20/8/2022

Από το «Ωσαννά» στo «Σταύρωσον»… μια δήλωση δρόμος, κύριε Δένδια!

Δημοσίευση:

Παρατήρησα με προσοχή τις διαρροές που έγιναν από το Μαξίμου τη βραδιά που έγιναν οι περίφημες πλέον δηλώσεις Δένδια στην Αγκυρα, αλλά και τη σχετική δήλωση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, όπου είπε για το θέμα:

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

«Τέτοιες δημόσιες αντιπαραθέσεις είναι σπάνιες, αλλά έχουν και τη χρησιμότητά τους. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Δεν ήταν η πρόθεση κανενός να τσακωθεί. Η εντολή που είχα δώσει ήταν ότι δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντητη».

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο κ. Δένδιας είχε πάει προετοιμασμένος και με σχετικές πρωθυπουργικές οδηγίες στην Αγκυρα και, όταν προκλήθηκε, έδωσε τις απαντήσεις που έπρεπε. Μάλιστα, κρίνοντας τον τρόπο που το έκανε, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ήταν άψογος.

Έθιξε μέσα στην Αγκυρα, δηλαδή στο άντρο του τουρκικού σοβινισμού, σοβαρότατα θέματα που αφορούν τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας, με σαφήνεια, καθαρότητα και σκληρότητα, διατηρώντας την ψυχραιμία του, με ήρεμο μέχρι και σκωπτικό ύφος, και έκλεισε με χιούμορ, αναφερόμενος στο δείπνο που τους περίμενε.

Με άλλα λόγια, ξετίναξε στην κυριολεξία τον ομόλογό του, ο οποίος τον παρακολουθούσε κάτωχρος και άλαλος, σχεδόν σαν χάχας, και σε κάθε περίπτωση κέρδισε τις εντυπώσεις.

Δεν ξέρω τι είχαν σχεδιάσει και τι υπολόγιζαν τα… σαΐνια του Μαξίμου, πάντως είναι σίγουρο ότι αυτό που έγινε με τη συγκεκριμένη σκηνή δεν το περίμεναν και δεν το είχαν υπολογίσει.

Και το ισχυρίζομαι αυτό γιατί οι περισσότεροι συμβουλάτορες του κ. Μητσοτάκη είναι άνθρωποι που είχαν ταυτιστεί με τον κ. Σημίτη, ο οποίος με τη στάση του είχε ταπεινώσει τους Ελληνες πολίτες.

Για παράδειγμα, ποιος Ελληνας, εκτός από τους σημερινούς συμβουλάτορες, συνεργάτες και συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη, δεν ένιωσε εθνική ντροπή όταν η Ελλάδα έχασε τον έλεγχο εθνικού εδάφους στα Ίμια;

Δημοφιλείς ειδήσεις  Μουσουλμανοποίηση

Ποιος Ελληνας δεν ένιωσε ταπεινωμένος μετά την κατάπτυστη Διακήρυξη της Μαδρίτης, όπου η Ελλάδα δέχτηκε να αποφύγει «μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο», φωτογραφική διάταξη που αφορά την απεμπόληση του δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ.;

Ποιος Ελληνας δεν ένιωσε εθνική ντροπή και ατίμωση, όταν η ελληνική κυβέρνηση του κ. Σημίτη υποσχέθηκε στον ηγέτη του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος Αμπντουλλάχ Οτζαλάν προστασία κάτω από την ελληνική σημαία, και την ίδια ώρα, πειθόμενη στις οδηγίες της πρεσβείας των ΗΠΑ, έκανε το παν για να τον παραδώσει στους Τούρκους;

Επανέρχομαι και ξαναλέω ότι δεν είχαν υπολογίσει ποια θα ήταν η επίδραση της σκηνής αυτής στην ελληνική κοινή γνώμη.

Οι Ελληνες πολίτες, ταπεινωμένοι δεκαετίες τώρα από τις συνεχείς εθνικές υποχωρήσεις, με τελευταία την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας -άκουσον άκουσον!- στους Σλάβους, στους Αλβανούς, στους Τούρκους και τους Ρομά των Σκοπίων, σήκωσαν στα σύννεφα τον κ. Δένδια.

Αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί, οι κανονικοί άνθρωποι και όχι κομματικά και ιδεολογικά τυφλωμένοι πολίτες, επικρότησαν τις δηλώσεις Δένδια και πολλοί, αν όχι όλοι, αναρωτήθηκαν γιατί η Τουρκία δεν έπαιρνε τόσα χρόνια τέτοιες πληρωμένες απαντήσεις και γιατί δεν λέγονται αυτά στο ΝΑΤΟ, αλλά και σε άλλους φορείς όπου ξεδιπλώνει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της.

