4/7/2022

Η «Χάγη» των Τούρκων!

Δημοσίευση:

Όλα τα… λεφτά της νέας στρατηγικής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι, νομίζω, ένα σημείο της συνέντευξης που παραχώρησε στον συνάδελφο της εφημερίδας «Το Βήμα» Άγγελο Αθανασόπουλο ο υπουργός Εξωτερικών τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Έως τώρα οι γείτονες προσπαθούσαν να μας σύρουν σε εφ’ όλης της ύλης διάλογο, κάνοντας χρήση της στρατιωτικής ισχύος τους. Σε αυτή τη φάση που διανύουμε αξιοποιούν το πάθος των ελίτ των Αθηνών για προσφυγή στη Χάγη για να μας σύρουν σε κανονικές διαπραγματεύσεις, στις οποίες δύνανται να θέσουν επισήμως όλες τους τις διεκδικήσεις (γκρίζες ζώνες, αποστρατιωτικοπoίηση)!

Το… τυράκι αυτή τη φορά ονομάζεται «συνυποσχετικό». «Ειδική συμφωνία», όπως το ονομάζει ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Για του λόγου το αληθές, σας μεταφέρω αυτούσιο το απόσπασμα της συνέντευξης Τσαβούσογλου. Έχει ως εξής: «Θα έπρεπε όμως να υπενθυμίσω ότι ακόμη και αν φέρουμε τα ζητήματα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, χρειάζεται να διαπραγματευτούμε μια ειδική συμφωνία. Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε να δίνουμε έμφαση στη σημασία του διαλόγου.

Θα πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι ήταν η Ελλάδα που εισήγαγε επιφυλάξεις στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου, όπως το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, το εύρος του εναέριου χώρου, ο καθορισμός των θαλάσσιων ορίων, η εφαρμογή των άρθρων 44 και 83 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας». Τι εννοεί ο… ποιητής; Νομίζουμε πως είναι ξεκάθαρο. Άλλο πράγμα εννοούμε όταν λέμε διάλογο και διαπραγματεύσεις εμείς και άλλο οι Τούρκοι. Άλλο πράγμα εννοούμε όταν λέμε «Χάγη» εμείς και άλλο οι Τούρκοι.

Οι Τούρκοι -το έδειξαν οι διερευνητικές συνομιλίες- διάλογο εννοούν και τις γκρίζες ζώνες και τα θέματα της αποστρατιωτικοποίησης και τα ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όπως το μονομερές δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων. Οι Τούρκοι, όταν λένε «Χάγη», εννοούν ότι πρέπει να παραιτηθεί η Ελλάς από τις επιφυλάξεις Ευάγγελου Βενιζέλου – Κρατερού Ιωάννου για θέματα Αμυνας και εδαφικής ακεραιότητος από τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου, ώστε να περιληφθούν οι γκρίζες ζώνες και η αποστρατιωτικοποίηση στο συνυποσχετικό!

Και να υπήρχε παρανόηση για τις προθέσεις τους, ελύθη στις διερευνητικές. Και στους δύο γύρους που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα έθεσαν εν εκτάσει, λαμβάνοντας και τις ανάλογες απαντήσεις, τα ζητήματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης νήσων! Ερωτάται λοιπόν: Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι αυτή η στρατηγική των Τούρκων δεν είναι προσχηματική ώστε με την κατάρρευση του διαλόγου να στείλουν γεωτρύπανο για έρευνες μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης το φθινόπωρο, είναι ποτέ δυνατόν να δεχθεί κυβέρνηση ελληνική και Ελληνας πρωθυπουργός να αχθούν ενώπιον της κρίσης της Χάγης θέματα όπως η κυριαρχία μας επί νήσων;

Οι Οινούσσες, τις οποίες αμφισβητούν οι ανιστόρητοι Τούρκοι, είναι τόσο αρχαία ελληνικές, ώστε μετείχαν -για όσους δεν το ξέρουν- στην πολιορκία της Τροίας! Και θα κρίνουν την ελληνικότητά τους ξένοι δικαστές; Τα αυτά ισχύουν για το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νήσων, που διέπονται από τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923), του Μοντρέ (1936) και των Παρισίων (1947). Το δίκαιο είναι καθολικά με το μέρος μας. Ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ρουστού Αράς διακήρυξε το 1936 μέσα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ότι «η φίλη Ελλάς έχει δικαίωμα να στρατιωτικοποιήσει τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη»!

