Πέμπτη 24/6/2021

Ακαριαίο διαζύγιο

Η Αριστερά στον αέναο αγώνα της απέναντι στο τρίπτυχο «έθνος – Ορθοδοξία – οικογένεια» γνωρίζει καλά πως το πιο ευάλωτο αλλά και αρχαϊκής προέλευσης σημείο από αυτές τις τρεις διαστάσεις είναι η οικογένεια και εκείνο θέτει κατά καιρούς στο στόχαστρό της.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Μάλιστα, οι αναρχικοί ιδεολόγοι, οι θεωρητικοί φιλόσοφοι δηλαδή της Αριστεράς, με πρωτεργάτη τον Μιχαήλ Μπακούνιν, πίστευαν στην εξιδανικευμένη μορφή μιας αριστερής Πολιτείας, όπου τα παιδιά δεν θα μεγάλωναν από τους γονείς τους, αλλά σε οικοτροφεία της κοινότητας, όπου ο πατέρας και η μητέρα τους θα μπορούν ανά κάποιες εβδομάδες να τα επισκέπτονται για λίγες ώρες (περιγράφεται στην πράξη και στο μυθιστόρημα «Ο αναρχικός των δύο κόσμων» της διάσημης αριστερής συγγραφέως Ούρσουλα Λε Γκεν).

Γνώριζαν πολύ καλά οι αριστεροί θεωρητικοί ότι αν καταφέρεις και ισοπεδώσεις το αρχικό κύτταρο της κοινωνικής δομής, την οικογένεια, τότε η «πατριαρχική – παραδοσιακή» κοινωνία που εχθρεύονται θα καταρρεύσει, αφού το όνειρό τους για πλήρη ισχύ ενός κεντρικού σχεδιασμού και εφαρμογή του ακόμα και στην ανατροφή των παιδιών με αποκοπή τους από τη γραμμή αίματός τους (τον πατέρα τους και τη μητέρα τους) θα γινόταν πραγματικότητα.

Στις μέρες μας σε παγκόσμιο επίπεδο η Αριστερά βάλλει κατά ριπάς ενάντια στον θεσμό της οικογένειας, προσπαθώντας να περάσει ως νέα κανονικότητα τις μονογονεϊκές – διαζευγμένες οικογένειες, προβάλλοντας κυρίως στις γυναίκες την άκρως φεμινιστική και ατομικιστική άποψη ότι «δεν χρειάζονται τον άντρα δίπλα τους, είναι καλύτερα ανεξάρτητες».

Δυστυχώς, όμως, μπορεί κάποιος να αποφύγει την πραγματικότητα, αλλά όχι τις συνέπειες της πραγματικότητας: Οι στατιστικές είναι αμείλικτες για τα παιδιά των διαζευγμένων οικογενειών, όπου αυξάνονται υπέρμετρα οι πιθανότητες για παραμέλησή τους, παιδική εγκληματικότητα, μαθησιακές δυσκολίες και μελλοντικά προβλήματα στη ζωή τους, όπως ανεργία, διαζύγια στους δικούς τους γάμους κ.ά.

Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ έχουν συνδεθεί στατιστικά η αυξημένη εγκληματικότητα στους ανηλίκους της μαύρης κοινότητας καθώς και το υψηλό ποσοστό ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στις έφηβες μαύρες με το τεράστιο ποσοστό διαζυγίων και εγκατάλειψης συζυγικής στέγης μεταξύ των Αφροαμερικανών.

Δυστυχώς, η κυβέρνησή μας θριαμβολογεί τις τελευταίες ημέρες για άλλο ένα καρφί στο φέρετρο του γάμου: Πλέον ένα έγγαμο ζευγάρι θα μπορεί πανεύκολα και με συνοπτικές διαδικασίες να χωρίζει μέσω του egov, δηλαδή ηλεκτρονικά.

Τόσοι τομείς υπήρχαν να βελτιωθούν μέσω ηλεκτρονικών διαδικασιών, αλλά το κράτος αποφάσισε να ραπίσει δυνατά τον θεσμό του γάμου και να μετατρέψει σε fast track τη διαδικασία διαζυγίου!

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