Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022

Περί της συνάντησης Μπάιντεν – Ερντογάν

Δημοσίευση:

Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες θα γίνουν πολλά σημαντικά πράγματα. Ο Ερντογάν, εκτός από τον κ. Μητσοτάκη, θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Επειδή από την πορεία των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας θα επηρεαστούν και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, μεταφράσαμε το άρθρο του Ergun Babahan από την ahvalnews, που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά και διαφωτιστικό για το θέμα:
Εγκεφαλικό νεκρό είναι το καθεστώς Ερντογάν και όχι το ΝΑΤΟ!

Όσοι ακούν ή διαβάζουν όσα είπε ο Ερντογάν στην οθόνη της κρατικής TRT έχουν απόλυτο δίκιο να συμπεράνουν ότι πλέον έχουμε να κάνουμε με μια νέα υπόθεση Μουαμάρ Καντάφι. Βλέπουν ότι μια ολόκληρη χώρα ρίχτηκε στα χέρια των προσωπικών ιδιοτροπιών ενός ηγέτη που η μια λέξη που λέει δεν έχει σχέση με την άλλη, ενός ανθρώπου που νομίζει ότι η οικονομία του ΚΨΜ που διαχειρίστηκε στον στρατό, κατά τη διάρκεια της θητείας του, του έδωσε διδακτορικό στα οικονομικά, που παλινδρομεί μεταξύ των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας και του πληθωρισμού.

Η εικόνα είναι απερίγραπτη… Η οικονομία, το περιβάλλον, το νομικό σύστημα, το ήθος και η εκπαίδευση στην Τουρκία έχουν καταρρεύσει. Το μέλος του ΑΚΡ, που αγόρασε τη γη από άτομο του περιβάλλοντος του Ερντογάν και έπειτα από τέσσερις μέρες την πούλησε σε πολλαπλάσια τιμή στην εταιρία κατασκευής κατοικιών του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης (KİPTAŞ), ίσως μπορεί να υπερασπίζεται χωρίς να κοκκινίζει τις ανερμάτιστες πολιτικές του προέδρου της Δημοκρατίας. Όλοι γνωρίζουν τη μεγάλη κατάρρευση, αλλά πολύ λίγοι έχουν το θάρρος να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να τη σταματήσουν. Υπάρχει ένα κοπάδι επιχειρηματιών που κάνει ό,τι τους λέει ο Ερντογάν.

Κάθε φορά που ο Ερντογάν ανοίγει το στόμα του, η λίρα γκρεμίζεται και οι ήδη εύθραυστες αγορές αναποδογυρίζονται. Στην ομιλία του στο TRT είπε: «Μίλησα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας σήμερα. Πρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια, πρέπει να μειώσουμε την επιβάρυνση των τόκων. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα αρχίσουν να πέφτουν. Αν μειώσουμε τα επιτόκια, θα ενθαρρύνουμε τους επενδυτές και μετά θα πέσει και ο πληθωρισμός, που εκτινάσσεται λόγω των επιτοκίων». Επειτα από αυτήν την αναφορά οι αγορές ξαφνικά κατέρρευσαν.

Το δολάριο και το ευρώ έσπασαν τα ιστορικά ρεκόρ και είδαν τα υψηλότερα επίπεδα. Ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος είναι κάτι σαν διευθυντής μιας ασήμαντης διεύθυνσης κτηματολογίου του Ερντογάν, προσπάθησε να διορθώσει την κατάσταση λέγοντας ότι το επιτόκιο θα μπορούσε να μειωθεί μόνο τον Σεπτέμβριο, αλλά μάταια. Η ζημιά έγινε. Το καθεστώς Ερντογάν, με την οικονομική και την εξωτερική της πολιτική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή, καθιστά την Τουρκία μια αναξιόπιστη χώρα. Ειλικρινά, φτάσαμε σε ένα σημείο που είναι σαν να τους λέμε «μείνετε μακριά από εμάς».

