Μια Μανιάτισσα στην ομάδα Μπάιντεν

Must Read

Η Ευγενία Σιδερέα αναλαμβάνει τη διεύθυνση για την Αραβική Χερσόνησο

  • Από τον Μιχάλη Ψύλο

Το όνομά της, Ευγενία Σιδερέα, και σύμφωνα με το περιοδικό «Foreign Policy» ανήκει στην επίλεκτη ομάδα του νέου προέδρου των ΗΠΑ για την εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή. «Η Ευγενία Σιδερέα, με μακρά θητεία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα αναλάβει τη διεύθυνση για την Αραβική Χερσόνησο» γράφει το αμερικανικό περιοδικό.

Θα έχει επιτελική θέση στην ομάδα του Μπρετ Μακ Γκουρκ, του νέου συντονιστή στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ο διορισμός του Μακ Γκουρκ προκάλεσε, μάλιστα, την οργή της Άγκυρας.

Η εφημερίδα «Turkiye» έγραψε: «Ο Μακ Γκουρκ είναι από το παρελθόν φίλος του ΡΚΚ και των Κούρδων ανταρτών της Συρίας. Είναι δυνατόν ο Μπάιντεν να επαναφέρει αυτόν τον άνδρα;» Διερωτάται μάλιστα η τουρκική εφημερίδα, χωρίς να κρύβει την έντονη ενόχληση της Αγκυρας: «Δεν μπορούσε να βρει κανέναν άλλον;»

Υπό τις διαταγές του Μπρετ Μακ Γκουρκ, λοιπόν, η Ευγενία Σιδερέα «θα διαχειρίζεται την πολιτική των ΗΠΑ σε ορισμένες από τις πιο δύσκολες κρίσεις, ακόμη και αν, ύστερα από δύο δεκαετίες αμερικανικής εμπλοκής στη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να μετατοπίσει τους προβολείς της στον ανταγωνισμό με το Πεκίνο». Σε πρώτη φάση, η διπλωμάτισσα αναμένεται «να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες των ΗΠΑ να επαναφέρουν το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά, αλλά και για την αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Υεμένη, ανάμεσα στην κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και στους αντάρτες Χούτι που ενισχύονται από την Τεχεράνη».

Η Ευγενία Σιδερέα κατάγεται από το χωριό Τσέρια της Μεσσηνιακής Μάνης. Γεννήθηκε στο Σικάγο, όπου μετακόμισαν οι γονείς της στη διάρκεια της δικτατορίας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Σεν Πολ και αποφοίτησε το 1996. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics και στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνήτρια σε μια μη κυβερνητική οργάνωση για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το 1999 η Ευγενία εντάχθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και υπηρέτησε σε σημαντικά πόστα, από την Ταϊλάνδη ως το Κόσοβο, την Αίγυπτο, το Ιράκ και τη Γερμανία. Ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης Κρίστοφερ Χιλ στο βιβλίο του «Outpost: A diplomat at war» αναφέρει ότι συνάντησε την Ευγενία Σιδερέα στην πρεσβεία στη Βαγδάτη και εντυπωσιάστηκε από τις γνώσεις της στα γεωπολιτικά θέματα της Μέσης Ανατολής, καθώς μιλούσε εξαιρετικά και τα αραβικά. Το τελευταίο διάστημα, η Ελληνοαμερικανίδα ήταν υπεύθυνη για την πολιτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Βόρεια Αφρική, έχοντας προφανώς σημαντική άποψη για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη δράση της Τουρκίας στην περιοχή!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέες αιχμές Παπανώτα: «Ανήθικο ότι με απέπεμψαν, ενώ ήμουν έτοιμος να παραιτηθώ, μου έσκαβαν τον λάκκο»

Τα «βέλη» του προς τον ΣΥΡΙΖΑ για την χθεσινή διαγραφή του από το ευρωψηφοδέλτιο μετά την απόφαση του Στέφανου...

More Articles Like This