Η κλιματική αλλαγή… τους μάρανε!

Must Read

Γιώργος Χαρβαλιάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Ο Γιώργος Χαρβαλιάς είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, εξειδικευμένος σε θέματα γεωστρατηγικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη. Ολοκλήρωσε τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών του στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε για μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Κεντ της Μεγάλης Βρετανίας.

E, λοιπόν κάτι πολύ περίεργο πρέπει να συμβαίνει για να καίγεται ένα ολόκληρο βουνό, σε μια πυρκαγιά σχεδόν διπλάσια σε έκταση από εκείνη της Πάρνηθας του 2007, και να μην κουνιέται βλέφαρο. Ενα είδος αποχαύνωσης ομαδικής, που υποχρεώνει μια ολόκληρη κοινωνία να καταπίνει αμάσητα τα κυβερνητικά φληναφήματα για το… μηδενικό αποτύπωμα και τα ηλεκτρικά πατίνια, την ώρα που η Αττική έχει μεταβληθεί σε θάλαμο αερίων.

  • Από τον Γιώργο Χαρβαλιά

Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά επί ημερών Κυριάκου, που τόσο κόπτεται και παλεύει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάηκε ο βασικός πνεύμονας πρασίνου της Δυτικής Αττικής. Πάνω από 70.000 στρέμματα παρθένου δάσους στα Γεράνεια έγιναν στάχτη σε μια νοητή γραμμή 45 και πλέον χιλιομέτρων, όταν τα αντίστοιχα μεγέθη σε εκείνη την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, για την οποία ξεσπάθωσε η WWF, ήταν 49.000 στρέμματα σε ένα μέτωπο τρεις φορές μικρότερο, περίπου 15 χιλιομέτρων. Η διαφορά ήταν τότε ότι ένα μεγάλο τμήμα των καμένων ήταν δρυμός, η καταστροφή επηρέαζε κυρίως τα βόρεια προάστια των πλουσίων, όχι τη Μάνδρα και τα Μέγαρα, και ότι φυσικά κυβερνούσε ο Κώστας Καραμανλής, τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης χτυπούσαν ανελέητα με μοναδικό στόχο να ανοίξουν τον δρόμο για τον Γιωργάκη.

Σήμερα κυβερνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επονομαζόμενος και Μωυσής, τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης έχουν έναν πολύ βασικό λόγο να αποθεώνουν – ξέρετε, νομίζω, ποιον…

Τα μέσα λοιπόν, παραφουσκωμένα από το φαγοπότι, είτε έκαναν ότι δεν είδαν είτε επιστράτευσαν, κατά την προσφιλή τους τακτική, το εύκολο μέτρο σύγκρισης: Δηλαδή όχι την Πάρνηθα του 2007, αλλά το Μάτι του 2018, τη φονικότερη πυρκαγιά στη νεότερη ελληνική Ιστορία. Και κατέληξαν στο εύκολο συμπέρασμα ότι αφού δεν υπήρξε νεκρός και κάηκαν μόνο καμιά τριανταριά σπίτια ανθρώπων του λαού μια χαρά τα έκανε ο Μωυσής. Γυρίζουμε σελίδα και πάμε γι’ άλλα…

Είναι πολύ εύκολη η θετική αξιολόγηση μιας κυβέρνησης με βάση τις επιδόσεις των προηγούμενων που τα μούσκεψαν. Αλλά και πολύ παραπλανητική ταυτόχρονα. Γιατί σημαίνει ότι ξεκινάς να βαθμολογείς με τον πήχη κάτω απ’ τη βάση και φτάνεις να λες «καλό» ό,τι δεν ταυτίζεται με το μέτρο της απόλυτης καταστροφής.

Έτσι και τώρα, όλοι θυμήθηκαν το Μάτι και κανείς δεν βγήκε να ζητήσει ευθύνες για μια πυρκαγιά που ξεκίνησε Μάιο μήνα στο Λουτράκι, έκαιγε τρεις μέρες, χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα, και την άφησαν να φτάσει στα Μέγαρα.

