας Έλληνας φίλαθλος τραυματίστηκε στο κεφάλι και μεταφέρθηκε...

More Articles Like This