Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022

«Μικρό πακέτο» (τελικά) για τις βάσεις των ΗΠΑ

Δημοσίευση:

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας και η αμερικανική πρεσβεία προσανατολίζονται τελικά σε μικρή αύξηση της παρουσίας των ΗΠΑ σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συγκριτικά με τις προ μηνών υψηλές προσδοκίες της κυβέρνησης για ευρύτατη αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), με μεγάλο αριθμό βάσεων και γενναία οικονομική βοήθεια.

  • Από τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΑΡΚΑ*

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, το «μικρό πακέτο» συμφωνίας κατά την πρόσφατη παρέμβασή του σε εκδήλωση του ινστιτούτου CSIS. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφού προέβλεψε ότι οι διαπραγματεύσεις ίσως ολοκληρωθούν εντός διμήνου, αναφέρθηκε στα εναλλακτικά σενάρια είτε επέκτασης της παρουσίας των ΗΠΑ σε νέες τοποθεσίες είτε περαιτέρω βελτίωσης των υφιστάμενων υποδομών. Κατά την εκτίμησή του, το πιθανότερο είναι να υπάρξει μόνο αναβάθμιση των στρατηγικά επιλεγμένων εγκαταστάσεων που ήδη λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Σύμφωνα με εγκυρότατες πηγές, οι διαπραγματευτικές ομάδες Ελλάδας – ΗΠΑ συζητούν πλέον επί μονοψήφιου (και μάλιστα μικρού μονοψήφιου) αριθμού εγκαταστάσεων και έργων αναβάθμισής τους, αντί των περισσότερων των 20 τοποθεσιών που συζητούνταν στα τέλη του 2020.

Προς απάντηση της μακράς αμερικανικής λίστας, η ελληνική πλευρά είχε υποβάλει εξίσου μεγάλο κατάλογο αιτημάτων για αξιοποίηση βάσεων -στρατηγικού και διπλωματικού ενδιαφέροντος- στο Αιγαίο, προμήθεια οπλικών συστημάτων και τεράστια αύξηση της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, αν και οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε άριστο επίπεδο και ίσως -το φθινόπωρο- υπάρξουν πανηγυρικοί τόνοι με επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να λάβει τα προσδοκώμενα ανταλλάγματα. Στο παρόν στάδιο συνομιλιών δεν φαίνεται εφικτή ούτε η ένταξη εγγυήσεων ασφαλείας από τις ΗΠΑ στο καθαυτό κείμενο της MDCA ούτε και η έκδοση ξεχωριστής αμερικανικής ανακοίνωσης για ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής. Αντίθετα, παραμένει ανοιχτή η διαπραγμάτευση επί μιας πολιτικής δήλωσης, αντιγράφοντας τη διαδικασία υπογραφής της MDCA του 1990, με επιστολή του τότε πρεσβευτή M. Sotirhos προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών Αντ. Σαμαρά. Η επιστολή είχε ενταχθεί, ως συνοδευτικό κείμενο, στην κύρωση της MDCA από τη Βουλή (νόμος 1893/90), αλλά είναι νωρίς να προβλεφθεί αν η αμερικανική πλευρά θα αποδεχθεί κάτι παρόμοιο και φέτος.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Ποιος δικαιούται ελληνικό διαβατήριο;

Παράλληλα, δεν κρίνεται εφικτή ούτε η αύξηση της οικονομικής βοήθειας, την οποία ορισμένοι παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του ΓΕΕΘΑ υπολόγιζαν, πριν από μερικούς μήνες, ως και σε δισεκατομμύρια (!), αντιγράφοντας -μη συγκρίσιμες- ρυθμίσεις της συνεργασίας των ΗΠΑ με χώρες της Μέσης Ανατολής και του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας. Όσοι είχαν τέτοιες σκέψεις αγνοούσαν προφανέστατα την πολιτική των ΗΠΑ ή έλαβαν τοις μετρητοίς τις επικοινωνιακές διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου για υπερ-προνομιακούς διαύλους με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.

Είχαν δημοσιευτεί μέχρι και φωτογραφίες «κρυπτοτηλεφώνου» που χορηγήθηκε στο Μαξίμου, δήθεν λόγω ειδικής σχέσης, ενώ η πραγματικότητα είναι πως η αμερικανική πλευρά δεν εμπιστεύεται τα ελληνικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, λόγω της χρήσης εξοπλισμού και υπηρεσιών από «μη ασφαλείς προμηθευτές», όπως οι κινεζικές Huawei και ZTE. Όμως, ακόμα κι αν υπήρχε προνομιακή σχέση και ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο όντως επιθυμούσαν τη χορήγηση δισεκατομμυρίων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων, δεν υπήρχε περίπτωση έγκρισής τους από τις Επιτροπές Πιστώσεων και Εξωτερικών Σχέσεων στο Κογκρέσο. Η νομοθεσία των ΗΠΑ εντάσσει την Ελλάδα στις αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. και είναι χαρακτηριστικό ότι προ μηνών δεν υπήρξε νομοθετική έγκριση ούτε για μόλις 3.000.000 δολάρια, στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας για την ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, κρίνεται μεγάλη η βοήθεια των 200.000.000 δολαρίων, που χορηγήθηκε τα τελευταία χρόνια υπό τη μορφή παραχώρησης πλεονάζοντος υλικού (ελικόπτερα ΟΗ-58 Kiowa κ.λπ.).