Φυσικά, ο Δένδιας παρέλειψε να αναφερθεί στην Κύπρο ή μάλλον έκανε την αναφορά που δεν έπρεπε να κάνει, ότι δηλαδή η Ελλάδα στηρίζει το απαρτχάιντ στην Κύπρο, που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, έμπνευση των Αγγλων, που είναι… μανούλες στο απαρτχάιντ. Είπε αυτά που δεν έπρεπε να πει και δεν είπε το προφανές, ότι η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο και να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αν δεν το λέει αυτό με κάθε ευκαιρία ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, ποιος περιμένουμε να το πει, ο ΥΠΕΞ της Σομαλίας ή του… Πακιστάν, που μας στέλνουν σε συμπαιγνία με την Τουρκία παράνομα μετανάστες;

Δημοφιλείς ειδήσεις  Όργιο ψευδούς προπαγάνδας

Επίσης, όταν προκλήθηκε από τον Τσαβούσογλου, με εκείνο το «Τούρκοι της Δυτικής Θράκης», παρέλειψε να αναφερθεί στη σχεδιασμένη εθνοκάθαρση των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ιμβρου και της Τενέδου, που είναι η «φυσική» συνέχεια της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Οι δηλώσεις Δένδια, λοιπόν, αναστήλωσαν το καταρρακωμένο ηθικό των Ελλήνων και θα έλεγα ότι έβαλαν τον πήχη ψηλά για τους επόμενους υπουργούς επί των Εξωτερικών αλλά και για τον ίδιο.

Επίσης, είχαν σοβαρές επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας, αλλά και στην τουρκική κοινή γνώμη.

Η τουρκική κυβέρνηση μέσω των ΜΜΕ έκανε ολόκληρη επιχείρηση «αναστήλωσης» του κύρους της Τουρκίας στα μάτια της τουρκικής κοινής γνώμης, ο ίδιος ο Ερντογάν αναγκάστηκε να κάνει δήλωση στήριξης του Τσαβούσογλου, ο οποίος δεν ξέρει ακόμα από πού του ‘ρθαν οι… φάπες Δένδια. Άλλωστε, γι’ αυτό αναγκάστηκε αμέσως μετά να δώσει μακροσκελή συνέντευξη τύπου στο Habertürk, για να περισώσει ό,τι σώζεται μετά το πατατράκ που έπαθε μέσα στην έδρα του. Βλέπετε, οι Τούρκοι είχαν συνηθίσει να έχουν απέναντί τους μια χώρα που δεν συμπεριφερόταν απέναντί της ως κανονικό κράτος, και τώρα τους ήρθε βαρύ…

Όμως, ενώ λέμε όλα αυτά, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Δένδια αλλά και στον κ. Μητσοτάκη -και οι δύο δικαιούνται τα εύσημα για την εκτός έδρας νίκη- ότι από το «Ωσαννά» στo «Σταύρωσον» είναι μια δήλωση δρόμος!

Και αναφερόμαστε στη δήλωση που έκανε σε αραβικό μέσο ο κ. Δένδιας κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, όπου, αναλύοντας την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, είπε: «Η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Η Τουρκία βιάζεται να κλείσει το μέτωπο με τους Κούρδους

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο, για να βρει πετρέλαιο, για έναν πολύ, πολύ απλό λόγο: Χρειαζόμαστε 10 ή 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό από το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας, για παράδειγμα. Έτσι, δεν οραματίζομαι την Ελλάδα ως χώρα παραγωγής πετρελαίου!

Και με όλο τον σεβασμό, το Αιγαίο, για παράδειγμα, είναι ένας επίγειος παράδεισος. Δεν σκοπεύουμε να μετατραπεί σε Κόλπο του Μεξικού.

Η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πολύ καλές σχέσεις με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Πολλοί λένε ότι έκανε αυτές τις δηλώσεις για να διασκεδάσουμε ανησυχίες των Σαουδαράβων σχετικά με το ενεργειακό πρόγραμμα εξορύξεων της Ελλάδας και της Κύπρου. Με συγχωρείτε, αλλά αυτό δεν είναι πολιτική, είναι αυτό που παρακολουθούσαμε χρόνια τώρα με την Τουρκία και υποτίθεται ότι ανατράπηκε με τη στάση Δένδια στην Αγκυρα. Η δήλωση αυτή είναι πισωγύρισμα και αποτελεί έκπληξη για τους περισσότερους από εκείνους που μέχρι χθες εκθείαζαν τον κ. Δένδια με τα «Ωσαννά».

