Αμόκ Ερντογάν κατά των απόστρατων ναυάρχων!

Must Read

Ενα νέο κυνήγι μαγισσών από τον όλο και πιο αποσταθεροποιημένο Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν μήπως και αλλάξει την ατζέντα; Ή εμφανίζονται τα πρώτα ρήγματα στο καθεστώς;

  • Από τον Μιχάλη Ψύλο

Υστερικές και ψυχροπολεμικές ιαχές, που φτάνουν σε επίπεδα παράκρουσης από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο και τους εκπροσώπους του Ερντογάν, ξεσήκωσε η επιστολή 103 απόστρατων Τούρκων ναυάρχων για την ανάγκη διατήρησης της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936. Για την ιστορία, η συνθήκη υπεγράφη στις 20 Ιουλίου 1936 στο Μοντρέ της Ελβετίας από τα παράκτια κράτη της Μαύρης Θάλασσας συν τις Αυστραλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία και την τότε Γιουγκοσλαβία. Η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 1936 και έκτοτε καθορίζει το καθεστώς ναυσιπλοΐας στα Στενά (Δαρδανέλια, Θάλασσα του Μαρμαρά και Βόσπορο).

Οχι, δεν τσίμπησε ξαφνικά μύγα τους 103 απόστρατους ναυάρχους και ασχολήθηκαν με αυτή τη συνθήκη. Τη συζήτηση άνοιξε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής Μουσταφά Σεντόπ σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Στενότατος συνεργάτης του Ερντογάν και νομικός, ειδικός σε θέματα Συντάγματος, ο Σεντόπ δήλωσε ότι από τεχνικής απόψεως είναι δυνατόν η Τουρκία να αποχωρήσει και από τη Συνθήκη του Μοντρέ, όπως έπραξε και με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών. Τρεις ημέρες αργότερα, οι απόστρατοι ναύαρχοι συνυπέγραψαν δήλωση, όπου, επισημαίνοντας τι εστί Συνθήκη του Μοντρέ, προειδοποίησαν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Τουρκία από την απομάκρυνση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων από τις αρχές, τις αξίες και τον δρόμο που χάραξε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Οι υστερικές αντιδράσεις από το καθεστώς Ερντογάν για τη δήλωση αυτή δεν περιγράφονται: Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, έκανε λόγο για «103 αλαζονικά άτομα… αποτυχημένα πιόνια ξένων δυνάμεων… και πέμπτη φάλαγγα των “υποστηρικτών” της κηδεμονίας που θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία μας».

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι παρομοίασε τους 103 ναυάρχους με «τους δειλούς, που σφυρίζουν στο νεκροταφείο, λάτρεις του πραξικοπήματος, οι οποίοι δεν μπορούσαν να χωνέψουν την όρθια στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Εθνικής Αμυνας Χουλούσι Ακάρ πρόσθεσε: «Δεν επιτρέπεται στους προδότες να φορούν τη λαμπρή στολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων».

Ο «σκιώδης ηγέτης» της Τουρκίας, ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αξίωσε επίσης να κοπεί…η σύνταξη στους 103 απόστρατους ναυάρχους.

Από τις υστερικές αυτές δηλώσεις θα πίστευε κανείς ότι οι υπογράφοντες ναύαρχοι είναι οπαδοί του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, του μεγαλύτερου εσωτερικού εχθρού του Ερντογάν. Λάθος! «Οι περισσότεροι υπογράφοντες υποστήριξαν το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, την πολιτική του Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο» γράφει ο πολύ γνωστός δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν, πρώην διευθυντής της αγγλόφωνης «Hürriyet, στην ιστοσελίδα του yetkinreport. Μεταξύ τους μάλιστα είναι και ο εμπνευστής της προκλητικής και ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο «Γαλάζιας Πατρίδας», πρώην ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ. Η σύζυγος του Γκιουρντενίζ έγραψε μάλιστα στο twitter: «Η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι μας και συνέλαβε τον Τζεμ».

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας, άλλωστε, άρχισαν οι συλλήψεις. Δεκάδες απόστρατοι ναύαρχοι οδηγήθηκαν σιδηροδέσμιοι στα κρατητήρια ή παραμένουν σε κατ’ οίκο περιορισμό γιατί είναι υπέργηροι.

«Οχι μόνο οι υπογράφοντες, αλλά και εκείνοι που τους ενθάρρυναν θα λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου» κραύγαζε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν. Και επειδή ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να ομολογήσει ότι πολλοί από τους υπογράφοντες είναι δικοί του άνθρωποι, ξεκίνησε μια εκστρατεία σπίλωσης και διαπόμπευσης.

«Εσωτερική απειλή, κάτι ετοιμάζουν» υποστηρίζει στο όργανο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ -τη «Yeni Şafak»- ο διευθυντής της Ιμπραήμ Καραγκιούλ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ναύαρχοι οργάνωναν πραξικόπημα. Δείτε το πνεύμα του για να καταλάβετε το μέγεθος της υστερίας. «Ακριβώς όπως αυτοί που κατέστρεψαν και μοίρασαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία, προσπαθώντας να εκδιώξουν τους Οθωμανούς από την Ιστορία και τη γεωγραφία, έτσι κι αυτοί οι συνταξιούχοι ναύαρχοι είπαν το ίδιο πράγμα: Να μείνουμε υπό κηδεμονία, να μην ενεργούμε ποτέ μόνοι μας, να ακολουθούμε ακριβώς τις οδηγίες από τις πρωτεύουσες των ΗΠΑ και της Ευρώπης… Αυτή είναι μια απελπισμένη ψυχική ασθένεια που θέτει σε κίνδυνο ένα έθνος που έχει ιδρύσει αυτοκρατορίες και κυβερνά ηπείρους» παραληρούσε ο διευθυντής της «Yeni Şafak».

«Η επιστολή των συνταξιούχων ναυάρχων σηματοδοτεί ένα πιθανό ρήγμα στην κυβέρνηση του Ερντογάν» υποστηρίζει η αντιπολιτευόμενη το καθεστώς Ερντογάν ιστοσελίδα ahvalnews.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέο βίντεο από εγκλήματα των Ισραηλινών στη Γάζα

Δυστυχώς, όπως φαίνεται από τα πολλά βίντεο που κατά καιρούς βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, οι Ένοπλες Δυνάμεις του...

More Articles Like This