Πρέπει λοιπόν να έχει πολύ περίεργη περιβαλλοντολογική αντίληψη ο πρωθυπουργός για να μας μπουκώνει κάθε μέρα με την… πράσινη μετάβαση, την καθαρή ενέργεια και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα μας απαλλάξουν από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά την ίδια ώρα να αφήνει ένα ολόκληρο βουνό να καεί. Εκτός και αν το βουνό αφέθηκε να καεί για να χωρέσουν στα καμένα οι ανεμογεννήτριες, που -υποτίθεται- θα ηλεκτροδοτήσουν την Ελλάδα, χωρίς καμιά κλιματική επιβάρυνση.

Για όλο αυτό το καλοστημένο παραμύθι των ανανεώσιμων θα επανέλθουμε σύντομα και με στοιχεία. Ο βασικός του στόχος όμως πάλι υποτίθεται (γιατί ο πραγματικός είναι το χρήμα) είναι να πέσει ή να σταθεροποιηθεί η συνεχώς αυξανόμενη θερμοκρασία του πλανήτη. Ε, λοιπόν, από τη μετατροπή των Γερανείων σε απέραντο σταχτί… γήπεδο ξέρετε πόσο θα ανέβει η θερμοκρασία στην Αττική και στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας;

Για την πυρκαγιά της Πάρνηθας η λαλίστατη τότε οικολογική οργάνωση WWF έκλαιγε και οδυρόταν, επειδή καταστράφηκε το «φυσικό κλιματιστικό» της Αττικής. Και προέβλεπε (ορθά) ότι από τη στιγμή που χάθηκε αυτός ο πράσινος πνεύμονας θα αυξηθεί σημαντικά η θερμοκρασία το καλοκαίρι. «Εκτιμάται ότι η διαφορά της θερμοκρασίας θα είναι τόση όση αν διπλασιαζόταν η κίνηση των αυτοκινήτων στην Αττική» έγραφε χαρακτηριστικά ένα ειδικό ενημερωτικό ένθετο της οργάνωσης για τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, τονίζοντας βεβαίως και την άμεση απειλή για πλημμύρες τον χειμώνα, όπως αυτές που συνέβησαν μερικά χρόνια αργότερα στη Μάνδρα.

Αναμένω εναγωνίως τις προβλέψεις του WWF και για την καταστροφή στα Γεράνεια, αφού δεν πιστεύω πως υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι η τοποθέτηση αιολικών πάρκων στα καμένα (αν ποτέ αποτελούσε πρόθεση κάποιων, όπως διατείνονται κάποιες θεωρίες συνωμοσίας) ισοσκελίζει τις επιπτώσεις αποψίλωσης ενός δάσους…

Προτού φτάσουμε όμως στις προβλέψεις και τις πλημμύρες, να δούμε πώς θα τη βγάλουμε στην Αττική φέτος το καλοκαίρι. Τα πεσμένα δέντρα και οι λόφοι από ξερόκλαδα που μας άφησε πίσω η «Μήδεια» σε όλα τα βόρεια προάστια αποτελούν ένα πρώτης τάξεως προσάναμμα. Ας κοιτάξει η κυβέρνηση με τους δήμους και τις αρμόδιες υπηρεσίες να τα μαζέψουν από τα δεκάδες χιλιάδες δασύλλια και οικόπεδα, γιατί δεν αρχίσαμε καθόλου καλά. Αν ξαφνικά μήνα Μάιο με 25 βαθμούς κάηκαν τα Γεράνεια, φανταστείτε τι έχει να γίνει τον Ιούλιο. Η πολιτική για τις πυρκαγιές δεν χτίζεται με «πήχη» το… Μάτι! Έλεος πλέον…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι Financial Times επικυρώνουν τις απόψεις μου σχετικά με τα χάλια της οικονομίας μας

Το πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας Financial Times θα πρέπει να ιδωθεί ως δώρο Θεού. Και τούτο γιατί ενώ, η...

More Articles Like This