Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023

Η Γερμανία αλλάζει σελίδα

Περίπου 120 μέρες απομένουν έως τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία και δύο πράγματα είναι σίγουρα. Το πρώτο είναι ότι οι Πράσινοι, που βρίσκονται εκτός εξουσίας από το 2005, είναι το μόνο πολιτικό κόμμα στη Γερμανία που είναι εγγυημένο πως θα μετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση.

  • Από τον Μιχάλη Ψύλο

Το δεύτερο είναι ότι έχει γίνει πλέον σαφές ποια θα είναι -καταρχήν- η διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ ως κορυφαία γυναίκα πολιτικός της Γερμανίας. Αν και, εκτός από αυτό, η υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ θεωρείται το απόλυτο φαβορί για να διαδεχθεί τη Μέρκελ και στην Καγκελαρία.

Δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι Πράσινοι προηγούνται σταθερά στις προτιμήσεις των Γερμανών ψηφοφόρων. Είναι και η κυρίαρχη οικονομική ελίτ της χώρας που πιέζει για μια «πράσινη» στροφή στην οικονομία. Οι Πράσινοι και η 41χρονη Αναλένα Μπέρμποκ προορίζονται να αναλάβουν ένα γιγάντιο έργο: να ωθήσουν τη γερμανική βιομηχανία προς ένα μέλλον «πράσινης» ενέργειας. «Γιατί αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να παραμείνει η Γερμανία παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία» γράφει το αμερικανικό περιοδικό «The Globalist».

Κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες στη Γερμανία καταλογίζουν στην απερχόμενη καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ότι στα 16 χρόνια της θητείας της ποτέ δεν ασχολήθηκε πραγματικά με το κεντρικό καθήκον να προωθήσει τον βιομηχανικό και τον πολιτικό εκσυγχρονισμό της Γερμανίας. Η Deutsche Bank και η Commerzbank, οι δύο τραπεζικοί γίγαντες της Γερμανίας, έχουν γίνει απλώς… σκιές των πρώην εαυτών τους. Η ThyssenKrupp βρίσκεται στα σχοινιά και η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει πιθανώς τις μεγαλύτερες ανταγωνιστικές προκλήσεις από ποτέ.

«Σε μια τέτοια κατάσταση ένα πράγμα είναι σίγουρο: η Γερμανία χρειάζεται πραγματικά κορυφαίους πολιτικούς, που έχουν σαφή αίσθηση των νέων στρατηγικών επιλογών, οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου» σημειώνει το «Globalist». Όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, με δεδομένο το ειδικό βάρος του Βερολίνου στη γηραιά ήπειρο. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι η νεαρή Αναλένα από το Πότσνταμ φαίνεται να έχει τα απαραίτητα προσόντα για να περάσει τη νέα οικονομική στρατηγική του Βερολίνου. Ο Ζαν Ροβνί, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Po του Παρισιού, εκτιμά ότι «μακροπρόθεσμα οι Πράσινοι θα είναι ένα από τα ισχυρότερα κόμματα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης». Οπως λέει ο Γάλλος καθηγητής στην «Die Zeit», «οι Γερμανοί Πράσινοι είναι ένα πρότυπο για την Ευρώπη. Για παράδειγμα, φαίνεται ότι το τσεχικό Κόμμα των Πειρατών, το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένα «πράσινο» κόμμα, θα μπορούσε να κατακτήσει το αξίωμα του πρωθυπουργού στη Δημοκρατία της Τσεχίας μόλις έναν μήνα μετά τις γενικές εκλογές στη Γερμανία».

Οι Πράσινοι, λέει ο καθηγητής Ροβνί, «ήταν ανέκαθεν κοινωνικά φιλελεύθεροι, ήταν πάντα ανοιχτοί σε αλλαγές και σε ανθρώπους που είναι διαφορετικοί. Και είναι μεγάλοι οπαδοί της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επιπλέον, οι Πράσινοι είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα κόμματα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ειδικά στη Γερμανία ήταν το πρώτο μεγάλο “πράσινο” κόμμα στην Ευρώπη. Και τώρα πρόκειται να αντικαταστήσουν αποτελεσματικά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και θα γίνουν το μεγαλύτερο κεντροαριστερό κόμμα στη χώρα». Οπως λέει στην ισπανική «El Pais» ο Πέτερ Μάτουσεκ, από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Forsa, οι Πράσινοι «κλέβουν» ψήφους τόσο από τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ όσο και από τους Σοσιαλδημοκράτες, λίγο περισσότερο από τους δεύτερους.

