Οι «αγκυλώσεις» στη στρατηγική των Η.Π.Α.

Τρεις γεωπολιτικές αναταράξεις τα τελευταία 20 χρόνια ανέτρεψαν τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

  • Από τον Αλκιβιάδη Κ.Κεφαλά

Η πρώτη έχει να κάνει με τις αμερικανικές στρατιωτικές επεμβάσεις. Η δεύτερη έχει σχέση με την προσπάθεια της Τουρκίας να αποτελέσει τον πνευματικό και πολιτικό ηγέτη του ισλαμικού κόσμου, μέσω της αναβίωσης του χαλιφάτου, και η τρίτη σχετίζεται με την απόκτηση πυραυλικής και πυρηνικής τεχνολογίας από τις ισλαμικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, η οποία συνεχώς αναβαθμίζει την τεχνολογική της ισχύ μέσω της στενής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειρογνωμόνων με το Πακιστάν και το Ιράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το χαλιφάτο απομακρύνει την Τουρκία από τη Δύση και, την ίδια στιγμή, νομοτελειακά, την τοποθετεί σε αντιπαράθεση με το Ισραήλ, η ασφάλεια του οποίου απειλείται πλέον σοβαρά από την τεχνολογική αναβάθμιση του ισλαμικού κόσμου. Πράγματι, το μικρό μέγεθος της χώρας δυνητικά επιτρέπει σε έναν και μόνο ισλαμικό βαλλιστικό πύραυλο εξοπλισμένο με πυρηνική κεφαλή να την εξαφανίσει από τον χάρτη.

Η μόνη δυνατότητα άμυνας θα ήταν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, που θα εγκαθίστατο σε ένα φιλικό προς το Ισραήλ κουρδικό κράτος στη Συρία και, την ίδια στιγμή, θα αποτελούσε έναν ισχυρό παράγοντα ανάσχεσης της τουρκικής παρουσίας στην περιοχή.

Επίσης, η διασπορά μέρους των αεροπορικών δυνάμεων της χώρας αυτής στην Κύπρο ή στην Κρήτη θα εξουδετερώσει τον κίνδυνο ολικής καταστροφής των αεροπορικών δυνάμεών της σε περίπτωση αιφνίδιου πυραυλικού χτυπήματος. Συνεπώς, η στρατηγική συμμαχία του Ισραήλ με την Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ασφάλειάς του, ενώ η ανίσχυρη Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πάψει να υπάρχει αν χαθεί το Ισραήλ.

Η πρόσφατη, όμως, στρατιωτική συμφωνία και συνεργασία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ αποσκοπεί στον αφοπλισμό και στην εκδίωξη του κουρδικού πληθυσμού από τη Συρία και, συνεπώς, ακυρώνει άμεσα την ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ την ίδια στιγμή υπονομεύει επικίνδυνα και την ασφάλεια της Ελλάδας.

Πράγματι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το τεράστιο προσφυγικό κύμα που θα ακολουθήσει την εκδίωξη του κουρδικού πληθυσμού θα διοχετευθεί καταλλήλως μέσω των γνωστών προσφυγικών διαδρομών στην Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση, επειδή τα βόρεια σύνορα της χώρας με την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία με την αρωγή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων είναι ερμητικά κλειστά. Δοθέντος ότι η πάγια θέση της Αγκυρας είναι ο εξανδραποδισμός του κουρδικού στοιχείου, η πρόσφατη αμερικανοτουρκική συμφωνία θα αποτελέσει την αρχή εκδίωξης του κουρδικού πληθυσμού και τη σταδιακή εγκατάστασή του στην Ελλάδα, όπως είχε σχεδιάσει και προβλέψει ο μακαρίτης πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Οζάλ. Η πρακτική αυτή είναι αντιγραφή της μεθόδου εκδίωξης των χριστιανικών πληθυσμών, που σχεδίασε και εκτέλεσε η Τουρκία μαζί με τη Γερμανία στις αρχές του 20ού αιώνα. Οπως σήμερα, με τους Κούρδους, έτσι και το 1922 η Αγκυρα επέβαλε τους «συνωστισμούς» των ελληνικών πληθυσμών στα μικρασιατικά παράλια, με την ανοχή της αμερικανικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός ιερωμένος Εϊσα Τζένινγκς ναύλωσε πολλά από τα εμπορικά πλοία που μετέφεραν τους χριστιανικούς πληθυσμούς στην Ελλάδα, ο Αμερικανός ναυτικός επιτετραμμένος στην Κωνσταντινούπολη, ναύαρχοςΜπρίστολ, απαγόρευσε στα αμερικανικά πολεμικά πλοία που ελλιμενίζονταν στον κόλπο της Σμύρνης να επέμβουν για να σταματήσουν τη σφαγή των Ελλήνων στην προκυμαία ή να παραλάβουν τους πρόσφυγες.

