Οι λυκοφιλίες του Ερντογάν

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Επειδή έχουν ακουστεί πολλά, ορισμένα μάλιστα παραπλανητικά, για την υπόθεση της ανακοίνωσης των 104 ναυάρχων ε.α., αναζητήσαμε και μεταφράσαμε το πιο εύστοχο, κατά την άποψή μας, άρθρο που έγραψε ο Ali Ağcakulu στο Ahvalnews, το οποίο φωτίζει αυτή τη σοβαρή υπόθεση. Ακολουθεί η μετάφραση του άρθρου:

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Ο πιο σημαντικός λόγος για την πολιτική ένταση που επικρατεί στη χώρα είναι η κατάρρευση του «Συνασπισμού της Προεδρίας», που αποτελεί τέκνο του φλογερού έρωτα μεταξύ Ερντογάν και Εργκενεκόν (ΜΗΡ). Η συνεργασία με το MHP αλλοίωσε τα χαρακτηριστικά του ΑΚΡ, το αποξένωσε από τη βάση του και προκάλεσε μια μη αναστρέψιμη κατάρρευσή του, ενώ η απώλεια στήριξης από την κοινή γνώμη συνεχίζεται.

Έχοντας επίγνωση αυτής της κατάστασης, ο Ερντογάν, αντί του MHP, προσπάθησε να βρει έναν νέο εταίρο, αν και προσωρινό, που θα τον βοηθήσει να διατηρήσει τον θρόνο του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Γι’ αυτό έβαλε στο μάτι τις ψήφους της Εθνικής Αποψης (Milli Görüş). Όμως, ο χωρισμός του AKP από το MHP μπορεί να είναι η καταστροφή του δευτέρου και να μείνει εκτός Βουλής. Τότε το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων του MHP θα πάει στο AKP, όπως ακριβώς και στις εκλογές του 2002. Αν προστεθεί ένα ή δύο τοις εκατό των ψήφων του Saadet Partisi και η επιστροφή ενός ή δύο τοις εκατό των ψήφων που έφυγαν λόγω της συνεργασίας με το MHP, η διακοπή του συνασπισμού με το MHP δεν θα προκαλούσε σοβαρή απώλεια για το AKP.

Γι’ αυτό ο Ερντογάν άρχισε να «καταπίνει» τις τοπικές οργανώσεις του Saadet Partisi, χρησιμοποιώντας τον παλιό συνεργάτη του Νετζμετίν Ερμπακάν, Oğuzhan Asiltürk.

Η επιστροφή των ΗΠΑ στην περιοχή αναγκάζει τον Ερντογάν να διακόψει τη συνεργασία του με την Εργκενεκόν. Ο Ερντογάν θέλει να καθιερώσει την πολιτική ισορροπίας που καθιέρωσε μέσω του Πούτιν κατά την εποχή του Τραμπ, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την εποχή του Μπάιντεν. Ως εκ τούτου, ο Ερντογάν είναι αναγκασμένος να σπάσει τη συνεργασία του με την Εργκενεκόν στο εσωτερικό και με τη Ρωσία στο εξωτερικό. Ο Ερντογάν, με την πολιτική που ακολούθησε λόγω της συνεργασίας με την Εργκενεκόν, δημιούργησε μια σειρά από προβλήματα, αυτά της ανατολικής Μεσογείου, της «Γαλάζιας Πατρίδας» και των S-400, και για να τα λύσει αυτά πρέπει να τερματίσει τη συμμαχία με την Εργκενεκόν. Σε ανύποπτο χρόνο είχα πει ότι αυτά τα ζητήματα είναι παγίδες που στήθηκαν για να αλλάξουν τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της Τουρκίας.

