Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα

Must Read

Συνέβη λίαν προσφάτως: Ομάδα παλαιών και νέων βουλευτών της Ν.Δ. δειπνούσε μυστικώς μακριά από αδιάκριτα βλέμματα στην οικία ενός εξ αυτών στο κέντρο των Αθηνών και σχολίαζε με προβληματισμό τις εξελίξεις. Στο στόχαστρό τους ήταν οι δηλώσεις των νεοείσακτων κεντροαριστερών, των οποίων ο πολιτικός εμβολιασμός έγινε μεν ταχύτατα, αλλά η παράταξη δεν έχει τόσα αντισώματα για να τους αντέξει. Άλλη η ανοσία της πανδημίας και άλλη η ανοσία της πολιτικής.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Η πρώτη επιτυγχάνεται ευκολότερα. Μεταξύ τυρού, αχλαδίου και αλκοόλ, λοιπόν, οι εθνοπατέρες ανακάλεσαν στη μνήμη τους τις δηλώσεις Γεραπετρίτη (άρχισαν από την παιδευτική σημασία των sms για να καταλήξουν στα 6 μίλια), τις δηλώσεις Πατέλη (κατά συνταξιούχων που στερούν το μέλλον από τη νέα γενιά, κατά των τεμπέληδων νέων διδακτορικών φοιτητών, συν τα περί ΛΟΑΤΚΙ), τις παλαιές δηλώσεις Σκέρτσου εναντίον της εισαγγελέως στη δίκη Τοπαλούδη (πρωτόγνωρα πράγματα για τη Ν.Δ.), τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη για τον εθνικισμό των 12 μιλίων, τις παλαιές αναρτήσεις Πελώνη κατά κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ., τις γκάφες Θεοχάρη, τη διαχείριση της υπόθεσης Λιγνάδη και της υπόθεσης μπετόν στην Ακρόπολη από τη Λίνα Μενδώνη, τις παλαιές δηλώσεις του τέως ΕΛΙΑΜΕΠ συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Ντόκου για τα εθνικά θέματα, αρχείον κανονικόν.
Μέχρι και Φουρθιώτη για επιδόρπιο είχε το μενού. Βεβαίως δεν διέλαθε της προσοχής των βουλευτών και η εσωκομματική κινητικότητα στις περιφέρειές τους. Προς το τέλος της βραδιάς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη μάχη για την επανεκλογή τους ή την εξαφάνισή τους από τον πολιτικό χάρτη θα δοθεί στον πρώτο γύρο των εθνικών εκλογών με απλή αναλογική. Τότε θα επιχειρηθεί η «εξόντωσή» τους και η αντικατάστασή τους από βουλευτές απολύτως πιστούς στην ηγεσία.

Η απλή αναλογική

Είναι κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι ο πρωθυπουργός και εν τη δημοσκοπική παντοδυναμία του δεν διαθέτει τα ερείσματα που θα ήθελε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το ποσοστό που θα λάβει η Ν.Δ. στις εκλογές με απλή αναλογική και η σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος θεωρούνται κλειδιά για την επιβολή της επαναληπτικής εκλογής με ενισχυμένη αναλογική. Περασμένα μεσάνυχτα, έπειτα από ώρες συζητήσεων, από τις οποίες δεν έλειψαν τα εθνικά θέματα και ειδικώς η ψηφοφορία για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», οι βουλευτές αποφάσισαν να επιστρέψουν στις οικίες τους.

Εις όμως είχε καταναλώσει ολίγο περισσότερο αλκοόλ του κανονικού από τους υπολοίπους και φουντωμένος από τη ζωηρή συζήτηση έκανε κάτι αδιανόητο μόλις γύρισε στην εστία του. Ανήρτησε σε λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα αρνητικό σχόλιο για κάποιον από τους νεοείσακτους αριστερούς κεντρώους της Ν.Δ. Μόλις τελείωσε την ανάρτηση, σταμάτησε να χαστουκίζει με πάθος το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, έσβησε τα φώτα ικανοποιημένος που το τόλμησε, και παρεδόθη ανέτως στην αγκαλιά του Μορφέως. Το ξύπνημά του όμως δεν ήταν τόσο γλυκό όσο η βραδινή κατάκλισις μετά τη «συνάντησή» του με τον «Τζόνυ τον Περιπατητή». Το μεσημέρι της νέας ημέρας δέχθηκε τηλεφώνημα από την αστυνομία facebook, twitter, Instagram του κόμματος, η οποία του έκανε μια ισχυρή σύσταση – για να μιλήσουμε με όρους πανδημίας: να αποσύρει την ανάρτηση και να ανακαλέσει τα σχόλιά του για τον κεντροαριστερό σύντροφο κυβερνητικό αξιωματούχο. Πράγμα το οποίο και έπραξε αυθωρεί, καθώς είχε… υποχωρήσει και η επήρεια του αλκοόλ στον εγκέφαλό του.

Σας διηγούμαι σήμερα εν εκτάσει αυτό το μικρό «επεισόδιο» για να δείξω ποιο είναι το βαθύτερο κλίμα που επικρατεί σε μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Το κόμμα θεωρείται φιλελεύθερο, αλλά οι βουλευτές του μοιάζουν με πολιτικούς ευνούχους. Ενοχλεί η διαφορετική άποψη. Ούτε ο κοινοβουλευτικός έλεγχος μέσω κατάθεσης ερωτήσεων στους υπουργούς επιτρέπεται. Τελεί υπό την άδεια του εκάστοτε γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και αν το κείμενο της ερώτησης υπερβαίνει τα ανεκτά όρια κριτικής προς υπουργό, απαγορεύεται, καταστέλλεται, πατάσσεται. Διηγούμαι αυτή την ιστορία γιατί η έκρηξη του βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα -εξελέγη πρώτη φορά το 2000- κατά υπουργών που αδικούν την περιφέρειά του, η εκ μέρους του χρήση της βαριάς λέξεως «κωμωδία» και η απόφασή του να μην πολιτευτεί στις προσεχείς εκλογές δεν έπεσαν από το ουρανό.

