1/10/2022

Οι Παλαιστίνιοι και η συμμαχία με το Ισραήλ

Δημοσίευση:

Τα συγχαρητήρια του προέδρου της παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς στον πρόεδρο Ερντογάν για τη…

  • Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφαλά

… μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν εμπόδισαν την ανάρτηση της παλαιστινιακής σημαίας δίπλα από την ελληνική στο δημαρχείο του Χαλανδρίου. Η πολιτική θέση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, εκτός των άλλων, επισημαίνει τη σχέση μεταξύ της ελληνικής ολιγαρχίας και του αραβικού κόσμου.

Το εμπόριο και η μεταφορά πετρελαίου όχι μόνο δεν επέτρεψαν την de jure αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ το 1948, αλλά μέχρι τον Μάιο του 1990, χρόνο οπότε αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, η σχέση διαπλοκής που ύφανε η ολιγαρχία μεταξύ πολιτικού κόσμου και αραβικού χρήματος υπήρξε καταστροφική για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Αριστεράς και αραβικού κόσμου και η συνεπακόλουθη εχθρική στάση προς το Ισραήλ υπήρξαν ιδιαίτερα επωφελείς για πολλούς. Αριστεροί συνέθεσαν τον εθνικό ύμνο των Παλαιστινίων, ολιγάρχες προώθησαν τον ισλαμικό πολιτισμό στην Ελλάδα, επιμελούμενοι πολυτελείς εκδόσεις του Κορανίου, ο Ανδρέας Παπανδρέου καλλιέργησε προσωπικές σχέσεις με Αραβες εμπόρους όπλων, οι ελληνικές ΜΚΟ με την καθοδήγηση της ΜΙΤ επιβιβάζονταν στο Μαβί Μαρμαρά, ενώ η άκρα Δεξιά παραληρούσε προσπαθώντας να ανακαλύψει τη σχέση μεταξύ Φιλισταίων και Μινωιτών.

Ο λαός επίσης διαδήλωνε προοδευτικά και δημοκρατικά υπέρ των φιλότουρκων Παλαιστινίων, υψώνοντας μαζί με τα πανό ενέσεις ανθρωπισμού και αντιρατσισμού για αυτούς που θα τολμούσαν να ψελλίσουν τη συμπάθειά τους για τους Ισραηλινούς ή για το δικαίωμά τους να ζήσουν και αυτοί στην ιστορική πατρίδα τους. Και ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου αναλάμβανε πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα καταδίκαζε το Ισραήλ, ο «αδελφός Αραφάτ», ο οποίος ουδέποτε καταδίκασε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, πηγαινοερχόταν δεκάδες φορές στην Αγκυρα, χτίζοντας μεθοδικά την τουρκική υποστήριξη και πολιτική μαζί με τους Ετσεβίτ και Οζάλ, υπονομεύοντας έτσι την κυπριακή υπόθεση. Ο Αραφάτ υπενθύμιζε πάντα στις επισκέψεις του στην Αγκυρα «την ιστορική, κοινωνική και θρησκευτική ηγεμονία της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή». Η έπαρση της παλαιστινιακής σημαίας στο δημαρχείο του Χαλανδρίου δεν εμποδίστηκε ούτε από τη δήλωση του πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αγκυρα Φάεντ Μουστάφα, ότι δηλαδή η Παλαιστινιακή Αρχή επιθυμεί να υπογράψει με την Τουρκία μια συμφωνία καθορισμού θαλασσίων ζωνών εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα πρότυπα του αντίστοιχου τουρκολιβυκού συμφώνου.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Η Ελλάδα να έχει έτοιμη την απάντηση στην Τουρκία

«Η Παλαιστίνη προσδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με την Τουρκία. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς. Αυτό, βεβαίως, ισχύει και για το θέμα μιας συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία. Έχουμε κι εμείς δικαιώματα στη Μεσόγειο. Η Παλαιστίνη διεκδικεί μερίδιο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου. Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε με την Τουρκία για το φυσικό αέριο. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με την Τουρκία. Θέλουμε ανάπτυξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς» δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αγκυρα.

Ουδείς αμφιβάλλει ότι η στρατιωτική κλιμάκωση της Χαμάς είναι έργο του Ερντογάν. Το Ισραήλ έχει έλθει σε πολύ δύσκολη θέση επειδή με τις τουρκικές ενέργειες υπονομεύεται η προσέγγισή του με τις αραβικές χώρες. Επίσης, οι πράξεις του Τούρκου προέδρου στρέφονται εκ νέου κατά της Ελλάδας, η οποία αμέσως ή εμμέσως θα εμπλακεί στην κλιμάκωση της κρίσης. Στην καλύτερη περίπτωση, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να απορροφήσει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα Παλαιστινίων, ενώ το χειρότερο σενάριο περιλαμβάνει την υπονόμευση της προσπάθειας οικοδόμησης της ελληνοϊσραηλινής στρατηγικής συμμαχίας, εάν βεβαίως η Ελλάδα ακολουθήσει την πάγια τακτική της και δεν πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ του Ισραήλ, αφενός λόγω των επιχειρηματικών συμφερόντων των ολιγαρχών και αφετέρου λόγω της διαπλοκής και της συμμαχίας μεταξύ της Αριστεράς και των Παλαιστινίων.

