Το φιάσκο της εισδοχής στην ΕΟΚ

Must Read

Η βασική επιλογή της ελληνόφωνης πολιτικής τάξης να παραδώσουμε εθνική κυριαρχία στην Ε.Ε. ήταν εσφαλμένη

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Το 1980, λίγο πριν «σωθούμε» εισερχόμενοι στην τότε ΕΟΚ, το χρέος της Ελλάδας ήταν το 28,6% του ΑΕΠ (σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης). Αυτό το ποσοστό ήταν ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας που εξελίχθηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο τέλος του 1981 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανερχόταν στα 670 δισεκατομμύρια δραχμές (αυτό σημαίνει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ). Και οι άλλοι δείκτες της οικονομίας και της πρωτογενούς παραγωγής κινούνταν σε ανάλογα επίπεδα.

Επιβιβαστήκαμε, λοιπόν, σε όχημα που θεωρήσαμε τρένο της «σωτηρίας», αλλά αυτοί οι σιδηρόδρομοι ήταν γερμανικοί και ποτέ η ανθρωπότητα δεν πρέπει να εμπιστεύεται τους Γερμανούς να την οδηγήσουν σε οποιονδήποτε προορισμό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος του Δεκεμβρίου 2020 το συνολικό χρέος της χώρας εκτοξεύτηκε στο ποσό των 374,006 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,206 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον στόχο που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών τον Νοέμβριο του 2020. Ως ποσοστό του ΑΕΠ το ακαθάριστο χρέος της χώρας διαμορφώθηκε στο 222% του ΑΕΠ! Πόσο μας ωφέλησε η επιβίβασή μας στο γερμανικό τρένο που έγραφε «Ευρωπαϊκή Ένωση» δεν χρειάζεται να το σχολιάσει κάποιος. Αρκεί να ρίξει μια ματιά στους αριθμούς και οι αριθμοί τα λένε όλα.

Ωστόσο, ακόμα χειρότερη πλάνη από την οικονομική και παραγωγική ήταν η εθνική. Ο βασικός λόγος που μας έριξαν αλυσοδεμένους στην ευρωπηγάδα δεν ήταν τα λεφτά (αν και οι γνωρίζοντες πώς να τα κονομάνε μια χαρά τα κονόμησαν με την ευρωμπίζνα) αλλά η «προστασία» από την τουρκική απειλή. Η ελληνική πολιτική ηγέτιδα τάξη, δικαίως, δεν είχε εμπιστοσύνη στον εαυτό της ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την Τουρκία δίχως δυτικούς πάτρωνες και ευρωατλαντικά αφεντικά. Είχε την αυταπάτη ότι οι Ευρωπαίοι θα χαλούσαν τις δουλειές τους και τη ζαχαρένια τους για να κάνουν «ντα» τους Τούρκους όποτε αυτοί μας πουλούσαν τσαμπουκά. Τι συνέβη στην πραγματικότητα το είδαμε με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην Κύπρο, με τα Ίμια, τον Οτσαλάν και αλλού. Και τίγκα Μνημόνια και χρεοκοπία και ανεργία και ξενιτεμός και τουρκική απειλή στο μάξιμουμ. Τζίφος…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This