Πέμπτη 29/7/2021

Η Γερμανία αλλάζει σελίδα

Περίπου 120 μέρες απομένουν έως τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία και δύο πράγματα είναι σίγουρα. Το πρώτο είναι ότι οι Πράσινοι, που βρίσκονται εκτός εξουσίας από το 2005, είναι το μόνο πολιτικό κόμμα στη Γερμανία που είναι εγγυημένο πως θα μετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση.

  • Από τον Μιχάλη Ψύλο

Το δεύτερο είναι ότι έχει γίνει πλέον σαφές ποια θα είναι -καταρχήν- η διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ ως κορυφαία γυναίκα πολιτικός της Γερμανίας. Αν και, εκτός από αυτό, η υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ θεωρείται το απόλυτο φαβορί για να διαδεχθεί τη Μέρκελ και στην Καγκελαρία.

Δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι Πράσινοι προηγούνται σταθερά στις προτιμήσεις των Γερμανών ψηφοφόρων. Είναι και η κυρίαρχη οικονομική ελίτ της χώρας που πιέζει για μια «πράσινη» στροφή στην οικονομία. Οι Πράσινοι και η 41χρονη Αναλένα Μπέρμποκ προορίζονται να αναλάβουν ένα γιγάντιο έργο: να ωθήσουν τη γερμανική βιομηχανία προς ένα μέλλον «πράσινης» ενέργειας. «Γιατί αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να παραμείνει η Γερμανία παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία» γράφει το αμερικανικό περιοδικό «The Globalist».

Κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες στη Γερμανία καταλογίζουν στην απερχόμενη καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ότι στα 16 χρόνια της θητείας της ποτέ δεν ασχολήθηκε πραγματικά με το κεντρικό καθήκον να προωθήσει τον βιομηχανικό και τον πολιτικό εκσυγχρονισμό της Γερμανίας. Η Deutsche Bank και η Commerzbank, οι δύο τραπεζικοί γίγαντες της Γερμανίας, έχουν γίνει απλώς… σκιές των πρώην εαυτών τους. Η ThyssenKrupp βρίσκεται στα σχοινιά και η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει πιθανώς τις μεγαλύτερες ανταγωνιστικές προκλήσεις από ποτέ.

«Σε μια τέτοια κατάσταση ένα πράγμα είναι σίγουρο: η Γερμανία χρειάζεται πραγματικά κορυφαίους πολιτικούς, που έχουν σαφή αίσθηση των νέων στρατηγικών επιλογών, οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου» σημειώνει το «Globalist». Όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, με δεδομένο το ειδικό βάρος του Βερολίνου στη γηραιά ήπειρο. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι η νεαρή Αναλένα από το Πότσνταμ φαίνεται να έχει τα απαραίτητα προσόντα για να περάσει τη νέα οικονομική στρατηγική του Βερολίνου. Ο Ζαν Ροβνί, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Po του Παρισιού, εκτιμά ότι «μακροπρόθεσμα οι Πράσινοι θα είναι ένα από τα ισχυρότερα κόμματα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης». Οπως λέει ο Γάλλος καθηγητής στην «Die Zeit», «οι Γερμανοί Πράσινοι είναι ένα πρότυπο για την Ευρώπη. Για παράδειγμα, φαίνεται ότι το τσεχικό Κόμμα των Πειρατών, το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένα «πράσινο» κόμμα, θα μπορούσε να κατακτήσει το αξίωμα του πρωθυπουργού στη Δημοκρατία της Τσεχίας μόλις έναν μήνα μετά τις γενικές εκλογές στη Γερμανία».

Οι Πράσινοι, λέει ο καθηγητής Ροβνί, «ήταν ανέκαθεν κοινωνικά φιλελεύθεροι, ήταν πάντα ανοιχτοί σε αλλαγές και σε ανθρώπους που είναι διαφορετικοί. Και είναι μεγάλοι οπαδοί της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επιπλέον, οι Πράσινοι είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα κόμματα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ειδικά στη Γερμανία ήταν το πρώτο μεγάλο “πράσινο” κόμμα στην Ευρώπη. Και τώρα πρόκειται να αντικαταστήσουν αποτελεσματικά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και θα γίνουν το μεγαλύτερο κεντροαριστερό κόμμα στη χώρα». Οπως λέει στην ισπανική «El Pais» ο Πέτερ Μάτουσεκ, από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Forsa, οι Πράσινοι «κλέβουν» ψήφους τόσο από τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ όσο και από τους Σοσιαλδημοκράτες, λίγο περισσότερο από τους δεύτερους.

