13/8/2022

Αναζητείται… Νέστωρ!

Δημοσίευση:

Στην τελευταία «κρίση» για τα ελληνοτουρκικά, η οποία προέκυψε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νικολάου Δένδια, συνέβη το εξής: στο Μαξίμου συνεκλήθη εκτάκτως μετά το πέρας των δηλώσεων των υπουργών Εξωτερικών στην Αγκυρα σύσκεψη εργασίας, με τη συμμετοχή αρκετών μελών του πρωθυπουργικού επιτελείου. Για μια πρώτη αποτίμηση.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σπανίως αντιδρά εν θερμώ, σε πρώτο χρόνο, αλλά δεν είναι όλοι σαν και αυτόν. Υπάρχουν και οι… θερμόαιμοι. Κάποιος αντέδρασε, και μάλιστα άγαρμπα. Είπε κάτι που δεν έπρεπε να πει ποτέ κατά κυβερνητικού αξιωματούχου και, πάντως, εις επήκοον όλων. Ενώπιον του κινδύνου μιας πιθανής διαρροής της αμφιλεγόμενης φράσης του, δόθηκε τότε η περίφημη εντολή να δοθεί προς τα έξω το μήνυμα ότι ο υπουργός Εξωτερικών ενεργούσε κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού. Κάτι όχι απλώς αυτονόητο αλλά και αποδεδειγμένα υπαρκτό.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι ο κ. Δένδιας συναντάται κατά μόνας με τον πρωθυπουργό πριν από κάθε σημαντική συνάντηση και σχεδιάζουν από κοινού την ελληνική αντίδραση, ανάλογα με τα σενάρια.

Ο αναστοχασμός του επεισοδίου με τον αξιωματούχο, ο οποίος είπε ενώπιον τρίτων πράγματα που δεν έπρεπε να είχαν ειπωθεί ποτέ, επιβεβαίωσε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση χρειάζεται τον Αύγουστο «ρεκτιφιέ». Και προς τούτο έκαναν την εμφάνισή τους το Σαββατοκύριακο τα πρώτα δημοσιεύματα για δομικό ανασχηματισμό το φθινόπωρο. Ως παλαιοί στην αγορά, θεωρούμε ότι αυτό σημαίνει τρία πράγματα: ο ανασχηματισμός θα θέσει την κυβέρνηση σε διάταξη εκλογικής μάχης, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, το πρώτο.

Η τράπουλα θα ανακατευτεί, το δεύτερο. Και, βεβαίως, θα υπάρξουν αλλαγές και στον πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, το τρίτο. Ο επισκέπτης του κυβερνητικού μεγάρου διακρίνει διά γυμνού οφθαλμού την ανακαίνιση που έγινε στις αίθουσές του προσφάτως -φέρει το αναγνωρίσιμο καλαίσθητο γούστο της συζύγου του κ. Μητσοτάκη-, ωστόσο προς ανακαίνιση βαίνουν μάλλον και οι δομές του, προκειμένου, πρώτον, να υπάρχει ενότης αντιλήψεων και, δεύτερον, να είναι ασφαλισμένα τα «στεγανά» της κυβερνήσεως.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Τι συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι

Μερικές παραπολιτικές επισημάνσεις σε στήλες φιλικότατων προς την κυβέρνηση εφημερίδων δείχνουν, άλλωστε, ότι στο παρασκήνιο το σπρωξίδι μεταξύ πασοκογενών συνεργατών του πρωθυπουργού πάει και έρχεται. Ο πρωθυπουργός, που προήδρευσε χθες του υπουργικού συμβουλίου, τα μετρά όλα αυτά, αλλά δεν μιλά. Γνωρίζει άριστα ότι δεν είναι δυνατόν να ξελασπώνει την κυβέρνηση, σπαταλώντας από το προσωπικό του κεφάλαιο σε κάθε στραβή που θα συμβεί. Καταρχάς, ζητεί ηρεμία και ψυχραιμία, όχι υπερβάλλοντα ζήλο.

Οι Ηρακλειδείς του στέμματος κάνουν καμιά φορά ζημιά μεγαλύτερη του αναμενομένου, παρά τις καλές προθέσεις τους. Έπειτα ζητεί καλύτερη διαχείριση των κρίσεων, η οποία δεν είναι δυνατόν να γίνεται από τα τηλέφωνα (έχει συμβεί). Επειτα ζητεί προληπτική δράση. Να σβήνουν οι φωτιές προτού ανάψουν. Και, στο πλαίσιο αυτό, αναζητεί έναν «Λιβάνη». Εναν Νέστορα της πολιτικής, ο οποίος δεν θα αντιδρά υστερικά σε πρώτο χρόνο αλλά ψύχραιμα και αποφασιστικά. Κάποιον ο οποίος δεν διαθέτει προσωπική ατζέντα και είναι απολύτως εχέμυθος. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά στις μέρες μας. Ο Αντώνης Λιβάνης ή ο Πέτρος Μολυβιάτης είναι προσωπικότητες που ανδρώθηκαν μέσα στην αντάρα της Κατοχής, είχαν άποψη όταν ήταν ενεργοί και ήξεραν να προστατεύουν τους ηγέτες τους.

