Ανομία και ατιμωρησία

Must Read

Πριν από μερικά χρόνια τούς βλέπαμε στον δρόμο με καροτσάκια των σούπερ μάρκετ ή με αυτοσχέδια συρόμενα, κατασκευασμένα συνήθως από πλαστικά ντεπόζιτα πετρελαίου.

  • Από τον Γιάννη Χ. Κουριαννίδη

Κυκλοφορούσαν με άνεση και αδιαφορία στις μεγαλουπόλεις της πατρίδας μας, ανοίγοντας με περίσσιο θράσος τους κάδους ανακύκλωσης και αφαιρώντας ό,τι μπορούσε να αξιοποιηθεί στη μαύρη αγορά πλαστικού, γυαλιού ή χαρτιού.

Ακόμη πιο προσοδοφόρος είναι ο χαλκός, που μπορεί κάποιος να αφαιρέσει με το «οικολογικό» κάψιμο καλωδίων ή και το σίδερο, που το «απαλλοτριώνουν» με κάθε πρόσφορο τρόπο, με ιδιαίτερη προτίμηση στα φρεάτια στύλων φωτισμού! Αφού εξέλιξαν τις ιδιοκατασκευές τους με μεγάλες τάβλες πάνω σε τέσσερις ρόδες, τελευταία τούς βλέπουμε να κυκλοφορούν, με την ίδια άνεση και αδιαφορία, με κάποιες απίστευτες κατασκευές, όπως αυτή της φωτογραφίας (οδός Ερμού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, 24 Μαΐου, σε ώρα αιχμής), όπου η τάβλα έχει αποκτήσει εμβαδόν μεγαλύτερο των 6-7 τετρ. μέτρων, ενώ η κατασκευή περιλαμβάνει πλέον και ευρηματικούς αποθηκευτικούς χώρους για τα βαριά υλικά (παλέτες, σίδερα κ.λπ.), αλλά και για κανένα περισσευούμενο (και… εκπαιδευόμενο!) «κουτσούβελο».

«Φτωχοδιάβολοι» είναι ο πιο αρεστός στην Αριστερά χαρακτηρισμός αυτών των τύπων, που τον χρησιμοποιεί αφενός για να προκαλέσει συμπάθεια προς το πρόσωπό τους και αφετέρου για να μετακυλίσει τις ευθύνες για το φαινόμενο στους αποδέκτες της παράνομης λείας τους, δηλαδή τους ιδιοκτήτες διάφορων μαντρών, που την αγοράζουν σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που θα συμφωνούσαν με μια αυτοδιοικητική αρχή.

Προφανώς και οι τελευταίοι έχουν τεράστιες ποινικές ευθύνες ως κλεπταποδόχοι και ηθικοί αυτουργοί στην όλη παράνομη διαδικασία, και ο νόμος θα πρέπει να είναι αμείλικτος απέναντί τους. Όχι όμως και να αθωώνουμε τους φυσικούς αυτουργούς!

Εκτός από το αδίκημα της αφαίρεσης ανακυκλώσιμων υλικών από τους δημοτικούς κάδους ανακύκλωσης, που προξενεί τεράστια οικονομική ζημία στους δήμους, η κυκλοφορία τέτοιων ιδιοκατασκευών μέσα στους δρόμους των πόλεων προκαλεί σοβαρότατα κυκλοφοριακά προβλήματα και ενέχει πολύ μεγάλη επικινδυνότητα για σοβαρά ατυχήματα.

Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις που οι εν λόγω κατασκευές καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο των πεζοδρομίων, δεμένες με αλυσίδες σε στύλους, όπως συμβαίνει και σε χώρους στάθμευσης οχημάτων με τα γνωστά τρίκυκλα των ίδιων «φτωχοδιαβόλων», που φυσικά κυκλοφορούν χωρίς πινακίδες και χωρίς ασφάλιση. Εννοείται, βεβαίως, ότι δεν τηρούν κανένα υγειονομικό μέτρο (λ.χ. μάσκα). Κι όλα αυτά μέσα στα μούτρα της Ελληνικής αλλά και της Δημοτικής Αστυνομίας (όταν λήφθηκε η φωτογραφία που δημοσιεύουμε, λίγα μέτρα παρακάτω δημοτικοί αστυνομικοί έκοβαν κλήσεις προς όφελος κυρίως της ιδιωτικής εταιρίας που, ελέω Μπουτάρη, εκμεταλλεύεται τις δημοτικές θέσεις στάθμευσης, ενώ στα 20 μέτρα παραδίπλα βρισκόταν το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου)!

Οταν, λοιπόν, η ΕΛ.ΑΣ. ασχολείται με το να ρίχνει πρόστιμα σε όσους δεν φορούν τη μάσκα με τον ορθό τρόπο, ενώ λίγα μέτρα δίπλα της συμβαίνουν αυτά που περιγράψαμε και λίγο πιο πάνω, στον άξονα της Αριστοτέλους, το παρεμπόριο τσιγάρων οργιάζει, και όταν η Δημοτική Αστυνομία εξαντλεί την αυστηρότητά της με το να τιμωρεί με 1.000 ευρώ πρόστιμο κάποιον φαρμακοποιό που έβαλε κι έναν δεύτερο σταυρό για το φαρμακείο του σε θέση που δεν προβλέπεται, τότε ας μην απορούμε που η ανομία συνεχώς επεκτείνεται και γενικεύεται σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας.

Η ύπαρξη τέτοιων «φτωχοδιαβόλων» σαφώς και έχει τα γενεσιουργά αίτιά της, αλλά συνάμα αποτελεί έναν μεταδοτικό ιό που μολύνει την κοινωνία μας με την αδιαφορία, την απάθεια και την ανοχή στην ατιμωρησία τους.

*Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» [email protected]

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ για ομιλία Μητσοτάκη: Το πιο σύντομο ανέκδοτο της μεταπολίτευσης το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»!

«Παραδέχτηκε και επισήμως για πρώτη φορά το μπάζωμα, αλλά μας είπε ότι έγινε για καλό σκοπό» τονίζει, μεταξύ άλλων,...

More Articles Like This