Τρίτη 11/5/2021

Το πολιτικό και πατριωτικό καθήκον του Κ. Καραμανλή

H διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, της οικονομίας και της πανδημίας έχουν αφήσει άναυδες όχι μόνο την ελληνική αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη, ενώ τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί για τις θέσεις, τις πολιτικές επιδιώξεις και την ιδεολογική ταυτότητα της Ν.Δ. τίθενται επιτακτικά επί τάπητος ακόμα και από τους πλέον καλοπροαίρετους νεοδημοκράτες.

  • Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφάλα*

Η εθνική και η πολιτική πτώση της χώρας βρίσκεται στο ναδίρ. Η κατάσταση της εθνικής παρακμής αναδεικνύεται μέσα από τις δηλώσεις του υπουργού Αμύνης της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είπε: «Έλληνες ακαδημαϊκοί στηρίζουν τις θέσεις της Τουρκίας».

Η δήλωση αυτή δεν μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί από τις πρόσφατες διαρροές των WikiLeaks, στις οποίες φαίνεται ότι ο σημερινός σύμβουλος του Ελληνος πρωθυπουργού επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, με την ιδιότητα του πρώην διευθυντού του ΕΛΙΑΜΕΠ, ακολουθώντας την πάγια τακτική αποστολής εκθέσεων στον πίνακα αποδεκτών, απέστειλε και στον Τούρκο πρέσβη στις Βρυξέλλες ή στην Αθήνα την έκθεση Ελληνα καθηγητή του πανεπιστημίου Bilkent, στην Αγκυρα, σχετική με τις μεθόδους εξουδετέρωσης των ενταξιακών δυσκολιών της γείτονος στην Ε.Ε. λόγω της υιοθέτησης του δόγματος Νταβούτογλου. Το τελευταίο αποτελεί την ιδεολογική και την πολιτική βάση των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Εδώ, λοιπόν, παρουσιάζεται ένα οξύμωρο σχήμα, στο οποίο Ελληνες ακαδημαϊκοί προτείνουν λύσεις στην τουρκική ηγεσία ώστε να ξεπεράσει γεωπολιτικές δυσκολίες, οι οποίες, αν ξεπεραστούν, σαφώς στρέφονται κατά των συμφερόντων της χώρας. Ανεξαρτήτως του γεγονότος, το οποίο μάλλον αποτελεί συνήθη τακτική του ιδρύματος, το ΕΛΙΑΜΕΠ, μεταξύ άλλων, είναι μία έγκυρη δεξαμενή σκέψης ακαδημαϊκών ερευνητών με αποστολή να περιβάλλει με το αντίστοιχο επιστημονικό κύρος τις πολιτικές θέσεις του κ. Σημίτη στα εθνικά θέματα, με τις οποίες αναγνωρίζονται δικαιώματα κυριαρχίας της Τουρκίας στο Αιγαίο, θεωρώντας ότι έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας μας.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. απετέλεσε τον δούρειο ίππο όχι μόνο της διαιώνισης αλλά και της παγίωσης των πολιτικών επιδιώξεων του κ. Σημίτη. Η ηγεσία της Ν.Δ. αγωνίστηκε με πάθος να διατηρήσει και να επανδρώσει την εξουσία και τον κρατικό μηχανισμό με το «σημιτικό ΠΑΣΟΚ». Με τον τρόπο αυτό -ακόμα μία φορά- η Ν.Δ. υπέκλεψε τις ψήφους των νεοδημοκρατών, επειδή η πολιτική του κ. Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα είναι ταυτόσημη με την πολιτική του κ. Σημίτη. Μη δυνάμενοι να αποποιηθούν το παρελθόν τους, «σημιτικοί» υπουργοί της Ν.Δ., οι οποίοι έχουν αποτύχει παντελώς στο έργο τους, δεν διστάζουν να δηλώνουν ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί πράξη εθνικισμού.

Η Ν.Δ. υιοθέτησε επίσης τις θέσεις της Γερμανίας και της Τουρκίας στο Μεταναστευτικό, ιδρύοντας εν μέσω πανδημίας όχι μόνο στα νησιά, αλλά, και στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας υπερμεγέθεις μουσουλμανικούς οικισμούς-πόλεις, δημιουργώντας έτσι μουσουλμανική πολιτική συνιστώσα στη χώρα, ανύπαρκτη πριν από μερικά χρόνια, που νομοτελειακά θα αποτελέσει την προέκταση της τουρκικής πολιτικής στην Ελλάδα.

Πλέον των ευθυνών του σημερινού πρωθυπουργού, απτομένων της μετάβασης της χώρας σε μη αντιστρεπτές καταστάσεις οικονομικής και εθνικής καταστροφής, θα ήταν λάθος να παραβλεφθούν και τα επαναλαμβανόμενα πολιτικά λάθη του κ. Σαμαρά, ο οποίος, αφενός, φρόντισε να ρίξει την κυβέρνηση της Ν.Δ., φέρνοντας το «σημιτικό ΠΑΣΟΚ» στην εξουσία και, αφετέρου, δεν δίστασε να συγκυβερνήσει με αυτό, επιβάλλοντας καταστροφικές οικονομικές πολιτικές.

Στην παρούσα, μη βιώσιμη κατάσταση της χώρας και μπροστά στα πολιτικά αδιέξοδα που δημιούργησε η κυβέρνηση της Ν.Δ., ο Καραμανλής αποτελεί τη μοναδική σανίδα σωτηρίας, επειδή υπήρξε πρωθυπουργός με εθνικά αντανακλαστικά και ευαισθησίες.

Η πρόσφατη δήλωσή του απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό των Ιμίων, της Μαδρίτης και του Ελσίνκι, ότι αυτός ποτέ δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της Τουρκίας, αποτελεί έμμεση προειδοποίηση προς τον κ. Μητσοτάκη και τον «πράσινο» περίγυρό του ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικός, επειδή και αυτός, όπως και οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί, βαδίζει επί των ιχνών των πολιτικών ατραπών του «σημιτισμού».

Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μία κοινοβουλευτική επανάσταση, ώστε να απαλλαγεί από τα ιδεολογικά βαρίδια της Μεταπολίτευσης και την αντεθνική κληρονομιά του «σημιτικού ΠΑΣΟΚ», κληρονομιά που φαίνεται να κυριαρχεί στα κόμματα εξουσίας και να διαιωνίζει πολιτικά και ιδεολογικά ο κ. Μητσοτάκης.

Επειδή δεν υπάρχουν νέες ισχυρές ηγετικές προσωπικότητες στη Ν.Δ., οι τελευταίες δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή αποδεικνύουν ότι μόνο αυτός μπορεί να είναι ο φορέας πολιτικών εξελίξεων. Το πολιτικό, πατριωτικό και εθνικό καθήκον του Κώστα Καραμανλή είναι να απαλλάξει τη Ν.Δ. από το «σημιτικό ΠΑΣΟΚ», καθώς και από τα νεωτερικά, επιβλαβή ιδεολογικά σύνδρομά της.

*Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