Ήταν 1η Απριλίου

Must Read

«Ηταν πρώτη Απριλίου, της ΕΟΚΑ η αρχή, που ακούστηκε στην Κύπρο η φωνή του Διγενή».

  • Από τον Χρήστο Μπολώση

Έτσι άρχιζε ο ύμνος της Εθνικής Οργανώσεως Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ), η οποία την 1η Απριλίου 1955 άρχιζε τον απελευθερωτικό αγώνα γα την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού.

Ο αγώνας έληξε το 1959 με την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου, οι οποίες έκαναν την Τουρκία συμμέτοχο στο «παιχνίδι». Από τότε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι. Τον αγώνα της λάμπρυναν μεγάλα ονόματα ηρώων, που για να τα αναφέρουμε, χρειαζόμαστε πολλές «Ριπές».

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ, βέβαια, δεν ήταν ανέφελος, αφού, εκτός των άλλων, συνάντησε και την αντίδραση των κομμουνιστών. Ο σταθμός του ΚΚΕ Φωνή της Αλήθειας σε εκπομπή του στις 26/4/1955 αποκάλυψε ότι ο Διγενής, ο αρχηγός της ΕΟΚΑ, ήταν ο συνταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού (κυπριακής καταγωγής) Γεώργιος Γρίβας. Τα χρόνια πέρασαν. Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ σιγά σιγά μας αφήνουν. Όμως το έπος που έγραψαν παραμένει ανεξίτηλο και μας διδάσκει πώς οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε εξέλιξη συλλαλητήριo από εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Κλειστοί είναι τις τελευταίες ώρες δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη συλλαλητήριο που πραγματοποιούν εργαζόμενοι της...

More Articles Like This