Στη χώρα μας, μετά τη Μεταπολίτευση η αποδόμηση του εθνικισμού, κυρίως μέσω του τουρκικού αλλά και του αραβικού χρήματος, έχει διαμορφώσει μια φιλοοθωμανική πολιτική θέση, η οποία θεωρεί ότι η εθνική κυριαρχία της χώρας θα πρέπει να εκχωρηθεί εν μέρει στην Τουρκία παράλληλα με την εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στη Γερμανία. Η θέση αυτή, η οποία, όπως αποδεικνύεται, αποτελεί την κυρίαρχη ιδεολογία του Μεγάρου Μαξίμου, επέβαλε τον μονομερή αφοπλισμό, εποικίζει τη χώρα με μουσουλμάνους και υπονομεύει τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Προσωρινές ταυτότητες

Το τραγικό λάθος της υποβάθμισης της στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας δεν θα πρέπει να επαναληφθεί μέσω μιας πιθανής υπονόμευσης της συμμαχίας με το Ισραήλ λόγω της κρίσης που προκάλεσε η Τουρκία στη Μέση Ανατολή. Τα συμφέροντα και η ασφάλεια της Ελλάδας και του Ισραήλ είναι κοινά.

*Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσωρινές ταυτότητες

Δεν ξέρω αν προσέξατε τη φωτογραφία με το πρόσωπο της νεαρής δόκιμης αστυνομικού, η...

Άσυλο ανομίας

Πέσαμε πάλι από τα σύννεφα με τις συμμορίες που είχαν βρει άσυλο στις εστίες...

Η Ελλάδα να έχει έτοιμη την απάντηση στην Τουρκία

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου συσκέφθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.Από τον Σάββα...

Να συλλήψετε τον κορονοβιρούσι!

Ο Τάκης -νιάου- Θεοδωρικάκος, ληξάσης της θητείας του, μπορεί άνετα να εργαστεί στην επιθεώρηση...

Αυτοχειρία οι δεύτερες εκλογές!

Μου δώσατε δύναμη με τα δεκάδες τηλέφωνα και τα μηνύματά σας για το χθεσινό...

Μιχάλης Χριστοφοράκος για Πρόεδρος!

Και τι καταλάβαμε εμείς οι μαυρόψυχοι που εδώ και χρόνια κατηγορούσαμε έναν αθώο;Από...

Κάν’ το όπως η Δανία!

Ώστε λοιπόν δύο αλλοδαποί κακοποιοί, που έχουν με τα πανεπιστήμια όση σχέση έχω εγώ...

Από τον βαθύ Βόσπορο στο ποτάμι της Πράγας

Η ανάγκη διεξαγωγής ελληνοτουρκικού διαλόγου είναι αυτονόητη, ειδικά σε εποχές έντασης, ώστε να αποτραπεί...

Όμηροι της κλεπτοκρατίας!

Γιατί μπήκαμε στα Μνημόνια; Γιατί εκτός από το γεγονός ότι, πρώτον, η Ελλάς φορτώθηκε...

Από το κούτσουρο… στην κιλοβατώρα και ανάποδα

Ο φετινός χειμώνας αναμένεται ιδιαίτερα βαρύς, σύμφωνα τουλάχιστον με τις προβλέψεις των ειδικών. Αν...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καβάλα: Σκότωσε το μωράκι και τη μητέρα επειδή εκείνη θα επέστρεφε στη Γερμανία – «Έλα να δεις τι θα κάνω»

Ανατριχίλα με τα τελευταία λόγια του δράστη - Πρώτα σκότωσε το παιδί και μετά τη μητέρα - Έδωσε τέλος στη ζωή του

Έτσι γνώρισε η Άννα τον 56χρονο που την εκτέλεσε πισώπλατα μαζί με το 10 μηνών παιδί τους

Στη Γερμανία θα γίνει η κηδεία της 31χρονης και του μικρού Στέλιου…

Συγκινεί η ανάρτηση της κόρης του Μίκη Θεοδωράκη για τη μητέρα της

Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από τον θάνατο του...

«Θα σας φάω» – Γυναίκα μπούκαρε σε σχολείο και απειλούσε να σφάξει μαθητές

Αναστάτωση επικράτησε το πρωί της Παρασκευής σε σχολείου του...

Aνατριχίλα με τις τελευταίες στιγμές του παιδιού – Είχε ζητήσει βοήθεια από την αστυνομία η 31χρονη Άννα

«Γροθιά στο στομάχι» το βίντεο με το μωρό να γελάει λίγες ημέρες πριν την δολοφονία

Κάν’ το όπως η Δανία!

Ώστε λοιπόν δύο αλλοδαποί κακοποιοί, που έχουν με τα...

Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου

Σε ηλικία 99 ετών έφυγε από τη ζωή ο...

«Ηλεκτροσόκ» στους οίκους ανοχής!

Οσοι τρέχουν… ξαναμμένοι στους οίκους ανοχής για να ικανοποιήσουν...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