Η σχέση Καραμανλή – Μολυβιάτη χτίστηκε πάνω σε μια παρατήρηση (!) που του έκανε ο δεύτερος, όταν κλήθηκε να κάνει διερμηνεία ως διπλωμάτης στον πρώτο σε μια επίσημη συνάντηση στη Βουλή, στην πρώτη θητεία του. «Μην το πείτε αυτό, κύριε πρόεδρε!» τον προέτρεψε και ο Καραμανλής υπάκουσε ξαφνιασμένος. Μην πω και ενοχλημένος. Αλλά η τόλμη του νεαρού διπλωμάτη τον έσωσε από διπλωματικό στραβοπάτημα. Και αποτέλεσε την αφορμή για μια μακρά και ανέφελη συνεργασία. Ο Λιβάνης έκανε κινήσεις στο παρασκήνιο, για να αποτρέψει την καταδίκη του Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά δεν ενημέρωνε τον πολιτικό προϊστάμενό του, για να τον προστατέψει.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Voucher ή επίδομα

Υπάρχουν σήμερα τέτοιοι άνθρωποι; Στη Βουλή υπάρχει μόνο ένας έμπειρος και πράγματι Νέστωρ της παρατάξεως -έχει ζήσει τόσα μέσα στην οικογένεια-, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι ταιριάζει η χημεία του με του Κυριάκου. Ποιος ξέρει όμως! Καμιά φορά όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η ώρα. Πέραν του κεντρικού «καταστήματος», ανακαίνιση χρειάζονται επίσης και αρκετά «υποκαταστήματα». Κοινώς, υπουργεία. Με κριτήριο ένα και μόνο: την αποτελεσματικότητα. Αυτό το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε χθες διακρίνεται για τον επαγγελματισμό του -συχνές συνεδριάσεις, με προκαθορισμένη ημερήσια διάταξη-, φαίνεται ότι εξεμέτρησε το ζην.

Είναι με παραλλαγές το ίδιο με το 2019. Αν μιλάμε για ριζικές αλλαγές και σοβαρολογούμε, τώρα είναι η ώρα. Που θα έλεγε και ο… Λένιν – αυτόν δεν τον έχει στη βιβλιοθήκη του ο πρωθυπουργός, μόνο τον Μαρξ!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Voucher ή επίδομα

Τελευταία έχουμε κατακλυστεί από pass και vouchers για fuel, για Covid, για energy, power,...

Τι συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι

Η συνάντηση των ηγετών Ρωσίας - Τουρκίας, λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή τους στην...

Να κρατήσουμε ζεστό τον φόβο των Τούρκων

Το «Αβδούλ Χαμίντ Χαν», το ερευνητικό πλοίο των Μεμέτηδων, φέρει το όνομα ενός διαβόητου...

Ένοικος στο Μαξίμου επιλεκτικής γνώσης!

Όλοι οι πρωθυπουργοί της δεξιάς και της κεντροδεξιάς παράταξης, από το τέλος του Β΄...

Ευθυνόφοβη κυβέρνηση

Τα υπερεθνικά διευθυντήρια, γνωστά τοις πάσι διά τον χρόνιο μισελληνισμό τους, μισούν θανάσιμα τον...

Αλλαγή πλεύσης…

Στις 10 Ιουνίου του τρέχοντος έτους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι πρότεινε στον...

Παρακολουθήματα παρακολουθήσεων

Είναι γεγονός πως σε κάθε εποχή η οποιαδήποτε εξουσία φρόντιζε να παρακολουθεί και να...

Διπλωματικός συναγερμός στην Αθήνα

Αν κρίνω από όσα διαβάζω στα ρεπορτάζ έγκριτων συναδέλφων του διπλωματικού ρεπορτάζ, τότε η...

Μας κορόιδεψε… ευθέως!

Μονάχα ένας επαγγελματίας γλείφτης, κόλακας και ξιπασμένος αυλικός σαν τον Αδωνι Γεωργιάδη, που θρέφεται...

Γιατί ο δημόσιος βίος δηλητηριάστηκε από τις υποκλοπές!

Εξεταστική για την ΕΥΠ από το 2015, με αφορμή τις καταγγελίες Λαφαζάνη για παγίδευση...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H Πόπη Μαλλιωτάκη είναι αποφασισμένη να μην ξαναφορέσει σουτιέν

Η Πόπη Μαλλιωτάκη, διαθέτει έναν λογαριασμό στο Instagram με...

Η πιο τολμηρη φωτογραφία του 2022: H Όλγα Σκιαδαρέση κάνει ολόγυμνη μπάνιο στη θάλασσα

O Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και η Μπέσυ Μάλφα, έχουν αποκτήσει...

Αυτός είναι ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του – Ο 80χρονος πατέρας είχε πάει να «σώσει» την κόρη του

Οξύθυμος ο δράστης, δημιουργούσε φασαρίες - Ο ηλικιωμένος είχε πάει να απομακρύνει την κόρη του και το εγγόνι του

Τρίκαλα: Έξαλλος ο Δήμαρχος με τον μάγο Σανκάρα – Απαγόρευσε την παράσταση

Tον έντονο εκνευρισμό του δημάρχου Τρικκαίων προκάλεσε ο τρόπος...

Βλέπουν «κίνηση Δένδια» στο Μέγαρο Μαξίμου!

Επιστροφή στην κανονικότητα του επιτελικού κράτους, έπειτα από την...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Voucher ή επίδομα