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Η ορθοπολιτική νεύρωση

Ασφαλώς, η διαπραγμάτευση δεν έχει ολοκληρωθεί και η Αθήνα διαθέτει κάποια περιθώρια πίεσης προς ικανοποίηση επιμέρους αιτημάτων τις προσεχείς εβδομάδες. Το κύριο συμπέρασμα πάντως είναι ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία ουσιαστικής στήριξης από τις ΗΠΑ, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου (και όχι τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας) έκανε λανθασμένες επιλογές.

Λίγο μετά τις εκλογές του 2019 προτιμήθηκε η ετήσια μόνο ανανέωση της MDCA με επέκταση δικαιωμάτων χρήσης από τις ΗΠΑ στις βάσεις Σούδας, Στεφανοβικίου Μαγνησίας και Μαραθίου Χανίων και στον λιμένα Αλεξανδρούπολης, ενώ ήταν ρεαλιστικότατη η επιδίωξη συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται ότι έκρινε τότε πως «υπάρχει καιρός για διαπραγμάτευση με περισσότερα ανταλλάγματα αργότερα», αλλά η πραγματικότητα του 2021 τον διαψεύδει.

* Εκδότης του περιοδικού «Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άσε μας, κ. Τσίπρα

Αν ήσουν συνοικιακός παντοπώλης και αγνοούσες τα τεκταινόμενα, να το καταλάβαινα. Αν ήσουν μοναχός...

Η ορθοπολιτική νεύρωση

Το μονομελές επιστημονικό επιτελείο της στήλης αποφάνθηκε: Αντίδοτο στην πολιτική ορθότητα είναι η αλήθεια...

Κίνα: Αέρας αλλαγής;

Ένα κοσμογονικό γεγονός συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κίνα. Αφορμή ήταν μια πυρκαγιά που...

Μυρίζει εκλογές και βρομάει σκάνδαλα!

Με χαμόγελο όλο υπονοούμενα -ακόμη ένα δείγμα άκρατης αλαζονείας-, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μάς...

Ποιος δικαιούται ελληνικό διαβατήριο;

Κάποια στιγμή πρέπει να συμφιλιωθούμε με την Ιστορία μας. Και το σχέδιο που προωθεί...

Ο Κίτσος ως Τζέι Αρ

Halloween, Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday και πάνω τούρλα στο ελληνικάνικο κρατίδιο του υπαρκτού...

Ο καταλληλότερος κατά Κομφούκιο

Η «Σοφία της Κίνας και της Ινδίας» του Λιν Γιουτάνγκ είναι ένα ανθολόγιο φιλοσοφικών...

Κάποιος να του κάνει μήνυση

Χθες, η αριστερή εφημερίδα «Documento» ολοκλήρωσε τη δημοσίευση της λίστας των 108 πολιτικών και...

Kυνισμός VS ρομαντισμός

Σέβομαι απολύτως τις δημοσκοπήσεις. Αν γνωρίζεις να τις διαβάζεις, σου λένε πάντα την αλήθεια....

Το καλύτερο κοινωνικό μέτρο

Όποιος νομίζει πως ο κόσμος ξυπνάει και κοιμάται με αγωνία για τις υποκλοπές να...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαριέτα Φουρεράι: Είδαμε για πρώτη φορά την μητέρα της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης...

Νέος ισχυρός σεισμός στην Εύβοια αισθητός και στην Αθήνα! – Λέκκας: «Περιπλέκεται τώρα το θέμα…»

5 Ρίχτερ το μέγεθος σύμφωνα με το Γεωδυναμικό - «Αυτόν τον σεισμό τον αντέχουν τα κτήρια, συνιστώ ψυχραιμία, δε νομίζω να φτάσουμε σε πολύ μεγάλα μεγέθη»

Σοκαριστική καταγγελία: Έκλεψαν 1.500 ευρώ από την 21χρονη Έμμα, ενώ ήταν αιμόφυρτη στο οδόστρωμα!

Στο δικαστικό Μέγαρο βρέθηκε η οικογένεια της αδικοχαμένης φοιτήτριας, ζητώντας να αλλάξουν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο δράστης

«Η μητέρα του πατέρα Αντώνιου ζει σε “κοτέτσι” και κρυώνει»

Την ώρα που οι Αρχές κάνουν φύλλο και φτερό...

«Φιλανθρωπική» μπίζνα του Λούλη με την «Κιβωτό»

To «κουτί της Πανδώρας» άνοιξε και πλέον οι αποκαλύψεις...

Τσελέντης: «Έχω χάσει τον ύπνο μου με τις Αλκυονίδες» – Τρομακτική πρόβλεψη για μελλοντικό σεισμό 6 Ρίχτερ

Ανησυχία προκαλεί η πρόβλεψη του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου...

Ίλιγγος με το ποσό που βρέθηκε στο χρηματοκιβώτιο του πατέρα Αντώνιου – «Τα είχα για να τα μετρήσω» είπε η παπαδιά 

«Ζεστά» και μετρητά 350.000 ευρώ στα χέρια της παπαδιάς που ήθελε να τα... μετρήσει! - Στον εισαγγελέα ο φάκελος της υπόθεσης

Το μυστικό όπλο του Κυριάκου για να γκρεμίσει τον Καραμανλισμό

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διμέτωπος αγώνας του Κυριάκου...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