Σας διηγούμαι την ιστορία γιατί η έκρηξη της Μαριέττας Γιαννάκου κατά του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια τέκνων επίσης δεν έπεσε από τον ουρανό. Οι παροικούντες ξέρουν ποιος συνέταξε αυτό το νομοσχέδιο και για ποιο λόγο. Σας διηγούμαι την ιστορία γιατί ακόμη είναι θυμωμένοι μερικοί βουλευτές της Ν.Δ. εξαιτίας των επιθέσεων που δέχθηκαν από γνωστά μιντιακά «πιστόλια» με την κατηγορία των «λαϊκιστούληδων», επειδή τόλμησαν να κάνουν κριτική σε μια σταρλετίτσα της ΕΡΤ η οποία μετέδωσε στην εκπομπή της τραγούδι υπέρ των κουκουλοφόρων (αν το ίδιο είχε γίνει στην ΕΡΤ επί ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. θα έκανε πρόταση μομφής!). Σας διηγούμαι την ιστορία γιατί εντός της παλαιάς αλλά και της νεότερης φρουράς της Ν.Δ. αναπτύσσεται ατμός, όταν γίνονται αντιληπτές γελοιογραφίες μεγάλων συντηρητικών εφημερίδων που υποστηρίζουν ότι «ο Κυριάκος δεν θέλει τους δεξιούς». Η διαφορά με την προηγούμενη διετία είναι ότι πλέον το καπάκι δεν αντέχει τον ατμό. Πετάγεται ψηλά. Αυτό είναι και το πρόβλημα που έχουν τα καλύτερα πολιτικά σχέδια του κόσμου, όταν αγνοούν ή υποτιμούν τον ανθρώπινο παράγοντα. Πλήττονται. Στις εκλογές με απλή αναλογική η Ν.Δ. χρειάζεται την ψήφο και των δεξιών και των κεντρώων και των αναποφάσιστων. Ολων.

Στις εκλογές με απλή αναλογική η Ν.Δ. χρειάζεται και την ψήφο του τελευταίου πολιτευτή. Δεν υπάρχουν περιθώρια για διαχωρισμούς σε μητσοτακικούς, καραμανλικούς, σαμαρικούς υποψήφιους βουλευτές και δεν ξέρω τι άλλο. Στις εκλογές με απλή αναλογική τις ψήφους δεν θα τις φέρει στο κόμμα η συμπαθής κατά λοιπά Εύα Καϊλή που δήλωσε θαυμάστρια του Κυριάκου και υποστηρίκτρια του Ανδρέα Λοβέρδου.

Στις εκλογές με απλή αναλογική τις ψήφους δεν θα τις φέρουν οι θεωρίες περί κεντρώου μετασχηματισμού και οι προσδοκίες πως για κάθε δεξιό ψηφοφόρο που τυχόν χάνει η Ν.Δ. θα υπάρχει αναπλήρωση από έναν ψηφοφόρο του ΚΙΝ.ΑΛ. που θα της «στέλνει» η Φώφη. Οσοι λοιπόν μέσα ή και έξω από την παράταξη μπαίνουν σε πειρασμό από τη δημοσκοπική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ και απεργάζονται σχέδιο μετατροπής της Ν.Δ. σε κόμμα την πολιτική φυσιογνωμία του οποίου θα διαμορφώνουν νεοφιλεύθεροι μαζί με εισοδιστές του ΠΑΣΟΚ, με τον πυρήνα της παράταξης να παρακολουθεί ως κομπάρσος στην άκρη, καλό είναι να πάρουν το μήνυμα από τις διαφοροποιήσεις του Κώστα Τζαβάρα και της Μαριέττας Γιαννάκου.

Κανένα δικαίωμα

Καλό είναι να το πάρουν γιατί οι δύο αυτοί βουλευτές είναι οι τελευταίοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα στην ηγεσία. Οι τελευταίοι! Δεν είχαν δώσει δικαίωμα ποτέ. Κι όμως δεν άντεξαν, εξερράγησαν. Και μάλιστα για θέματα αρχής.

Όχι για προσωπικούς λόγους. Αν η ηγεσία δεν προσέξει, θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Δεν ξέρουμε τίποτε ειδικώς, το ένστικτό μας εμπιστευόμεθα και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Ειδικώς μετά τις άκρως υποτιμητικές δηλώσεις κάποιων ότι «όσοι βουλευτές ζορίζονται να ψηφίσουν το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” θα βρούμε τρόπο να τους ξεζορίσουμε». Η έλλειψη ψυχικής ενότητος και προπάντων ο σεβασμός προς βουλευτές που έχουν δώσει επανειλημμένως επιτυχείς εξετάσεις στον λαό είναι απρόοπτος μεταβλητή στον δρόμο προς τις νικηφόρες πρόωρες εκλογές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Ξανά σε πλήρη λειτουργία μετά από 13 χρόνια

H δεξαμενή Νο3, μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος», ενώ είχε προηγηθεί η μετονομασία της Νο2 σε «Στρατής Ανδρεάδης» και της Νο1 σε «Γιάννης Γουλανδρής»

More Articles Like This