Προς τις κάλπες μέσω… Καράκας!

Must Read

Τι σχέση μπορεί να έχουν, άραγε, ο Covid-19 και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς; Το «check in» και ο Καλογρίτσας;

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Το «all inclusive» και η Βενεζουέλα; Το «double dot» και το Μάτι; Ζητώ συγγνώμη προκαταβολικώς για την εκτεταμένη χρήση των ξενόφερτων όρων, στους οποίους προσφεύγουν ευρέως οι δραστηριοποιούμενοι στον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά (για να συνεννοούμεθα) το θέμα μου είναι ακριβώς αυτό: Τι σχέση έχει ο τουρισμός με τις πρόωρες εκλογές! Οι ναυλωμένες πτήσεις τσάρτερ με τα Ειδικά Δικαστήρια!

Ο Παπαγγελόπουλος με την ψήφο των αποδήμων! Εν αρχή τα δεδομένα. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το ποσοστό του τζίρου και των φορολογικών εσόδων που θα εισφέρει φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο τουρισμός στο ΑΕΠ και στα ταμεία του κράτους απέχουν πολύ από αυτό που προσδοκά η κυβέρνηση. Η φιλοδοξία είναι να αυξήσουμε το ποσοστό των επισκεπτών από το 24% του συνολικού αριθμού του 2019 στο 50% της κίνησης του 2019. Τα πρώτα σημάδια, όμως, δεν είναι ενθαρρυντικά. Οι ΗΠΑ μάς έχουν στην κατηγορία «μην ταξιδέψετε», οι Άγγλοι μάς έχουν στην πορτοκαλί ζώνη («να πάτε, αλλά, άμα γυρίσετε, θα μείνετε 14 ημέρες καραντίνα»), οι Ρώσοι, όπως μου έλεγε ένας κορυφαίος του τουρισμού, δεν έχουν ανοίξει τις αεροπορικές συνδέσεις (εκτελείται μόνο μία πτήση την ημέρα – και γιατί να το κάνουν, άλλωστε, όπως τους φερθήκαμε με το εμβόλιο;), οι Κινέζοι, όπως μου έλεγε ο ίδιος παράγων, φοβούνται τις μεταλλάξεις και απαιτούν καραντίνα 14 ημερών για όποιον επιστρέφει από την Ελλάδα. Κρουαζιέρα και Σαντορίνη θα δουν με τα κιάλια φέτος, κατά τα φαινόμενα, τους συμπαθέστατους σχιστομάτηδες.

Και να ήθελαν οι Κινέζοι, άλλωστε, δεν έχουν λόγους. Η πρέσβειρά τους στην Αθήνα ανακλήθηκε στο Πεκίνο, λόγω της εχθρικής συμπεριφοράς της Πολιτείας σε μια σειρά αιτημάτων τους, του 5G προεξάρχοντος. Πλέον αυτών συμβαίνει και το εξής: Οσα ακούμε, είτε ως πραγματικό λόγο είτε ως πρόσχημα για την άρνηση ξένων κυβερνήσεων να δοθεί γραμμή για διακοπές στην Ελλάδα, ανακλώνται και στη βλαπτική εσωτερική αντιπαράθεση.

Ο Άγγλος δημοσιογράφος που «γλέντησε» τον Χάρη Θεοχάρη στο BBC αξιοποίησε το επιχείρημα της εγχώριας πολιτικής κόντρας ότι το περυσινό βιαστικό άνοιγμα του τουρισμού οδήγησε σε εκτόξευση των κρουσμάτων. Και επειδή ακούω τακτικώς την τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου να ακολουθεί grosso modo την ίδια τακτική, του ΣΥΡΙΖΑ, επί των ημερών του οποίου αυξήθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, καταργήθηκε το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου και επιβλήθηκε το ειδικό τέλος διαμονής -μην ξεχνιόμαστε-, καλό είναι να προσέχουμε γενικώς. Ο,τι λέμε μέσα ταξιδεύει αμέσως έξω. Για την ώρα, λοιπόν, οι πάντες κρατούν μικρό καλάθι και παίρνουν τα μέτρα τους. Εξ ου και τα 300.000 εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού και σε πεντάστερα ξενοδοχεία. Για να κλείσουν «τρύπες».