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Κίνα: Αέρας αλλαγής;

Οι δηλώσεις του Ερντογάν για την εξωτερική πολιτική ήταν χειρότερες από τις δηλώσεις του για την οικονομία. Έχει εγκλωβιστεί στην ιδέα ότι η Τουρκία είναι απαραίτητη χώρα για το ΝΑΤΟ. Αυτό που δεν μπορεί να δει είναι το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία δεν εμπιστεύεται όχι μόνο τον Ερντογάν, αλλά και την ολοένα και πιο εχθρική πολιτική ελίτ της Τουρκίας, έχει επιταχύνει τον σχεδιασμό της για μια περιοχή χωρίς την Τουρκία. Οπως έγραψε η δημοσιογράφος Aslı Aydıntaşbaş στο Foreign Affairs, η πολιτική ελίτ, αν όχι η κοινωνία της Τουρκίας, αποκόπηκε αμετάκλητα από τη δυτική τροχιά.

Ακόμα κι αν φύγει το καθεστώς Ερντογάν και αναλάβει την εξουσία το δίδυμο Kılıçdaroğlu – Akşener, δεν είναι δυνατόν οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση να είναι ίδιες όπως και πριν, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος ακόμα και να επιδεινωθούν. Κι αυτό γιατί δεν έχουν «ευαίσθητα» σημεία που θα τους υποχρεώσουν να υποχωρήσουν σε ορισμένα θέματα, όπως έκανε ο Ερντογάν.

Η Ουάσινγκτον ξεκίνησε μια διαδικασία για να ανοίξει τέσσερις νέες βάσεις στην Ελλάδα, επέκτεινε τη βάση της στη Σούδα και δημιούργησε μια εναλλακτική λύση για την Ιντσιρλίκ στην Ιορδανία. Αυτό δείχνει ότι πλέον τα δυτικά σύνορα της Μέσης Ανατολής αρχίζουν τώρα από την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ, οι οποίες δημιούργησαν έναν αμυντικό μηχανισμό στην Ευρώπη ενάντια στη Σοβιετική Ενωση, δημιουργούν τώρα την ίδια γραμμή άμυνας μέσω της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας και της ισλαμικής απειλής.

Όμως, αντί να απασχολούν όλα αυτά τον Ερντογάν, τον απασχολεί μόνο να αναπτύξει μια σχέση με τον Μπάιντεν παρόμοια με εκείνη που είχε με τον Τραμπ και του απαντούσε στο τηλέφωνο όποτε τον καλούσε.

«Θα ρωτήσουμε φυσικά γιατί οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ βρίσκονται σε μια τέτοια φάση έντασης. Συνεργαστήκαμε με τους Δημοκρατικούς πριν από εσάς, αλλά δεν είχαμε τέτοια προβλήματα. Συνεργαστήκαμε επίσης και με τον Μπους, μετά δουλέψαμε με τον Ομπάμα, δεν ένιωσα τέτοια ένταση μαζί τους. Στη συνέχεια συνεργαστήκαμε με τον κ. Τραμπ και δεν βιώσαμε ένταση μαζί του. Αντίθετα, ήμασταν πολύ άνετοι στην τηλεφωνική μας διπλωματία, ήμασταν άνετοι για ό,τι θέλαμε να κάνουμε… Δυστυχώς, αυτή η συζήτηση με τον κ. Μπάιντεν, η επαφή μας, δεν ήταν τόσο άνετη. Τώρα στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα συναντηθούμε. Θα μιλήσουμε γι’ αυτά εκεί. Θα ρωτήσουμε ποια είναι η αιτία αυτής της έντασης».

Αυτά είπε ο Ερντογάν στην TRT. Η ανησυχία του Ερντογάν όσον αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ περιορίζεται στην υπόθεση Halkbank που αντιμετωπίζει προβλήματα με τη δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Αυτό αποτελεί ένδειξη αδυναμίας.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Μυρίζει εκλογές και βρομάει σκάνδαλα!

