Παρασκευή, 9 Απρίλιος 2021

Οι εκλογές αργούν

Τον τελευταίο καιρό, τόσο από τη βάσιμη οργή κάποιων συνανθρώπων μας κατά της συνεχόμενης απόλυτης καραντίνας όσο και από μια μεγάλη μερίδα της αντιπολίτευσης, έχουν οργιάσει οι φήμες ότι θα γίνουν αιφνιδιαστικά εκλογές, ώστε ο Μητσοτάκης να αποφύγει άσχημες εξελίξεις -κυρίως στην οικονομία-, που έρχονται.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Η ταπεινή μου άποψη είναι πως οι βουλευτικές εκλογές αργούν και θα γίνουν κανονικά στη λήξη της τετραετίας της τρέχουσας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή το 2023.
Ο λόγος που βασίζω αυτή την εκτίμησή μου είναι διφυής: αφενός, καμία κυβέρνηση δεν βιάζεται να προκαλέσει εκλογές, από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία εσωκομματική φωνή αντίδρασης και κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή με ακλόνητη -όπως φαίνεται- συνοχή μεταξύ των βουλευτών της και, αφετέρου, οι επόμενες εκλογές πονοκεφαλιάζουν κάθε πολιτικό αναλυτή, αφού το εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί θα είναι η απλή αναλογική, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι απρόβλεπτο.

Ας σταθούμε όμως στη φύση των επόμενων εκλογών, δηλαδή στην απλή αναλογική μέθοδο στην οποία θα βασιστούν. Αυτό θα έχει ως εξαιρετικά πιθανή συνέπεια τη μη συγκρότηση κυβέρνησης, όπως είχε γίνει και στις εντελώς σοκαριστικές (για τα αποτελέσματά τους) εκλογές του Μαΐου το 2012. Εκεί είδαμε τη Ν.Δ. να χάνει 14,62% και το ΠΑΣΟΚ να καταποντίζεται και να παύει να είναι κόμμα εξουσίας ή αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού έχασε 30,74%! Με απλή αναλογική είναι πραγματικά πιθανότερο -αλλά και πάλι μικρό ενδεχόμενο- να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας (από συνασπισμό τριών κομμάτων, εκτός του πρώτου), παρά να πετύχει το πρώτο κόμμα να αποκτήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής με πάνω από 150 ψήφους.

Οπότε με αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης το πιθανότερο είναι να έχουμε διπλές εκλογές, με τις δεύτερες να προκηρύσσονται 40 ημέρες μετά τις πρώτες, όπως έγινε με τις εκλογές του Ιουνίου το 2012, και να βασίζονται στην ενισχυμένη αναλογική.

Εκεί εικάζω ότι θα έχουμε ακριβώς την ίδια δικομματική πόλωση που είχαμε και το 2012, η οποία θα δράσει πολύ πιεστικά στα μικρά κόμματα, μειώνοντας το ποσοστό που πέτυχαν στις πρώτες εκλογές. Το παραπάνω σενάριο που περιέγραψα σημαίνει ότι για περίπου τρεις μήνες η χώρα μας θα βρίσκεται σε κατάσταση εκλογικής αναταραχής.

Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές σύντομα, μέσα στην ακραία οικονομική ύφεση που έχουμε λόγω απόλυτης καραντίνας, θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα στη χώρα μας. Εκτιμώ ότι δεν θα το κάνει και θα εξαντλήσει την τετραετία.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