Όσον αφορά την Εργκενεκόν, δεν είναι πλέον μια ομοιογενής δομή. Μερικοί από αυτούς πιστεύουν ότι κάθε μέρα που περνά είναι υπέρ του Ερντογάν κατά της Εργκενεκόν και υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν θα πέσει το ταχύτερο δυνατόν. Αλλοι πάλι πιστεύουν ότι χρειάζονται τον Ερντογάν στον αγώνα εναντίον των Κούρδων και των οπαδών του Γκιουλέν και ότι είναι λογικό να είναι δίπλα στον Ερντογάν για να συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα και να αλώσουν το ΑΚΡ και τις κρατικές δομές από μέσα. Υποστηρίζουν ότι μετά την επίτευξη αυτών των στόχων, θα ήταν καλύτερο να ανατρέψουν τον Ερντογάν. Όμως, αυτές οι διαφορές απόψεων στην Εργκενεκόν ωφέλησαν τον Ερντογάν, ενώ η οργάνωση δεν είναι αυτή που ήταν.

Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το MHP τα γνωρίζει όλα αυτά και ότι ο Ερντογάν αναζητεί νέο πολιτικό σύμμαχο. Παρακολουθούμε ότι δεν μένουν αδρανείς και κάνουν κάποιες κινήσεις, ενώ βλέπουμε τον Ερντογάν και την Εργκενεκόν να πυροβολούν ο ένας τον άλλον.

Μετά την αποχώρηση του Ερντογάν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που έγινε για να διευκολυνθεί η συμμαχία με το Saadet Partisi, είδαν το φως της δημοσιότητας εικόνες που δείχνουν τη διαφθορά στις οργανώσεις του ΑΚΡ, στελέχη του ΑΚΡ που παίρνουν κοκαΐνη, που μετρούν δεσμίδες με ευρώ από δωροδοκίες και παίζουν χαρτιά και τυχερά παιχνίδια. Σύμφωνα με τις πηγές μου, οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας διέρρευσαν από τον υπουργό Εσωτερικών Σ. Σοϊλού, που σημαίνει Εργκενεκόν, και στοχεύουν σε δύο πράγματα.

Πρώτα απ’ όλα αυτές οι εικόνες αποσκοπούν στην αποτροπή της συμμαχίας του AKP με το Saadet Partisi. Δίνουν το μήνυμα στους «καθαρούς» ισλαμιστές του Saadet και τους λένε «κοιτάξτε  με ποιους πάτε να συνεργαστείτε».

Επίσης, με τέτοια σκάνδαλα εκβιάζονται και άλλα κορυφαία στελέχη του ΑΚΡ. Πιθανώς, στην κορυφή του AKP να υπάρχουν εθισμένοι από ναρκωτικά, σεξ και τυχερά παιχνίδια. Το στέλεχος του ΑΚΡ, Αϊβάτογλου, που είδαμε σε βίντεο να παίρνει ηρωίνη και να μετρά δεσμίδες με λεφτά, απομακρύνθηκε από το κόμμα. Όμως, θέτω την ακόλουθη ερώτηση: Ηταν ο Αϊβάτογλου ένας απλός μεταφορέας ή ήταν ένας πωλητής που προμηθεύει κοκαΐνη τους κορυφαίους του ΑΚΡ (ή/και τα παιδιά και τους συγγενείς αυτών που βρίσκονται στην κορυφή); Διαφορετικά, πώς αλλιώς μπορούμε να εξηγήσουμε την πηγή του πλούτου και την πολυτελή ζωή που ζούσε;

Κοιτάζοντας το άγχος που επικρατεί στο AKP, γίνεται κατανοητό ότι η Εργκενεκόν άρχισε να πολιορκεί το AKP. Εάν, μάλιστα, λύθηκαν κάποια ζητήματα, τότε ίσως δούμε σοβαρές αποκαλύψεις που σχετίζονται με τη διαφθορά στην κορυφή του ΑΚΡ.

Ο Σοϊλού θεωρείται ο «δούρειος ίππος» της Εργκενεκόν στο ΑΚΡ, γι’ αυτό το τελευταίο διάστημα βλέπουμε επιθέσεις εναντίον του από κύκλους του ΑΚΡ και τον γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Ο Ερντογάν υποστηρίζει επίσης αυτήν την καμπάνια που εκτελείται από τον Αλμπαϊράκ εναντίον του Σοϊλού, ο οποίος θορυβημένος δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική αν φύγει ο Ερντογάν. Όμως, ο Ερντογάν γνωρίζει όσα έκανε ο Σοϊλού και δεν πρόκειται να τον συγχωρήσει.

