«Hoc Voluerunt»

Must Read

Η φράση του Καίσαρα και ο αγώνας του Σαλβίνι κατά της Ε.Ε.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Περίπου τέτοιες ημέρες πριν από 2.068 έτη έγινε μια τεράστια μάχη στα Φάρσαλα για την εξουσία της Ρώμης, σε έναν ανελέητο εμφύλιο μεταξύ 23.000 στρατιωτών του Ιούλιου Καίσαρα και 56.200 μαχητών του Πομπήιου. Παρά την τεράστια αριθμητική διαφορά υπέρ του δεύτερου, ο Καίσαρας νίκησε συντριπτικά και είπε στο τέλος την περίφημη φράση «hoc voluerunt», δηλαδή «το θέλανε» ή, πιο λαϊκά, «το αρχίσανε αυτοί και το θελήσανε να γίνει έτσι». Ετσι ακριβώς έγινε και με τον Ματέο Σαλβίνι, σε μια πολιτική μάχη μεταξύ της εθνικιστικής αντισυστημικής πτέρυγας της Ευρώπης και των ευρωσυστημικών γραφειοκρατών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Ολα άρχισαν με τις ιταλικές εκλογές του Μαρτίου του 2018. Η Ε.Ε. κλονίστηκε με το αποτέλεσμα: βγήκε πρώτο το λαϊκό κόμμα άρνησης του Κινήματος των 5 Αστέρων, με 32,68%, και δεύτερο το εθνικιστικό και συντηρητικό λαϊκό κόμμα της Λέγκας του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι, με 17,34%. Τα δύο αυτά κόμματα δημιούργησαν αντισυστημική κυβέρνηση συνασπισμού και προσπάθησαν να θέσουν ως υπουργό Οικονομικών τον έγκριτο ακαδημαϊκό κ. Σαβόνα, ο οποίος είχε εκφραστεί στο παρελθόν υπέρ εθνικού νομίσματος (επιστροφή στη λιρέτα), και η επιλογή αυτή θορύβησε ιδιαίτερα το βαθύ κράτος των Βρυξελλών.

Με άκρως αντιδημοκρατικό τρόπο (είχα γράψει σχετικό άρθρο στις 31/5/2018 στην εφημερίδα «δημοκρατία»), ο κεντρώος, φιλοευρωπαϊστής πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας (ΠτΔ) κ. Ματαρέλα προχώρησε σε πολιτικό πραξικόπημα, αφού αρνήθηκε σε δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους δύο ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων (συνολικά τα δύο προαναφερθέντα κόμματα είχαν το 50,03% [!] των ιταλικών ψήφων) να ορίσουν δικό τους υπουργό Οικονομικών, τον διεθνούς φήμης έμπειρο οικονομολόγο κ. Σαβόνα.

Με ένα αστείο διάγγελμα προς τον ιταλικό λαό, ο κ. Ματαρέλα εξήγησε ότι αρνείται να δεχτεί έναν υπουργό Οικονομικών ο οποίος έχει αντίθετη άποψη με την Ε.Ε. όσον αφορά την «ορθή» λειτουργία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Εχει ο καιρός γυρίσματα όμως, όπως λέμε και στην Ελλάδα μας. Ο Σαλβίνι περίμενε υπομονετικά ώστε να εφαρμόσει την αντιμεταναστευτική πολιτική του και να ανέβει θεαματικά στις δημοσκοπήσεις. Δεκαπέντε μήνες μετά το πολιτικό πραξικόπημα του Ματαρέλα, η Λέγκα του Βορρά απέσυρε την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση και πιθανότατα η Ιταλία οδεύει σε εκλογές, με σίγουρο νικητή τον Σαλβίνι, που έχει φαραωνικά ποσοστά αποδοχής πλέον, πάνω από 40%. Μαζί με την πιθανή άτακτη έξοδο της Βρετανίας τον Οκτώβριο από την Ε.Ε., ο Σαλβίνι θα δείξει σε αυτούς «που το θέλανε» τι σημαίνει να τα βάζει η ελίτ των Βρυξελλών με τον ανόθευτο αυτόχθονα λαό των εθνών της Ευρώπης.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυτή η Ρεάλ δεν… παίζεται – Απέκλεισε στα πέναλτι την κάτοχο του Τσάμπιονς Λιγκ Σίτι και πάει ημιτελικά με αντίπαλο την Μπάγερν

Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε το «κλειδί» για να ανοίξει την πόρτα των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ σε ένα ματς...

More Articles Like This