Η εικόνα της εξωτερικής πολιτικής είναι εντελώς απατηλή και παράλογη όπως και της οικονομίας.

«Δεν είμαστε κράτος-πόλη, είμαστε το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Όσοι επιχειρούν να μας στριμώξουν στη γωνία χάνουν έναν σημαντικό φίλο. Θα είμαστε μία από τις πρώτες πέντε χώρες του ΝΑΤΟ. Πρέπει να γνωρίζουν ότι πλέον υπάρχει μια νέα Τουρκία τώρα. Αναλαμβάνει πρωτοβουλία στην περιοχή της και είναι συμβαλλόμενο μέρος σε παγκόσμια ζητήματα. Μια Τουρκία που απαιτεί ισότιμες σχέσεις με τους συμμάχους της και οι σύμμαχοί μας θα το συνηθίσουν αυτό».

Αν και ο Ερντογάν διατυπώνει αυτόν τον ισχυρισμό, παραδέχεται ότι δεν τον παίρνουν στα σοβαρά στην Ουάσινγκτον:

«Στην πραγματικότητα, περισσότεροι από 10, ίσως 20, Αμερικανοί συγγραφείς, στοχαστές και αναλυτές επικρίνουν απολύτως την Αμερική και τους Αμερικανούς σ’ αυτό το θέμα. Λένε πόσο δίκιο έχει η Τουρκία. Αλλά, δυστυχώς, η Αμερική τους αγνοεί, παρόλο που τους το λένε αυτό. Οποιος και να έγραψε επανειλημμένως για το θέμα, η Αμερική το αγνοεί και συνεχίζει τον δρόμο της λέγοντας ότι θα γίνει αυτό που είπαμε. Ισως να μην το θέλουν, αλλά εμείς αυτό το ζήτημα θα το φέρουμε στην ημερήσια διάταξη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αλλά εμείς θα πούμε πάλι τα ίδια πράγματα» (σ.τ.μ. εννοεί τη στήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στις Δημοκρατικές Δυνάμεις στη Συρίας, δηλαδή στους Κούρδους).

Ο Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να φανεί καλός στη διοίκηση Μπάιντεν στέλνοντας πίσω τους Ρώσους εμπειρογνώμονες που ήρθαν στην Τουρκία για τους S-400, προσπαθεί επίσης να μπλοφάρει ενώ κρατά αδύναμο φύλλο στο χέρι του. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι πλέον η Τουρκία είναι αυτή που έχει περισσότερο ανάγκη το ΝΑΤΟ και όχι το αντίθετο. Κι αυτό γιατί όλοι γνωρίζουν, εκτός από τον Ερντογάν, ότι αν η Τουρκία φύγει από το ΝΑΤΟ, θα γίνει παιχνιδάκι στα χέρια της Ρωσίας. Πιστεύει ότι θα καθίσει σε ένα τραπέζι όπου μπορεί να κερδίσει υψώνοντας τα χέρια και τη φωνή του.

Τα μηνύματα από την Ουάσινγκτον είναι ότι ο Μπάιντεν θα δώσει στον Ερντογάν μια ευκαιρία και ότι θα θέσει κάποιες απαιτήσεις σε αυτόν τον δρόμο. Θα δούμε αν η δύναμη του Ερντογάν φτάνει να ικανοποιήσει αυτές τις απαιτήσεις, με δεδομένο ότι θα αντιδράσουν οι εταίροι του στην εξουσία, το MHP και το Vatan Partisi. Διότι, παρά την έντονη ρητορική του, είναι γνωστό ότι πλέον δεν μπορεί να λαμβάνει μόνος του αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Πρέπει ακόμη να αντιμετωπίσει και τον Süleyman Soylu. Αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι θα κάνει εάν του φέρουν την υπόθεση της δίκης της Halk Bank στο τραπέζι, που αφορά προσωπικά τον ίδιον.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άσε μας, κ. Τσίπρα

Αν ήσουν συνοικιακός παντοπώλης και αγνοούσες τα τεκταινόμενα, να το καταλάβαινα. Αν ήσουν μοναχός...