Όχι εμείς. Ο Αράς! Εις ό,τι αφορά δε τη Συνθήκη των Παρισίων, της οποίας οι Τούρκοι δεν αποτελούν μέρος για να την επικαλούνται, δέον να επισημανθούν τα εξής: Την ανέτρεψε στην πράξη αυτό που στο Διεθνές Δίκαιο ονομάζουμε «θεμελιώδης μεταβολή των συνθηκών».

• Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν το 1974 στην Κύπρο, κηρύσσοντας ουσιαστικά πόλεμο, και όταν στον πόλεμο αυτό έπεσαν Ελληνες στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ…

• Όταν οι Τούρκοι το 1995 υιοθέτησαν την απειλή πολέμου μόλις η Ελλάς υπέγραψε τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (12 μίλια) και το 1996 αποβίβασαν κομάντος τους στο ελληνικό έδαφος των Ιμίων…

• Όταν οι Τούρκοι έβαλαν τη στρατοχωροφυλακή τους να πυροβολεί Ελληνες στρατιώτες στο επεισόδιο του Εβρου τον Φεβρουάριο του 2020…

• Όταν οι Τούρκοι έχουν αναπτύξει τον μεγαλύτερο αποβατικό ναυτικό στόλο στο Αιγαίο…

• Όταν επιμένουν ότι ελληνικά κατοικημένα νησιά είναι δικά τους, τότε υπάρχει αμφιβολία για το αν δικαιούται ή όχι η Ελλάς να επικαλείται το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας του ΟΗΕ και να οχυρώνει τα νησιά; Υπάρχουν αφελείς στην Αθήνα που πιστεύουν ότι, αν υποχωρήσει 200 έως 400 μίλια στην τουρκική ενδοχώρα η Στρατιά του Αιγαίου, εκλείπει ο κίνδυνος και μπορούμε να αφήσουμε τα νησιά στο έλεος του Θεού; Και η οχύρωση των νησιών και η υπεράσπιση της κυριαρχίας τους είναι, λοιπόν, δικαίωμά μας. Κυριαρχικό δικαίωμα. Και σε όσους λένε ότι «αφού έχουμε δίκαιο, γιατί τότε φοβόμαστε το Διεθνές Δικαστήριο;» η απάντηση είναι η εξής: Κανείς δεν θέτει δικαίωμα που του ανήκει, είτε αυτό λέγεται κυριαρχία είτε οχύρωση νήσων, στην κρίση τρίτων.

Και μόνη η απόφαση να τεθεί προς κρίση ανοίγει την πόρτα της αμφισβήτησης και της διεκδίκησης. Οταν λες ότι δεν έχω πρόβλημα να κρίνετε ότι είναι δικό μου αυτό που είναι δικό μου ανοίγεις τον ασκό του Αιόλου. Κανένα δυτικό κράτος δεν έκανε ποτέ κάτι παρόμοιο για να το κάνουμε εμείς.

Συμπεραίνουμε λοιπόν! Καλή η συζήτηση, άριστος ο διάλογος, εξυπηρετεί και εμάς και τους Τούρκους σε αυτή τη φάση. Ειδικώς τους Τούρκους, οι οποίοι πασχίζουν να τα βρουν με τους Αμερικανούς. Ωστόσο τα γεγονότα φωνάζουν.

Όταν αφήσουμε πίσω μας τη δύσκολη καμπή του Κυπριακού επ’ ωφελεία των εθνικών μας συμφερόντων -το θέρος θα είναι δύσκολο φέτος στη Μεγαλόνησο και ιδιαιτέρως στην Αμμόχωστο-, τα κρίσιμα θέματα θα επιστρέψουν με ένταση. Καλόν είναι να γνωρίζουν άπαντες από τώρα έως πού μπορούμε να φθάσουμε. Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν. Άλλη Χάγη θέλουμε εμείς και άλλη οι Τούρκοι!

ΥΓ.: Με το κρίσιμο θέμα των χωρικών υδάτων -δεν γίνεται να πάμε στη Χάγη για οριοθέτηση με 6 μίλια- θα ασχοληθούμε σε ξεχωριστό σημείωμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στ’ άρματα, στ’ άρματα

Σε μια εκπομπή στην τηλεόραση άκουσα έναν σκηνοθέτη (που δεν είναι δα και ο...