Με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις λοιπόν του ΣΕΤΕ, το πολύ που ίσως φτάσουμε φέτος -μακάρι να ανατραπεί από κρατήσεις της τελευταίας στιγμής- είναι το 40% της κίνησης του 2019. Προοπτική καθόλου ευχάριστη για το δημόσιο ταμείο, καθώς η συμβολή του τουρισμού στην επίτευξη του ετήσιου στόχου συγκέντρωσης φόρων, άμεσων και εμμέσων, είναι καθοριστική. Λιγότερα έσοδα ίσον μεγαλύτερα ελλείμματα, μεγαλύτερα ελλείμματα ίσον μεγαλύτερος δανεισμός και μεγαλύτερος δανεισμός ίσον μεγαλύτερα επιτόκια από το 2022 και μεγαλύτερο χρέος.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει τους λογαριασμούς της, και αυτό που βγαίνει από την πρόσθεση μέχρι στιγμής δεν της αρέσει -το μόνο που μας παρηγορεί είναι ότι οι ανταγωνιστές μας Τούρκοι και Αιγύπτιοι είναι σε χειρότερη μοίρα-, στη Δικαιοσύνη και στο Κοινοβούλιο έχει αρχίσει χορός αποκαλύψεων με στόχο την περαιτέρω απαξίωση του ήδη απαξιωθέντος ΣΥΡΙΖΑ. Καλογρίτσας σήμερα, Τόσκας αύριο (Μάτι), Βενεζουέλα μεθαύριο. Οσα συνέβησαν χθες στη Βουλή με πρωταγωνιστή τον εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος δέχθηκε ότι ήταν «μπροστινός» του ΣΥΡΙΖΑ στον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών, ανοίγουν τον δρόμο για Ειδικό Δικαστήριο. Και φέρνουν στο επίκεντρο τον πρώην εξ απορρήτων τού Τσίπρα, Νίκο Παππά. Οσα καλείται να επικυρώσει το αφορήτως πιεζόμενο από συγκεκριμένα ΜΜΕ Συμβούλιο των Πλημμελειοδικών για το Μάτι -μετατροπή της κατηγορίας σε κακούργημα με άμεσο δόλο από πλημμέλημα- θα φέρουν στο επίκεντρο και άλλον υπουργό του κυρίου Τσίπρα, τον Νίκο Τόσκα.

Τον οποίο συνομιλίες φέρνουν ως αμέσως εμπλεκόμενο σε διαβίβαση εντολών κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς σε ανώτατα στελέχη της Πυροσβεστικής. Και όσα ενδεχομένως αποκαλυφθούν σε κυπριακούς λογαριασμούς ίσως -επιδιώκεται από την κυβέρνηση- να οδηγήσουν στην τυχόν αποκάλυψη της απευθείας χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ από το καθεστώς Μαδούρο. Εάν συνυπολογίσουμε σε όλα αυτά και το γεγονός ότι η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή εν Ολομελεία το καλοκαίρι και δεν θα συγκροτηθεί σε τμήματα, για να μη διακοπούν οι παραγραφές (αλλά και για να συσταθούν πιθανόν νέες προανακριτικές), ιδού πού καταλήγει η εξίσωση: στις εκλογές με τυπικώς κατηγορουμένους τους υπουργούς του Αλέξη Τσίπρα, αλλά κατ’ ουσίαν εκτεθειμένο τον ίδιο. Και με τον ΣΥΡΙΖΑ υπόδικο. Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έμπειρος ων -διανύει τον 13ο χρόνο της ηγεσίας του-, προσπαθεί να αποφύγει το πικρό ποτήρι των εκλογών, ενεργοποιώντας τις διεθνείς του άκρες.

Πέρυσι, όταν και πάλι ο πρωθυπουργός είχε φτάσει στο «παρά πέντε» των εκλογών πιεζόμενος από άμεσους συνεργάτες και υπουργούς, ο Τσίπρας ενεργοποίησε τους διαύλους του με την καγκελάριο Μέρκελ. Τα μηνύματα από το Βερολίνο προς την Αθήνα εστάλησαν και εκλογές δεν έγιναν.

Φέτος, με την πρότασή του για Ελσίνκι 2 στα Ελληνοτουρκικά, που διευκολύνει την κυβέρνηση, παίζει το ατλαντικό χαρτί. Πάλι για να γλιτώσει το πικρό ποτήρι των εκλογών. Είναι άγνωστο τι τελικώς θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός, αν και η κινητικότητα που αναπτύσσεται μεταξύ Μαξίμου και Κοινοβουλίου εσχάτως βάζει κάθε έμπειρο παίκτη σε σκέψεις. Οι παλαιοί λένε ότι θα περιμένει την ανάπτυξη του 6% του 2022 και τα αυξημένα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης για να πάει σε εκλογές το καλοκαίρι του 2022.

Προσωπικώς, εκτιμώ ότι καλύτερη -θεωρητικώς- ευκαιρία για να «κάψει» την απλή αναλογική από αυτήν που του παρουσιάζεται τώρα δεν μπορεί να έχει στο μέλλον. Αρα, οι αφίξεις – αναχωρήσεις και η σκανδαλολογία, μαζί με ένα μεγάλο πολιτικό δώρο που μελετούν να κάνουν στην Ελλάδα οι ΗΠΑ τον Αύγουστο, έχουν συγκεκριμένο τερματικό σταθμό: τα εκλογικά τμήματα. Όσο για τον ανασχηματισμό που ενδεχομένως θα προηγηθεί: Θα λειτουργήσει ως παρουσίαση της νέας εντεκάδας. Η ομάδα αλλάζει χρώμα φανέλας στο πλαίσιο της ανανέωσης – από γαλάζιο γίνεται γαλαζοπράσινο. Μέχρι την εξαφάνιση του γαλάζιου και την τελική επικράτηση του πρασίνου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιστρέφει στην Αθήνα ο Δένδιας – Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τη Μέση Ανατολή

Εσπευσμένα στην Ελλάδα επιστρέφει από τις ΗΠΑ όπου βρισκόταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μετά την επίθεση που...

More Articles Like This