Ομοσπονδία; Όχι, ευχαριστώ

Must Read

H πρόσφατη δήλωση του Μπόρις Τζόνσον, ότι παραμένει «σθεναρός υποστηρικτής» της δημιουργίας μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, προκαλεί και πάλι τον ελληνισμό.

  • Από τον Γιάννη Χ. Κουριαννίδη

Τον προκαλεί γιατί έρχεται σε αντίθεση με τα 541 και 550 ψηφίσματα του ΟΗΕ, με τα οποία καθορίστηκε ότι το καθεστώς στα Κατεχόμενα είναι παράνομο και πρέπει να ανακληθεί.

Η θέση αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί συνέχεια της ύπουλης προσπάθειας που επιχειρήθηκε με το Σχέδιο Ανάν. Μπορεί τότε ο σχεδιασμός αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος σε ισότιμο συνομιλητή να προσέκρουσε στη συντριπτική καταδίκη του από την ψήφο του κυπριακού ελληνισμού στο σχετικό δημοψήφισμα, αλλά το Λονδίνο ποτέ δεν έκρυψε τις πραγματικές προθέσεις του.

Η κυπριακή αλλά και η ελλαδική κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα και ξεκάθαρα να τερματίσουν αυτή τη συζήτηση και το παζάρεμα των κρατικών δικαιωμάτων της Κύπρου, αλλά και των ελληνικών περιουσιών στα Κατεχόμενα.

Να επανατοποθετήσουν το Κυπριακό στη σωστή του βάση, δηλαδή ως διεθνές ζήτημα στρατιωτικής εισβολής, κατοχής και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και την αποκατάσταση του Διεθνούς Δικαίου στην Κύπρο, με την αποχώρηση των στρατευμάτων εισβολής και των εποίκων.

Αυτά θα πρέπει να οδηγήσουν στην αποκατάσταση της εξουσίας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ολόκληρο το νησί, με παράλληλο απεγκλωβισμό από τις απαράδεκτες «εγγυήσεις» ξένων χωρών, που τους δίνουν το δικαίωμα να επεμβαίνουν στο πλαίσιο του «Συντάγματος της Ζυρίχης».

Ένα καθεστώς Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα βασίζεται πάνω στα «δεδομένα» που δημιούργησε η τουρκική εισβολή και κατοχή και συνεπάγεται την αποδοχή τους, αφού ουσιαστικά το πρόβλημα μετατρέπεται σε μια δικοινοτική διαφορά και αλλοιώνει τον δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου, λόγω του τουρκικού εποικισμού και του ξεριζωμού των Ελλήνων από τα Κατεχόμενα.

Ακόμα δεν είναι πρακτικά δυνατό να εξασφαλιστεί η επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια και στις περιουσίες τους, αφού στην τουρκοκυπριακή ζώνη που θα δημιουργηθεί στα Κατεχόμενα θα είναι πρακτικά αδύνατη η στέγαση των Τουρκοκυπρίων χωρίς να απαγορευτεί η επιστροφή των προσφύγων στις περιουσίες τους.

Επομένως, θα πρέπει να απαλλοτριωθεί για τη στέγασή τους γη Ελληνοκυπρίων μέσα σε αστικό περιβάλλον. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να διχοτομηθεί μελλοντικά το νησί, με οποιοδήποτε πρόσχημα.

Αν αυτό τώρα -τυπικά έστω- προσκρούει κατάφωρα στο Διεθνές Δίκαιο, σε ένα τέτοιο διοικητικό καθεστώς που θα δημιουργηθεί, θα είναι κάτι που θα μπορεί να γίνει με «βελούδινο» τρόπο.

Είναι γεγονός ότι μετά το Brexit η Βρετανία αποδεσμεύτηκε από την «εταιρική αλληλεγγύη», με αποτέλεσμα να συμπεριφέρεται και πάλι με το γνώριμο, αποικιοκρατικό τρόπο στο Κυπριακό. Οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας θα πρέπει να της κόψουν τον βήχα το συντομότερο δυνατόν. Αν δεν το πράξουν, είναι επόμενο και η πολιτική της Ε.Ε. να διολισθαίνει συνεχώς προς φιλοτουρκικές θέσεις.

Το είδαμε πρόσφατα στην Κύπρο, με τις δηλώσεις του ανεκδιήγητου υπάτου Ευρωπαίου εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος κάλεσε «τους δύο Κύπριους ηγέτες» να τα βρουν!

Λες και δεν υπάρχει για τον κύριο αυτόν κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία, που αποτελεί εταίρο της Ε.Ε., και πρέπει να εξισώνεται με το κατοχικό καθεστώς! Αυτού του είδους τις συμπεριφορές και τις πρακτικές θα εισπράττουμε όσο δεν στεκόμαστε, Ελλάδα και Κύπρος, ενώπιον των ιστορικών ευθυνών μας…

*Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» [email protected]

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ για ομιλία Μητσοτάκη: Το πιο σύντομο ανέκδοτο της μεταπολίτευσης το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»!

«Παραδέχτηκε και επισήμως για πρώτη φορά το μπάζωμα, αλλά μας είπε ότι έγινε για καλό σκοπό» τονίζει, μεταξύ άλλων,...

More Articles Like This