Sofa-gate

Must Read

Η αλήθεια είναι ότι η φωτογραφία με την έκπληκτη Ούρσουλα όρθια, να κοιτάει τον Ευρωπαίο Σαρλ Μισέλ και τον Ανατολίτη Ερντογάν αραχτούς στις πολυθρόνες, κάπως ενόχλησε τους Ευρωπαίους πολίτες.

  • Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*

Η Δυτική Ευρώπη των ιπποτών διατηρεί την παράδοση οι κύριοι να κάθονται μετά τις κυρίες και κυρίως να μην τις αφήνουν όρθιες. Από την άλλη πλευρά, η ανατολίτικη παράδοση των μπέηδων με τα χαρέμια τον οντά τον έχει για τον αφέντη. Η γυναίκα κάθεται κάτω, αν κάθεται δηλαδή. Πάλι καλά που δεν της ζήτησε ο Ερντογάν της Ούρσουλας να του χορέψει και κανέναν χορό της κοιλιάς να τον διασκεδάσει.

Ωστόσο ο Ερντογάν ακολούθησε το πρωτόκολλο της χώρας του. Οι δύο θεσμικοί Ευρωπαίοι, που πήγαν εκεί ως εκπρόσωποι μιας ολόκληρης ηπείρου και ενός ολόκληρου πολιτισμού, γιατί κατάπιαν την προσβολή και δεν αντέδρασαν; Αφενός, ο κ. Σαρλ, της ελίτ με τους λεπτούς τρόπους υποτίθεται, γιατί δεν έδειξε στον κ. Ερντογάν τι σημαίνει ευρωπαϊκός πολιτισμός μένοντας έστω όρθιος μέχρι να καθίσει και η Ούρσουλα; Το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει δηλαδή.

Η Ούρσουλα γιατί δεν γύρισε την πλάτη της στο παρεάκι που είχε αράξει στις πολυθρόνες και δεν αποχώρησε κάνοντας κατανοητό ότι η στάση τους ήταν προσβλητική; Για να μη δημιουργηθεί επεισόδιο, είπαν μετά για να δικαιολογηθούν. Μία φοβική ηγεσία που εκπροσωπεί σχεδόν όλη την Ευρώπη κατάπιε την προσβολή, γιατί δεν ήθελε να γίνει, λέει, επεισόδιο. Κι εμείς περιμένουμε τώρα από ανθρώπους που δεν θέλουν να θίξουν ένα απλό θέμα όπως είναι η υποδοχή μιας γυναίκας με υψηλή θεσμική θέση στην Τουρκία να επιβάλλουν κυρώσεις για την απειλή της εθνικής κυριαρχίας μας. Πώς, αμέ!

Η Ευρώπη υποχωρεί στις δικές της αξίες και ακολουθεί τις οπισθοδρομικές αξίες του Ισλάμ. Ηρεμα κι ωραία. Όλες οι εξαγγελίες της περί ισότητας, σεβασμού, ενίσχυσης του ρόλου της γυναίκας, όλα αυτά τα φεμινιστικά κινήματα έγιναν σκόνη σε λίγα λεπτά. «Τώρα μιλάνε οι άντρες, μαντάμ. Πιάσε καναπέ και να λες κι ευχαριστώ» ήθελε να πει ο Ερντογάν, αλλά επειδή δεν μπορούσε να το πει το έδειξε. «Οταν πηγαίνεις στην Τουρκία να την παρακαλέσεις να μη σου δημιουργεί προβλήματα, προσφέροντάς της γη και ύδωρ, είσαι ήδη σε αδύναμη θέση. Αυτοί οι άνθρωποι που δεν σέβονται τον εαυτό τους, ούτε τους εκατομμύρια ανθρώπους που εκπροσωπούν και δέχονται να τους εξευτελίζει ο Ερντογάν, δεν μπορούν να μας κουνάνε το δάχτυλο. Ούτε μπορούν να μας καθοδηγούν στα δικά μας εθνικά θέματα. Σε τελική ανάλυση αυτοί μπορεί να μην έχουν πρόβλημα να δέχονται τις προσβολές και να σωπαίνουν. Εμείς έχουμε.

*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ώρα του Βασιλιά Καρόλου: Απευθύνει διάγγελμα στον βρετανικό λαό

Θα είναι απών από την λειτουργία σήμερα αλλά θα παραστεί στην πασχαλινή της ερχόμενης Κυριακής στο Ουίνδσορ

More Articles Like This