Παίζεται η… χαμένη τιμή της Ε. Ε. στην Τουρκία του Ερντογάν!

Must Read

Φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ, με γεμάτη την ατζέντα τους, μεταβαίνουν αύριο στην Άγκυρα προετοιμασμένοι για μεγάλο παζάρι

  • Του Μιχάλη Ψύλου

Να μια θαυμάσια ευκαιρία για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, που μεταβαίνουν αύριο στην Άγκυρα για να συναντήσουν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα μπορούσαν να ζητήσουν από τον Ερντογάν να επισκεφθούν στις… φυλακές τον βουλευτή του φιλοκουρδικού HDP Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου.

Πρόκειται για τον βουλευτή του HDP που έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών και στερήθηκε τη βουλευτική του ιδιότητας πριν από δύο εβδομάδες για ένα tweet που είχε κάνει το 2016 υπέρ της ειρήνης με τους Κούρδους! Ο Γκεργκερλίογλου είχε αρνηθεί να μεταβεί εκουσίως στις φυλακές, και έτσι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η αστυνομία τον συνέλαβε στο σπίτι του. «Δεν τον άφησαν να φορέσει ούτε τα παπούτσια του» κατήγγειλε ο γιος του βουλευτή. Στο βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα φαίνονται οι αστυνομικοί να σπρώχνουν και να απομακρύνουν τον βουλευτή. Δεν τον άφησαν φυσικά να κάνει δήλωση στην κάμερα, αλλά του επέτρεψαν να κάνει την προσευχή του. «Αυτή είναι η δεύτερη πράξη της ντροπής στο Κοινοβούλιο» πρόλαβε να πει ο Γκεργκερλίογλου στους αστυνομικούς, καθώς τον έσπρωχναν έξω από το διαμέρισμά του.

Η βίαιη σύλληψη προκάλεσε οξείς πόνους στον θώρακα και στο στήθος στον βουλευτή, γεγονός που ανάγκασε τους αστυνομικούς να κάνουν μια… προσωρινή στάση σε νοσοκομείο της Αγκυρας για να υποβληθεί ο Γκεργκερλίογλου σε αγγειογραφία. Και φυσικά, μετά, «η μεταφορά του καταδίκου στη φυλακή», όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία στην Αγκυρα. «Οι πραξικοπηματίες δουλεύουν» ανακοίνωσε το HDP. «Ο βουλευτής Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, η βουλευτική ιδιότητα του οποίου αφαιρέθηκε παράνομα, αντίθετα με τη βούληση του λαού, φυλακίστηκε. Δεν μπορούν όμως να βάλουν χειροπέδες στη βούληση του λαού. Μπορείτε να μας συλλάβετε, αλλά δεν θα παραδοθούμε. Ο Γκεργκερλίογλου είναι βουλευτής αυτού του λαού!» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στην Τουρκία, με έξι εκατομμύρια ψήφους και 55 βουλευτές – μέχρι στιγμής. Το HDP προσπαθεί εναγωνίως να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την τραγωδία του αυταρχισμού στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση του HDP έφτασε και στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Ίσως βέβαια, λόγω της αργίας για το Πάσχα των Καθολικών, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ να μην την είδαν. Θα πρέπει να ενημερώθηκαν όμως σήμερα και σίγουρα πριν μπουν αύριο στο αεροπλάνο για την Αγκυρα. Οι απλοί Ευρωπαίοι πολίτες, που αγωνιούν για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, ελπίζουν ότι οι δύο ηγέτες της Ε.Ε., έστω την τελευταία στιγμή, θα προβούν σε μια κίνηση, συμβολική έστω. Αν όχι για να αποκαταστήσουν τη χαμένη, παντελώς, τιμή της πολιτισμένης Ευρώπης στο θέμα της Τουρκίας, τουλάχιστον να το κάνουν φιλανθρωπικά, για χάρη της Ανάστασης του Θεανθρώπου, βρε αδελφέ. Γιατί μπορεί να είναι μουσουλμάνος ο Γκεργκερλίογλου, αλλά ο Θεός είναι για όλους! Γι’ αυτό και κάποιοι αθεράπευτα «άρρωστοι» με τις ιδέες του Διαφωτισμού και του ευρωπαϊκού ιδεώδους σκέφτηκαν να προτείνουν την επίσκεψη στις τουρκικές φυλακές όχι μόνο για τον Γκεργκερλίογλου, αλλά και για τους χιλιάδες άλλους πολιτικούς κρατουμένους του Ερντογάν. Μήπως και γίνει το «θαύμα» και ειπωθεί δημοσίως κάποια λέξη για την ωμή καταπάτηση των ελευθεριών στην Τουρκία από το καθεστώς Ερντογάν. Ή να καταγγελθεί δημοσίως η προσπάθεια να τεθεί εκτός νόμου το HDP ή η απόσυρση της Αγκυρας από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα Δικαιώματα των Γυναικών. Όχι σε κλειστές αίθουσες, αλλά μπροστά στις κάμερες…

Από τον Μάρτιο του 2019, όταν το HDP κέρδισε 65 δήμους στις τοπικές εκλογές, τουλάχιστον 51 δήμαρχοι, οπαδοί του κόμματος, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους με διάφορες σαθρές κατηγορίες και αντικαταστάθηκαν από διορισμένους κομματικούς φίλους της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι από αυτούς αντιμετωπίζουν κατηγορίες για… τρομοκρατία και πολλοί συνελήφθησαν. Οι δύο πρώην συμπρόεδροι του κόμματος, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, βρίσκονται στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε ότι η φυλάκιση του Ντεμιρτάς έχει «πολιτικά κίνητρα» και αξίωσε την άμεση απελευθέρωσή του. Αλλά η τουρκική Δικαιοσύνη αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ. Στις Βρυξέλλες, όμως, φωνή βοώντος εν τη ερήμω, μόνο κάποιοι ψίθυροι. Για τα μάτια του κόσμου. Γιατί, δυστυχώς, για την Ε.Ε. και κυρίως την κυρίαρχη δύναμη -τη Γερμανία- προέχουν τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα στην Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι «ο Ερντογάν βρίσκεται μεταξύ πανικού και πολιτικών ελιγμών», όπως γράφει η εφημερίδα «Weser Kurier» της Βρέμης. «Τη στιγμή που μεγάλο μέρος του κόσμου ασχολείται με την καταπολέμηση της πανδημίας, ο Τούρκος πρόεδρος βάζει στον… γύψο τούς πολιτικούς του αντιπάλους στη χώρα του».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαφήμιση της… ελληνοτουρκικής φιλίας για την 25η Μαρτίου από τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα!

Σε μια περίοδο που η Άγκυρα έχει επιστρέψει στις προκλήσεις και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν δεν χάνει ευκαιρία...

More Articles Like This