Ο Μπάιντεν στo ΝΑΤΟ… έκανε «κουρελόχαρτο» το νόμο των ΗΠΑ για την Ασφάλεια & Ενεργειακή Συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο

Οι τοποθετήσεις του Προέδρου Μπάιντεν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και οι ευχαριστίες...

Το μέλλον δεν εργάζεται για εμάς!

Με τρία κριτήρια μπορεί να αποτιμήσει κανείς τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ...

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τι έδωσε και τι πήρε η Τουρκία

Επειδή λέγονται και γράφονται πολλά για το θέμα, καλό είναι να διαβάσουμε τι λέει...

Τορπίλη… TURKAEGEAN

Η Τουρκία με μία κίνηση μπαμπέσικη πήρε άδεια να διαφημίζει τις ακτές της ως...

Τι έγινε τελικά στη Μαδρίτη

Οι φιλοκυβερνητικοί σχολιαστές, μετά το κοινό κείμενο Σουηδίας και Φινλανδίας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ,...

Happy traveller και… στη Μαδρίτη!

Μας έχει συνηθίσει ο πρωθυπουργός στις σύντομες τουριστικές αποδράσεις. Κάπως έτσι νομίζω ότι είδε...

Ανάξιοι να προστατέψετε οτιδήποτε είναι ελληνικό!

Ως δημοσιογράφος του ομίλου Εστία Επενδυτική έχω ένα ξεχωριστό «προνόμιο»: Μαζί με άλλους τρεις...

Η υπογεννητικότητα και… οι εμβρυοκτονίες!

Η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την απαγόρευση των αμβλώσεων ξεσήκωσε...

Persona non grata

Ένας λαός μπορεί να ακμάζει, να έχει μια γεμάτη νόημα και σφρίγος ζωή, μόνο...

Σύσκεψη Ελλάδας και ΗΠΑ για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Mέγιστη ανησυχία για το -ήδη αισθητό- βαρύτατο κόστος που θα υποστεί η ελληνική οικονομία...

Ελλάς: Διοικείται από τις ζώνες επιρροής της μαφίας

Το καλοκαίρι του 2019 αλλοδαποί έκλεψαν το πορτοφόλι γόνου σημαντικού πολιτικού της πατρίδας μας...

Αλέξη, η «δεύτερη ζωή» έχει απαιτήσεις!

«Όσο κι αν κανείς προσέχει όσο κι αν το κυνηγά, πάντα πάντα θα ‘ναι...

Δικαίωμα στην άμβλωση. Στη ζωή, κυρία Μαρέβα;

Λίγη ώρα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που ανατρέπει το δικαίωμα...

Πρόωρες εκλογές

Αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Οι διαρροές από βουλευτές της Ν.Δ. σε...

Η αμερικανοποίηση του πολιτικού συστήματος!

Τι έπιασε, άραγε, τον πολιτικό μας κόσμο και Ιούνιο μήνα αφιέρωσε όλο του το...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κορωνοϊός: 19χρονη πέθανε στο Σισμανόγλειο – Επιμένουν στη μη λήψη μέτρων

Απέραντη θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος μίας 19χρονης στο...

Ιωάννινα: Μαιευτήρας υπέστη έμφραγμα την ώρα του τοκετού

Πανικός επικράτησε σε ιδιωτική κλινική της Ηπείρου, καθώς την...

Αίγυπτος: Δεύτερη φονική επίθεση καρχαρία – Νεκρή τουρίστρια από τη Ρουμανία

Και δεύτερη γυναίκα σκοτώθηκε από καρχαρία στην περιοχή της...

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την...

Θρήνος για 46χρονο: «Δεν αισθάνομαι καλά», είπε στη σύζυγό του και μετά κατέρρευσε

Η λίστα με τους αιφνίδιους θανάτους μεγαλώνει στη χώρα...

Τα βαφτίσια Κούστα έγιναν «εφιάλτης» για τους καλεσμένους

«Ποιος, ποιος, ποιος, μωρό μου, ποιος; Ποιος, ποιος, ο......

Fuel Pass 2: Πώς να κάνετε την αίτηση στο gov.gr και ποια η ημερομηνία λήξης

Η νέα ψηφιακή κάρτα θα μπορεί να εκδοθεί μετά από αίτηση στη πλατφόρμα στο gov.gr είτε μπορεί να γίνει μέσω ΚΕΠ

Ανησυχία μέσα στη νύχτα από την εξαφάνιση βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ

Σοβαρό θέμα έχει προκύψει στην Ν.Δ. μετά την πρωτοβουλία...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