Να προσέχουν ο κ. Δένδιας και ο κ. Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα, γιατί έρχεται το πικρόν ποτήριον των μνημονίων με τα Σκόπια, που ως γνωστόν το πικρόν ποτήριον το ήπιε ο Ιησούς ενώ ακουγόταν από κάτω το «Σταύρωσον, σταύρωσον αυτόν», μέρες που ‘ναι.
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και προσοχή στην πενταμερή!!!

Η παγίδα είναι καλοστημένη. Ρωτήστε, κ. Μητσοτάκη, τους σημιτικούς που έχετε δίπλα σας, θα σας πουν πώς στήνονται οι παγίδες στην Κύπρο. Να μην ξεχνάμε ότι εκείνοι έστησαν την παγίδα με το Σχέδιο Ανάν στον Ελληνισμό της Κύπρου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όργιο ψευδούς προπαγάνδας

Αυτό που συνέβη στον Έβρο ήταν ένα όργιο προπαγάνδας σε βάρος της χώρας. Η...

Μουσουλμανοποίηση

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των αλλοδαπών που, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους και...

Η Τουρκία βιάζεται να κλείσει το μέτωπο με τους Κούρδους

Τους τελευταίους μήνες έχουν φουντώσει τα δημοσιεύματα που θέλουν την Τουρκία να επεκτείνει τα...

Η Ν.Δ. στις νέες συνθήκες

Το ερώτημα που κυριαρχεί στις βραδινές βεγγέρες του καλοκαιριού είναι πόσο θα πλήξει η...

Έξι χρόνια σχεδίασης – βελτίωσης – ανάπτυξης και κατασκευής του radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ

Από τον Μπάμπη Παπασπύρου*Στη φωτογραφία απεικονίζεται η εξέλιξη και οι εκδόσεις του RADAR...

«Πληρώνουμε» την πασοκοποίηση της Ν.Δ. και την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο Μαξίμου 

Στόχος του Μητσοτάκη ήταν να μετατρέψει-μεταλλάξει αθόρυβα και σταδιακά τη Νέα Δημοκρατία σε κόμμα...

Το αριστερό κράτος που οραματίζεται η Κουμουνδούρου

Όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρθρογραφεί για να χαρακτηρίσει, με αφορμή το σκάνδαλο...

Voucher ή επίδομα

Τελευταία έχουμε κατακλυστεί από pass και vouchers για fuel, για Covid, για energy, power,...

Τι συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι

Η συνάντηση των ηγετών Ρωσίας - Τουρκίας, λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή τους στην...

Να κρατήσουμε ζεστό τον φόβο των Τούρκων

Το «Αβδούλ Χαμίντ Χαν», το ερευνητικό πλοίο των Μεμέτηδων, φέρει το όνομα ενός διαβόητου...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς η πιο έξυπνη ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κατέληξε σε φιάσκο

Θα μπορούσε να είναι ερώτηση – παγίδα σε κάποιο...

Μαγνήτισε τα βλέμματα ο Λάκης Γαβαλάς με το φουστάνι του

Τις διακοπές του στην Πάρο κάνει ο γνωστός σχεδιαστής...

Αναχαιτίστηκε τουρκικό UAV, που πέταξε πάνω από την Κίναρο

Πτήσεις τριών ζευγών τουρκικών F-16 πάνω από τους Ανθρωποφάγους...

«Κρυφακούλης»: Έξαλλοι στο Μαξίμου με το «γαλάζιο» SMS

Άσχημη εξέλιξη είχε η φαεινή ιδέα γαλάζιων βουλευτών να...

Αιφνίδιος θάνατος στην Πάτρα: Συγκλονίζουν οι τελευταίες ώρες του 69χρονου

«Το βράδυ ήμασταν όλοι μαζί σε οικογενειακό τραπέζι. Ο πατέρας μου δεν είχε κάποιο ιατρικό ιστορικό με την καρδιά του» λέει η κόρη του

Έξι χρόνια σχεδίασης – βελτίωσης – ανάπτυξης και κατασκευής του radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ

Από τον Μπάμπη Παπασπύρου*Στη φωτογραφία απεικονίζεται η εξέλιξη...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