Ο Ερντογάν, βλέποντας ότι η υπόθεση απαγόρευσης του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο απαιτούσε το MHP, ήταν παγίδα για το AKP, εξασφάλισε ο φάκελος της υπόθεσης να επιστραφεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο στο Ανώτατο Δικαστήριο. Όμως, μόλις έγινε αυτό, δημοσιεύτηκαν οι φωτογραφίες ενός εν ενεργεία ναυάρχου με ισλαμικό τουρμπάνι, για να χτυπηθεί το ΑΚΡ, ενώ ο Μπαχτσελί ζήτησε το κλείσιμο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο είναι υπό τον έλεγχο του Ερντογάν, εκτοξεύοντας την ίδια στιγμή κατηγορίες για «οικονομία της σπατάλης». Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα, που δείχνουν ότι όλα αυτά πυροδότησαν έναν πόλεμο: τον ημιτελή πόλεμο μεταξύ Εργκενεκόν και Ερντογάν.

Η πολυσυζητημένη «Διακήρυξη του Montreux» των 104 ναυάρχων, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 4 Απριλίου 2021, ήταν η τελευταία κίνηση στον πόλεμο Ερντογάν  – Εργκενεκόν.

Πολλά έχουν ειπωθεί για την ανακοίνωση. Όμως, όπως καταλαβαίνω, αυτή η δήλωση γεννήθηκε πρόωρα, με την παρέμβαση ορισμένων αποστράτων που έχουν σχέση με τον Ερντογάν. Έγινε το ανάλογο που έκανε ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μεθόδευσε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου να εκδηλωθεί νωρίτερα. Γι’ αυτό η ανακοίνωση αυτή συγκεντρώνει τα πυρά κυρίως των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που πρόσκεινται στην Εργκενεκόν. Πάρτε, για παράδειγμα, τις αντιδράσεις του Μπαχτσελί. Πώς πονάει για το θέμα.

Ο Ερντογάν το περασμένο καλοκαίρι έπληξε καίρια την Εργκενεκόν, αποστρατεύοντας περισσότερους από 600 συνταγματάρχες. Αυτοί ήταν οι «ανώτεροι αξιωματικοί που ενοχλούνται από τον Ερντογάν», σύμφωνα με την έκθεση του RAND. Τώρα υπάρχουν φήμες που θέλουν τον Ερντογάν να σχεδιάζει εκκαθαρίσεις χιλιάδων αξιωματικών, για να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην Εργενεκόν. Ομως, αυτό το γνωρίζει η Εργκενεκόν.

Πριν από τις 15 Ιουλίου είχαν αναφερθεί παρόμοιες ειδήσεις εκκαθάρισης και αυτές οι ειδήσεις είχαν ως αποτέλεσμα μια απόπειρα πραξικοπήματος. Πρόωρος και ελεγχόμενος τοκετός. Τώρα ένα παρόμοιο παιχνίδι βγαίνει στη σκηνή. Αυτή τη φορά, όμως, ο στόχος είναι η Εργκενεκόν. Ο Ερντογάν έχει εκκαθαρίσει τους αξιωματικούς που ήταν πιστοί στο ΝΑΤΟ μέσω της συμμαχίας του με την Εργκενεκόν. Τώρα θέλει να εκκαθαρίσει τα μέλη της Εργκενεκόν. Αυτό το κάνει με βάση την αφελή στάση εκείνων των μελών της Εργκενεκόν που θέλουν να συνεχίσουν με τον Ερντογάν.

Θεωρώ ότι η διακήρυξη των συνταξιούχων ναυάρχων είναι μέρος αυτού του σχεδίου, που θα δώσει στον Ερντογάν την ευκαιρία να κάνει τις εκκαθαρίσεις που έχει σχεδιάσει. Οι συλλήψεις έχουν ήδη αρχίσει

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υπό κατάρρευση το νοσοκομείο της Ξάνθης: Κενές οι μισές θέσεις των γιατρών – Στον «αυτόματο» η παθολογική

Υπό....διάλυση βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο της Ξάνθης, το οποίο λειτουργεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια χωρίς Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, την...

More Articles Like This