Η ορθοπολιτική νεύρωση

Το μονομελές επιστημονικό επιτελείο της στήλης αποφάνθηκε: Αντίδοτο στην πολιτική ορθότητα είναι η αλήθεια...

Κίνα: Αέρας αλλαγής;

Ένα κοσμογονικό γεγονός συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κίνα. Αφορμή ήταν μια πυρκαγιά που...

Μυρίζει εκλογές και βρομάει σκάνδαλα!

Με χαμόγελο όλο υπονοούμενα -ακόμη ένα δείγμα άκρατης αλαζονείας-, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μάς...

Ποιος δικαιούται ελληνικό διαβατήριο;

Κάποια στιγμή πρέπει να συμφιλιωθούμε με την Ιστορία μας. Και το σχέδιο που προωθεί...

Ο Κίτσος ως Τζέι Αρ

Halloween, Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday και πάνω τούρλα στο ελληνικάνικο κρατίδιο του υπαρκτού...

Ο καταλληλότερος κατά Κομφούκιο

Η «Σοφία της Κίνας και της Ινδίας» του Λιν Γιουτάνγκ είναι ένα ανθολόγιο φιλοσοφικών...

Κάποιος να του κάνει μήνυση

Χθες, η αριστερή εφημερίδα «Documento» ολοκλήρωσε τη δημοσίευση της λίστας των 108 πολιτικών και...

Kυνισμός VS ρομαντισμός

Σέβομαι απολύτως τις δημοσκοπήσεις. Αν γνωρίζεις να τις διαβάζεις, σου λένε πάντα την αλήθεια....

Το καλύτερο κοινωνικό μέτρο

Όποιος νομίζει πως ο κόσμος ξυπνάει και κοιμάται με αγωνία για τις υποκλοπές να...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαριέτα Φουρεράι: Είδαμε για πρώτη φορά την μητέρα της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης...

Νέος ισχυρός σεισμός στην Εύβοια αισθητός και στην Αθήνα! – Λέκκας: «Περιπλέκεται τώρα το θέμα…»

5 Ρίχτερ το μέγεθος σύμφωνα με το Γεωδυναμικό - «Αυτόν τον σεισμό τον αντέχουν τα κτήρια, συνιστώ ψυχραιμία, δε νομίζω να φτάσουμε σε πολύ μεγάλα μεγέθη»

«Η μητέρα του πατέρα Αντώνιου ζει σε “κοτέτσι” και κρυώνει»

Την ώρα που οι Αρχές κάνουν φύλλο και φτερό...

Σοκαριστική καταγγελία: Έκλεψαν 1.500 ευρώ από την 21χρονη Έμμα, ενώ ήταν αιμόφυρτη στο οδόστρωμα!

Στο δικαστικό Μέγαρο βρέθηκε η οικογένεια της αδικοχαμένης φοιτήτριας, ζητώντας να αλλάξουν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο δράστης

«Φιλανθρωπική» μπίζνα του Λούλη με την «Κιβωτό»

To «κουτί της Πανδώρας» άνοιξε και πλέον οι αποκαλύψεις...

Τσελέντης: «Έχω χάσει τον ύπνο μου με τις Αλκυονίδες» – Τρομακτική πρόβλεψη για μελλοντικό σεισμό 6 Ρίχτερ

Ανησυχία προκαλεί η πρόβλεψη του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου...

Ίλιγγος με το ποσό που βρέθηκε στο χρηματοκιβώτιο του πατέρα Αντώνιου – «Τα είχα για να τα μετρήσω» είπε η παπαδιά 

«Ζεστά» και μετρητά 350.000 ευρώ στα χέρια της παπαδιάς που ήθελε να τα... μετρήσει! - Στον εισαγγελέα ο φάκελος της υπόθεσης

Το μυστικό όπλο του Κυριάκου για να γκρεμίσει τον Καραμανλισμό

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διμέτωπος αγώνας του Κυριάκου...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