Οι Παλαιστίνιοι και η συμμαχία με το Ισραήλ

Must Read

Τα συγχαρητήρια του προέδρου της παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς στον πρόεδρο Ερντογάν για τη…

  • Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφαλά

… μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν εμπόδισαν την ανάρτηση της παλαιστινιακής σημαίας δίπλα από την ελληνική στο δημαρχείο του Χαλανδρίου. Η πολιτική θέση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, εκτός των άλλων, επισημαίνει τη σχέση μεταξύ της ελληνικής ολιγαρχίας και του αραβικού κόσμου.

Το εμπόριο και η μεταφορά πετρελαίου όχι μόνο δεν επέτρεψαν την de jure αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ το 1948, αλλά μέχρι τον Μάιο του 1990, χρόνο οπότε αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, η σχέση διαπλοκής που ύφανε η ολιγαρχία μεταξύ πολιτικού κόσμου και αραβικού χρήματος υπήρξε καταστροφική για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Αριστεράς και αραβικού κόσμου και η συνεπακόλουθη εχθρική στάση προς το Ισραήλ υπήρξαν ιδιαίτερα επωφελείς για πολλούς. Αριστεροί συνέθεσαν τον εθνικό ύμνο των Παλαιστινίων, ολιγάρχες προώθησαν τον ισλαμικό πολιτισμό στην Ελλάδα, επιμελούμενοι πολυτελείς εκδόσεις του Κορανίου, ο Ανδρέας Παπανδρέου καλλιέργησε προσωπικές σχέσεις με Αραβες εμπόρους όπλων, οι ελληνικές ΜΚΟ με την καθοδήγηση της ΜΙΤ επιβιβάζονταν στο Μαβί Μαρμαρά, ενώ η άκρα Δεξιά παραληρούσε προσπαθώντας να ανακαλύψει τη σχέση μεταξύ Φιλισταίων και Μινωιτών.

Ο λαός επίσης διαδήλωνε προοδευτικά και δημοκρατικά υπέρ των φιλότουρκων Παλαιστινίων, υψώνοντας μαζί με τα πανό ενέσεις ανθρωπισμού και αντιρατσισμού για αυτούς που θα τολμούσαν να ψελλίσουν τη συμπάθειά τους για τους Ισραηλινούς ή για το δικαίωμά τους να ζήσουν και αυτοί στην ιστορική πατρίδα τους. Και ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου αναλάμβανε πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα καταδίκαζε το Ισραήλ, ο «αδελφός Αραφάτ», ο οποίος ουδέποτε καταδίκασε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, πηγαινοερχόταν δεκάδες φορές στην Αγκυρα, χτίζοντας μεθοδικά την τουρκική υποστήριξη και πολιτική μαζί με τους Ετσεβίτ και Οζάλ, υπονομεύοντας έτσι την κυπριακή υπόθεση. Ο Αραφάτ υπενθύμιζε πάντα στις επισκέψεις του στην Αγκυρα «την ιστορική, κοινωνική και θρησκευτική ηγεμονία της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή». Η έπαρση της παλαιστινιακής σημαίας στο δημαρχείο του Χαλανδρίου δεν εμποδίστηκε ούτε από τη δήλωση του πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αγκυρα Φάεντ Μουστάφα, ότι δηλαδή η Παλαιστινιακή Αρχή επιθυμεί να υπογράψει με την Τουρκία μια συμφωνία καθορισμού θαλασσίων ζωνών εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα πρότυπα του αντίστοιχου τουρκολιβυκού συμφώνου.

«Η Παλαιστίνη προσδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με την Τουρκία. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς. Αυτό, βεβαίως, ισχύει και για το θέμα μιας συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία. Έχουμε κι εμείς δικαιώματα στη Μεσόγειο. Η Παλαιστίνη διεκδικεί μερίδιο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου. Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε με την Τουρκία για το φυσικό αέριο. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με την Τουρκία. Θέλουμε ανάπτυξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς» δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αγκυρα.

Ουδείς αμφιβάλλει ότι η στρατιωτική κλιμάκωση της Χαμάς είναι έργο του Ερντογάν. Το Ισραήλ έχει έλθει σε πολύ δύσκολη θέση επειδή με τις τουρκικές ενέργειες υπονομεύεται η προσέγγισή του με τις αραβικές χώρες. Επίσης, οι πράξεις του Τούρκου προέδρου στρέφονται εκ νέου κατά της Ελλάδας, η οποία αμέσως ή εμμέσως θα εμπλακεί στην κλιμάκωση της κρίσης. Στην καλύτερη περίπτωση, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να απορροφήσει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα Παλαιστινίων, ενώ το χειρότερο σενάριο περιλαμβάνει την υπονόμευση της προσπάθειας οικοδόμησης της ελληνοϊσραηλινής στρατηγικής συμμαχίας, εάν βεβαίως η Ελλάδα ακολουθήσει την πάγια τακτική της και δεν πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ του Ισραήλ, αφενός λόγω των επιχειρηματικών συμφερόντων των ολιγαρχών και αφετέρου λόγω της διαπλοκής και της συμμαχίας μεταξύ της Αριστεράς και των Παλαιστινίων.

Στη χώρα μας, μετά τη Μεταπολίτευση η αποδόμηση του εθνικισμού, κυρίως μέσω του τουρκικού αλλά και του αραβικού χρήματος, έχει διαμορφώσει μια φιλοοθωμανική πολιτική θέση, η οποία θεωρεί ότι η εθνική κυριαρχία της χώρας θα πρέπει να εκχωρηθεί εν μέρει στην Τουρκία παράλληλα με την εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στη Γερμανία. Η θέση αυτή, η οποία, όπως αποδεικνύεται, αποτελεί την κυρίαρχη ιδεολογία του Μεγάρου Μαξίμου, επέβαλε τον μονομερή αφοπλισμό, εποικίζει τη χώρα με μουσουλμάνους και υπονομεύει τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας.

Το τραγικό λάθος της υποβάθμισης της στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας δεν θα πρέπει να επαναληφθεί μέσω μιας πιθανής υπονόμευσης της συμμαχίας με το Ισραήλ λόγω της κρίσης που προκάλεσε η Τουρκία στη Μέση Ανατολή. Τα συμφέροντα και η ασφάλεια της Ελλάδας και του Ισραήλ είναι κοινά.

*Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This