Ανωνυμία ίσον ελευθερία

Must Read

Γράφω επώνυμα την άποψή μου εδώ και χρόνια, τόσο στον έγχαρτο Τύπο όσο και στα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Γνωρίζω από πρώτο χέρι τι σημαίνει να σε στοχοποιούν για τις πολιτικές/φιλοσοφικές/κοινωνικές απόψεις σου εκατοντάδες ανώνυμοι χρήστες και να σε εξυβρίζουν, όπως και να σε απειλούν με πολύ σκληρό και εκφοβιστικό τρόπο. Όμως, είμαι εντελώς υπέρ της ανωνυμίας στο διαδίκτυο για όσους την επιλέγουν.

Καταλαβαίνω ότι θα στενοχωρήσει η θέση μου κάποιους καλούς φίλους που έχουν δεχτεί και αυτοί (βάναυσες πολλές φορές) επιθέσεις από τον όχλο των «τρολ» στα ηλεκτρονικά μέσα. Με ιδιαίτερη προσοχή, για παράδειγμα, έχω διαβάσει τις απόψεις του κ. Τζήμερου για το θέμα, που επιθυμεί να γράφουμε όλοι επώνυμα.

Στο ζύγι της ελευθερίας, όμως, που έχω εγώ στο μυαλό μου, αν αρθεί η ανωνυμία στο διαδίκτυο, τότε θα παύσει να αποτελεί και βήμα ελεύθερης άποψης (όσο το επιτρέπουν, βέβαια, οι λογοκριτές του facebook και του twitter) για εκατομμύρια συνανθρώπους μας.

Βλέπετε, δεν έχει καθένας την άνεση να μπορεί να γράφει με το όνομά του. Θέλετε να το πείτε «έλλειψη τόλμης»; Χαρακτηρίστε το όπως νομίζετε. Η ρεαλιστική αποτύπωση είναι πως πολύ μεγάλο ποσοστό των απόψεων στα ηλεκτρονικά μέσα εκφράζεται από ονομαστικά μη ανιχνεύσιμους λογαριασμούς. Οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας φοβούνται τον χαρακτηρισμό τους από το κράτος, από την επιχείρηση όπου εργάζονται, από τη στενή τους οικογένεια, από τους φίλους τους, από την κοινότητά τους.

Γιατί είναι πραγματικά πολύ εύκολο να χαρακτηρίσεις κάποιον από ελάχιστες λέξεις και μόνο. Ιστορικά, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που χαρακτηρίστηκαν λαθεμένα ή με δόλο από μία και μόνο φράση τους και μετά καταστράφηκαν, αφού δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την οργή του επικριτή τους.

Οποιαδήποτε προσπάθεια μιας ουσιαστικά ενίσχυσης και επέκτασης του κατάπτυστου, αντισυνταγματικού και ανελεύθερου «αντιρατσιστικού» νόμου στη Βουλή μας, με προσπάθεια για φίμωση των ανώνυμων χρηστών του διαδικτύου, θα με βρει προσωπικά σφόδρα αντίθετο.

Θα αποτελεί άλλο ένα προπύργιο της ελίτ για απόλυτη εξουσία επί του απλού λαού, αφού θα θέσει παραπάνω περίπλοκα πλαίσια για έλεγχο της σκέψης και της έκφρασής μας, κατά παράβαση του άρθρου 11 του Συντάγματός μας.

Αν είστε πολιτικός ή δημόσιο πρόσωπο και αισθάνεστε ενοχλημένος από τις απόψεις των ανωνύμων, σας έχω μια ειλικρινή πρόταση την οποία εφήρμοσα και εγώ: Συνηθίστε το.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πάρτι «ποντικών» στη νύμφη του Θερμαϊκού

Συμμορίες Ρομά έχουν ρημάξει τους τελευταίους μήνες την ανατολική Θεσσαλονίκη

More Articles Like This