«Μετά το 2017 οι Πράσινοι έχουν γίνει περισσότερο πραγματιστές» σημειώνει. Από εκεί που ήταν ένα κόμμα με δύο αντιμέτωπα ρεύματα -τους fundis (ριζοσπάστες) και τους realos (πραγματιστές)-, έχει γίνει ένα κίνημα με συνοχή και σταθερή ηγεσία. Ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες ούτε οι Χριστιανοδημοκράτες καταφέρνουν να επικοινωνήσουν με αυτό το μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος που δεν ενδιαφέρεται για τη διάκριση Δεξιάς και Αριστεράς. Οι Πράσινοι μπορούν. «Αν συνεχίσουν έτσι, μπορεί να γίνουν το νέο κόμμα του κέντρου που οι άλλοι έχουν πάψει να είναι» τονίζει ο Μάτουσεκ. Και, μάλιστα, με μια νεαρή γυναίκα και μητέρα δύο κοριτσιών (9 και 5 ετών) ως «μηχανοδηγό» στη γερμανική μηχανή. Αλλωστε, από τη Σκανδιναβία έως τη Νέα Ζηλανδία, οι νέες γυναίκες πολιτικοί έχουν αποδείξει ότι κάνουν εξαιρετική δουλειά στο υψηλότερο πολιτικό αξίωμα της χώρας τους. Μάλιστα, για να ηρεμήσει κάποιους αμφισβητίες, η Αναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε ότι, αν εκλεγεί καγκελάριος, θα αναλάβει πλήρως τη φροντίδα των δύο θυγατέρων τους ο σύζυγός της, που είναι διευθυντής σε ταχυδρομείο. «Η ευθύνη της Καγκελαρίας σημαίνει να είσαι διαθέσιμη μέρα και νύχτα. Θα μπορέσω να το κάνω αυτό, επειδή ο σύζυγός μου μπορεί να πάρει πλήρη γονική άδεια» δήλωσε η Μπέρμποκ στην «Bild am Sonntag». «Ο σύζυγός μου έχει ήδη αναλάβει όλη την ευθύνη για το σπίτι. Τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει τις ώρες εργασίας του, γιατί φεύγω το πρωί και επιστρέφω το βράδυ» εξήγησε ο ηγέτις των Πρασίνων.

Μένει, φυσικά, να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει μια Πράσινη καγκελάριος τον ευρωπαϊκό Νότο. Ανεξάρτητα, άλλωστε, από τον ένοικο της Καγκελαρίας στο Βερολίνο, το ενδιαφέρον της Γερμανίας για τις χώρες της νότιας Ευρώπης παραμένει ισχυρό. Όχι μόνο ως «πελάτες» της γερμανικής βιομηχανίας αλλά και των νέων γεωπολιτικών και ενεργειακών εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο. Ειδικά για την Ελλάδα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Πράσινοι ανήμερα την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στις 25 Μαρτίου, κατέθεσαν πρόταση στη γερμανική Βουλή για να εντατικοποιηθεί ο διάλογος με την Ελλάδα όσον αφορά το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής και ιστορικό στέλεχος των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχουμε συνείδηση της γερμανικής ενοχής και της ιστορικής μας ευθύνης. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητος για την ευρωπαϊκή συνοχή ένας επί ίσοις όροις διάλογος μεταξύ εταίρων».

Στο έγγραφο που κατέθεσαν οι Πράσινοι στην Bundestag αναγνωρίζουν τα φρικτά εγκλήματα που έγιναν με την εισβολή της Βέρμαχτ στην Ελλάδα. Οι ηγέτες τους τόνισαν στη Βουλή ότι η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχθεί πως ουδέποτε η Ελλάδα παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων ή από την επιστροφή του κατοχικού δανείου. Πάντως, η πρωτοβουλία αυτή των Πρασίνων αλλά και της γερμανικής Αριστεράς απορρίφθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στη Βουλή.

Για να καταλαβαίνουμε κάθε φορά ποιοι είναι οι φίλοι μας. Μήπως πρέπει τώρα που οι Πράσινοι βαδίζουν προς την Καγκελαρία κάτι να κάνουν και οι ελληνικές Αρχές; Αν όντως δεν έχουν παραιτηθεί από τη διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων και από την επιστροφή του κατοχικού δανείου…

Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από προσφυγή των Πρασίνων το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης «άδειασε» την κυβέρνηση Μέρκελ για τη στάση της έναντι της Ελλάδας τον Ιούλιο του 2015. Στην απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες τονίζεται ότι η Μέρκελ και ο τότε υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραβίασαν το Σύνταγμα και αγνόησαν την Ομοσπονδιακή Βουλή για το ποια γραμμή θα ακολουθούσε το Βερολίνο στις διαπραγματεύσεις στα ευρωπαϊκά όργανα για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Οπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, η γερμανική Βουλή ενημερώθηκε μόνο εκ των υστέρων από την κυβέρνηση Μέρκελ.

«Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου είναι μια νίκη για την κοινοβουλευτική δημοκρατία» αναφέρουν οι Πράσινοι και καταγγέλλουν τον Σόιμπλε ότι η πρόθεσή του τότε «να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη ήταν ένα σκάνδαλο, πόσο μάλλον να αποκρύψει αυτή την πρωτοβουλία από τη Βουλή».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αυτοκριτική της Αριστεράς

Τώρα, μάλιστα! Ο σ. Τσίπρας, θέλοντας να στρογγυλοποιήσει την κωλοτούμπα του στο θέμα Πολάκη,...

«Εάν θέλεις Τούρκο φίλο, κράτα ένα κομμάτι ξύλο»

«Θέλεις Τούρκο φίλο; Κράτα ένα κομμάτι ξύλο». Σοφός ο λαός μας. Κάνει λάθη, αλλά...

Μια άνοιξη που πασχίζει να έρθει

Διαβάζω ότι μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν το προεκλογικό επιτελείο της κυβερνήσεως είναι και...

Ποίημα εκλογικό, χαρωπό

Hρθαν εκλογές, ήρθαν σαν τα χιόνια. Πρόσκαιρη χαρά κι η ξεφτίλα αιώνια.Hρθαν εκλογές, τρέχα να ψηφίσεις περιμένουν τα λαμόγια ξανά...

Ο σταυρός ενοχλεί

Δεν περίμενα ότι μερικές φάπες στον αρχηγό θα επηρέαζαν όλο το κόμμα. Αναφέρομαι στο...

Τι σημαίνει πραγματική ηγεσία

Ημουν νεαρός φοιτητής, στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διεκδίκησε την πρωθυπουργία...

Από Μωυσής… Ραμσής!

Με τους χειρότερους δυνατούς οιωνούς για την κυβερνητική παράταξη και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη...

Πρωθυπουργός από το ΠΑΣΟΚ

Απλή αναλογική, ενισχυμένη αναλογική, σούπερ και αμόλυβδη αναλογική, με ντίζελ ή κηροζίνη, δεν έχει...

Αρχολίπαροι και επιτόκια καταθέσεων

Η υπόθεση με το τραπεζικό δάνειο του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθανάση είναι δυστυχώς το σύμπτωμα,...

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα (Κ. Λαμπροπούλου) φωνάζει στον τυχαίως...

Βενιζέλος, ο εφιάλτης από το παρελθόν!

Τίποτα δεν είναι τόσο άσχημο ώστε να μην μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερο! Την...

Αχού και δεν με νοιάζει!

Τα «Κίτρινα γάντια» είναι η ασπρόμαυρη ελληνική κινηματογραφική ταινία (πρώτη προβολή το 1960) της...

Η ιστορική αλήθεια για τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Τον Μάιο του 2022 διοργανώθηκαν από το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και τη γαλλική πρεσβεία...

Πατρίδα, κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς

Η δημοσίευση του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ με τις συγκλονιστικές εξομολογήσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας...

Εθνεγερσία και τουρκοκάναλα

Θαυμάζετε τον Καραϊσκάκη, τον Κολοκοτρώνη, την Μπουμπουλίνα, τον Μακρυγιάννη και τη Μαντώ Μαυρογένους; Θέλετε...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα...

Ο Νεκτάριος Κυρκόπουλος «έφαγε» ισλαμικό μπούλινγκ για τον σταυρό από το Άγιον Όρος

Ζήτησαν από τον Νεκτάριο Κυρκόπουλο να βγάλει τον σταυρό...

Βατερλώ Μητσοτάκη στο Γέρακα!

Στην πλατεία του Γέρακα βρέθηκε το πρωί ο Κυριάκος...

Το δράμα της Όλγας: «Μετατοπίστηκε 13 χιλιοστά ο εγκέφαλός της» – Οργή για την ποινή-χάδι στον νταή της Αργυρούπολης

«Ούτε μιλάει, ούτε να εξυπηρετηθεί, ούτε τίποτα. Δεν μπορεί να περπατήσει. Μόνο ο θεός ξέρει πότε θα γίνει καλά», λένε οι γονείς της

NEWSROOM