Με συνταγή Καποδίστρια

Must Read

Ένα αγαπημένο μου μύθευμα είναι η ιστορία του Καποδίστρια με τις πατάτες στην Ελλάδα. Η ιστορία λέει ότι οι Έλληνες ήμασταν άκρως επιφυλακτικοί μετά την απελευθέρωσή μας απέναντι σε αυτό το νέο κονδυλώδες φυτό και, παρότι ο κυβερνήτης μάς υποσχόταν ότι ήταν ανθεκτικό και με τεράστια διατροφική αξία, οι πρόγονοί μας δεν το υιοθέτησαν, ενώ το κράτος παρείχε δωρεάν τους σπόρους.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Ο Καποδίστριας φέρεται ότι στη συνέχεια διέταξε να φυλαχθούν σε αποθήκη από στρατιώτες οι πατάτες και οι σπόροι τους. Τότε μόνο οι Έλληνες κατάλαβαν ότι είχε αξία το νεόφερτο φυτό και έκλεψαν από τη φυλασσόμενη αποθήκη τις πατάτες, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι από τα πιο διαδεδομένα και οικονομικά φαγητά της πατρίδας μας.

Φεύγοντας από τη μετεπαναστατική Ελλάδα, πάμε στο σήμερα. Πριν από λίγες μέρες το Πακιστάν αποφάσισε να διανείμει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μέσω ιδιωτικών καναλιών στους πολίτες του. Δηλαδή οποιοσδήποτε Πακιστανός ιδιώτης θα μπορεί να προμηθευτεί με τιμή που θα ορίσει η ελεύθερη αγορά το εμβόλιο από ένα ιδιωτικό φαρμακείο. Πολλές φωνές αντίδρασης ακούστηκαν εναντίον αυτής της προσέγγισης, επειδή θεωρείται ότι είναι άδικο και άνισο μέτρο. Προσωπικά, ενθουσιάστηκα όταν διάβασα την είδηση και γι’ αυτό τη συνέδεσα με τη συλλογική ψυχοσύνθεση του λαού μας, την οποία πολύ καλά γνώριζε πριν από δύο αιώνες ο Καποδίστριας.

Θεωρώ ότι, αν παρέχει η κυβέρνηση ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 5%-10% των εμβολίων στα φαρμακεία προς πώληση στους ενηλίκους, αυτό θα λύσει πολλά προβλήματα. Αφενός, προκύπτει ότι δεν έχουν κανέναν δισταγμό και καμία επιφύλαξη να εμβολιαστούν όσοι συμπολίτες μας επιλέξουν να τα αγοράσουν. Θα πληρώσουν ένα μεγάλο τίμημα (είμαι σίγουρος ότι η τιμή του εμβολίου θα εκτινασσόταν από τη ζήτηση), για να προφυλαχθούν από τον κορωνοϊό.

Η δημοσιότητα που θα έπαιρνε ο ιδιωτικός εμβολιασμός θα κλόνιζε τον εκ φύσεως επιφυλακτικό Ελληνα, που είναι σκεπτικιστής: «Για ποιον λόγο κάποιος να πληρώνει τόσα χρήματα για το εμβόλιο; Μήπως τελικά είναι για το καλό μας;» Επίσης, θα λειτουργούσε ελεύθερα η αγορά, έστω σε έναν βαθμό, πράγμα που είμαι σίγουρος ότι είναι συμβατό με τον φιλελεύθερο οικονομικά χαρακτήρα της κυβέρνησης και αντίθετο με σοσιαλιστικές τακτικές χειρισμού ενός -έστω τόσο πολύτιμου- αγαθού μέσω κεντρικού σχεδιασμού, όπως γίνεται σήμερα πανευρωπαϊκά.

Ας τολμήσουμε, λοιπόν. Όπως έκανε και ο Καποδίστριας.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Άδωνις διαφημίζει το βιβλίο του με εξώφυλλο τον… εαυτό του

Επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του «Απλά Μαθήματα Ιστορίας» θα κάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε εκδήλωση για τα 30 χρόνια...

More Articles Like This