Η νέα αμερικανοτουρκική στρατιωτική συμφωνία στη Συρία αποδεικνύει ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική εξακολουθεί να πάσχει από τις αγκυλώσεις και τις εμμονές του παρελθόντος, επειδή δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι όσο η Τουρκία βελτιώνει το εθνικό της οπλοστάσιο και την αμυντική της βιομηχανία τόσο εντονότερα θα επιδιώκει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια σκακιέρα, ευρισκόμενη σε διαρκή σύγκρουση με τη Δύση, επειδή η στρατηγική επιδίωξή της είναι να επεκτείνει την επιρροή της στον ισλαμικό κόσμο, εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ από τη θέση αυτήν.

Οπως σήμερα, με την πρόσφατη αμερικανοτουρκική στρατιωτική συμφωνία στη Συρία, έτσι και στο παρελθόν οι αμερικανικές πολιτικές αγκυλώσεις και ρηχές αντιλήψεις εδραίωσαν την κινεζική διείσδυση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Οι Αμερικανοί, όταν αντιλήφθηκαν την κινεζική εισβολή, ο Πειραιάς, το Ρότερνταμ, καθώς και άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια είχαν ήδη χαθεί για αυτούς.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύουν την τουρκική εξωτερική πολιτική είναι επικίνδυνος και για αυτούς, επειδή οι πρακτικές τους μακροπρόθεσμα υπονομεύουν όχι μόνο την ασφάλεια τηΕλλάδας, αλλά και του Ισραήλ.

*Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Τουρκοαζέροι και η γενοκτονία

Τις ημέρες αυτές γινόμαστε μάρτυρες ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας που διαπράττεται από τους...

Συμφωνία αληθείας 2: Όχι άλλα ψέματα!

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η φιλελεύθερη παράταξη καμάρωνε που μειώθηκαν δραματικά επί...

Ο «Πίου» της πολιτικής

Ο «Πίου» είναι ένας πλανόδιος καθαριστής τζαμιών αυτοκινήτων, τον οποίον πέτυχε ο λατρεμένος πρόεδρος...

Έγκλημα η μαζική νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών

Το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών, ειδικά στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, είναι υπαρκτό. Τεράστιες οι ελλείψεις,...

Ώρες κοινής ανησυχίας

Τώρα που τελειώνει ο Σεπτέμβριος πυκνώνουν οι αναφορές στο διαδίκτυο για την αλλαγή στις...

Ευχάριστα νέα για τη Ν.Δ.

O νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει πελαγωμένος στα πρώτα του βήματα. Ηξερε πώς να...

Διαχρονικές αξίες και… αριστερά ήθη

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν χαρακτηρίσει την υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνησης στον...

Η περίληψη του ποιοι είμαστε

Μία εβδομάδα πριν από την επέλαση του καταστροφικού «Daniel» στη Θεσσαλία, η οποία οδήγησε,...

Παλαμάκια στα «καλά» SS

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρώην γελωτοποιός και νυν σκηνοθέτης της τραγωδίας που ζει ο λαός...

Προτιμήθηκε το «θολό» από το «φθαρμένο»

Για να μην παρεξηγηθώ με τη λέξη «φθαρμένο», δεν εννοώ την κυρία Αχτσιόγλου, αλλά...

Δύο άνδρες και ένα σκυλί συνιστούν «οικογένεια»;

Η εικόνα ήταν σουρεαλιστική. Αργά το βράδυ της Κυριακής ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ...

Νέρων: πρωτοπόρος δικαιωματιστής!

Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου του 2008*, όταν πρώτα τα...

Yunanistan’ın reisleri

Πιθανό λάθος στον τίτλο του άρθρου προκύπτει από άγνοια της τουρκικής γλώσσας. Η μετάφραση...

Ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στη γεωπολιτική εξίσωση

Η εκλογή του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ δεν διεξήχθη σε διπλωματικό κενό. Αντιθέτως, πραγματοποιήθηκε...

Είναι μακέτο τούτο το έργο;

Η φοβερή ιαχή του σημερινού τίτλου είναι το ρητορικό ερώτημα που έκανε ο Κώστας...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο πρωτοσέλιδο των New York Times η αποκάλυψη-«βόμβα» για τον Άδωνι και τα δωράκια από τη Huawei!

Σε περίοπτη θέση η υπόθεση δωροληψίας με «κορυφαίο Έλληνα υπουργό»

Βρήκαν νεκρό τον 25χρονο που είχε εξαφανιστεί στην Κυψέλη

Τραγική ήταν η κατάληξη στις έρευνες για τον εντοπισμό...

Το επικό προεκλογικό σποτ υποψήφιου δημοτικού συμβούλου στην Πτολεμαΐδα

Το προεκλογικό βίντεο του Κωνσταντίνου Ιωαννίδη, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου...

Μπιλ Γκέιτς: «Ανοησία το να φυτεύεις δέντρα»!

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η δήλωση του Μπιλ Γκέιτς...

Στέγαστρο Καλατράβα: Άλλη μία απόδειξη ότι ο Μητσοτάκης καταστρέφει την Ελλάδα με δόλο

Δεν έχει πλέον ούτε το ακαταλόγιστο, ούτε την δικαιολογία της ανικανότητας

NEWSROOM