«Μετά το 2017 οι Πράσινοι έχουν γίνει περισσότερο πραγματιστές» σημειώνει. Από εκεί που ήταν ένα κόμμα με δύο αντιμέτωπα ρεύματα -τους fundis (ριζοσπάστες) και τους realos (πραγματιστές)-, έχει γίνει ένα κίνημα με συνοχή και σταθερή ηγεσία. Ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες ούτε οι Χριστιανοδημοκράτες καταφέρνουν να επικοινωνήσουν με αυτό το μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος που δεν ενδιαφέρεται για τη διάκριση Δεξιάς και Αριστεράς. Οι Πράσινοι μπορούν. «Αν συνεχίσουν έτσι, μπορεί να γίνουν το νέο κόμμα του κέντρου που οι άλλοι έχουν πάψει να είναι» τονίζει ο Μάτουσεκ. Και, μάλιστα, με μια νεαρή γυναίκα και μητέρα δύο κοριτσιών (9 και 5 ετών) ως «μηχανοδηγό» στη γερμανική μηχανή. Αλλωστε, από τη Σκανδιναβία έως τη Νέα Ζηλανδία, οι νέες γυναίκες πολιτικοί έχουν αποδείξει ότι κάνουν εξαιρετική δουλειά στο υψηλότερο πολιτικό αξίωμα της χώρας τους. Μάλιστα, για να ηρεμήσει κάποιους αμφισβητίες, η Αναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε ότι, αν εκλεγεί καγκελάριος, θα αναλάβει πλήρως τη φροντίδα των δύο θυγατέρων τους ο σύζυγός της, που είναι διευθυντής σε ταχυδρομείο. «Η ευθύνη της Καγκελαρίας σημαίνει να είσαι διαθέσιμη μέρα και νύχτα. Θα μπορέσω να το κάνω αυτό, επειδή ο σύζυγός μου μπορεί να πάρει πλήρη γονική άδεια» δήλωσε η Μπέρμποκ στην «Bild am Sonntag». «Ο σύζυγός μου έχει ήδη αναλάβει όλη την ευθύνη για το σπίτι. Τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει τις ώρες εργασίας του, γιατί φεύγω το πρωί και επιστρέφω το βράδυ» εξήγησε ο ηγέτις των Πρασίνων.

Μένει, φυσικά, να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει μια Πράσινη καγκελάριος τον ευρωπαϊκό Νότο. Ανεξάρτητα, άλλωστε, από τον ένοικο της Καγκελαρίας στο Βερολίνο, το ενδιαφέρον της Γερμανίας για τις χώρες της νότιας Ευρώπης παραμένει ισχυρό. Όχι μόνο ως «πελάτες» της γερμανικής βιομηχανίας αλλά και των νέων γεωπολιτικών και ενεργειακών εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο. Ειδικά για την Ελλάδα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Πράσινοι ανήμερα την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στις 25 Μαρτίου, κατέθεσαν πρόταση στη γερμανική Βουλή για να εντατικοποιηθεί ο διάλογος με την Ελλάδα όσον αφορά το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής και ιστορικό στέλεχος των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχουμε συνείδηση της γερμανικής ενοχής και της ιστορικής μας ευθύνης. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητος για την ευρωπαϊκή συνοχή ένας επί ίσοις όροις διάλογος μεταξύ εταίρων».

Στο έγγραφο που κατέθεσαν οι Πράσινοι στην Bundestag αναγνωρίζουν τα φρικτά εγκλήματα που έγιναν με την εισβολή της Βέρμαχτ στην Ελλάδα. Οι ηγέτες τους τόνισαν στη Βουλή ότι η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχθεί πως ουδέποτε η Ελλάδα παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων ή από την επιστροφή του κατοχικού δανείου. Πάντως, η πρωτοβουλία αυτή των Πρασίνων αλλά και της γερμανικής Αριστεράς απορρίφθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στη Βουλή.

Για να καταλαβαίνουμε κάθε φορά ποιοι είναι οι φίλοι μας. Μήπως πρέπει τώρα που οι Πράσινοι βαδίζουν προς την Καγκελαρία κάτι να κάνουν και οι ελληνικές Αρχές; Αν όντως δεν έχουν παραιτηθεί από τη διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων και από την επιστροφή του κατοχικού δανείου…

Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από προσφυγή των Πρασίνων το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης «άδειασε» την κυβέρνηση Μέρκελ για τη στάση της έναντι της Ελλάδας τον Ιούλιο του 2015. Στην απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες τονίζεται ότι η Μέρκελ και ο τότε υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραβίασαν το Σύνταγμα και αγνόησαν την Ομοσπονδιακή Βουλή για το ποια γραμμή θα ακολουθούσε το Βερολίνο στις διαπραγματεύσεις στα ευρωπαϊκά όργανα για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Οπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, η γερμανική Βουλή ενημερώθηκε μόνο εκ των υστέρων από την κυβέρνηση Μέρκελ.

«Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου είναι μια νίκη για την κοινοβουλευτική δημοκρατία» αναφέρουν οι Πράσινοι και καταγγέλλουν τον Σόιμπλε ότι η πρόθεσή του τότε «να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη ήταν ένα σκάνδαλο, πόσο μάλλον να αποκρύψει αυτή την πρωτοβουλία από τη Βουλή».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

25b2916b5c49db617f52fa5ea48efee7 217
Φαήλος Κρανιδιώτης
3acef576cf46ecef3dab55e6fd4c4a25
Γιάννης Χ. Κουριαννίδης
25b2916b5c49db617f52fa5ea48efee7 246
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς
83513841 1515836868581959 4577343687561838592 n
Παναγιώτης Λιάκος
81542505 511631179466955 3188809137613963264 n
Απόστολος Κρητικόπουλος
785816f87e0652aa7f35977b1c299f8a
Μανώλης Κοττάκης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