8/10/2022

Το τέλος του Αδάμ και της Εύας

Δημοσίευση:

Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά πυροδοτεί κάτω από τις γραμμές, μακριά από τα κομματικά ραντάρ, συγκρούσεις ιδεολογικές, αδιανόητες για τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας.

Από τον Μανώλη Κοττάκη

Πολώσεις απίστευτες. Πέραν της δικαιολογημένης οργής για τον αδίστακτο πιλότο, ο οποίος αφαίρεσε τη ζωή της συζύγου του μπροστά στα μάτια του εντεκάμηνου μωρού του, στα κοινωνικά δίκτυα διεξάγεται ήδη μια επικίνδυνη συζήτηση: Πόσο βίαιοι μπορεί να είναι οι άνδρες; Πόσο κακοποιητικοί απέναντι στις γυναίκες; Οι γυναικείες φεμινιστικές οργανώσεις λανσάρουν μάλιστα έναν νέο, φορτισμένο νομικό όρο, ο οποίος δεν υπάρχει πουθενά στο Δίκαιό μας: γυναικοκτονία.

Περιγράφει με φυλετικά χαρακτηριστικά την ανθρωποκτονία γυναικών και επιχειρεί να εισαγάγει στον νομικό μας πολιτισμό ένα νέο ειδεχθές ιδιώνυμο έγκλημα, το έγκλημα των ανδρών. Με φιλοδοξία να αποτελέσει ειδικό κεφάλαιο στον Ποινικό Κώδικα. Η όλη συζήτηση ίσως να εθεωρείτο και «γραφική», αν δεν υπήρχε υπόστρωμα. Οι γυναικείες οργανώσεις στην Ελλάδα άρχισαν να αναδεικνύουν με πολωτικά χαρακτηριστικά στις φορτισμένες σχέσεις ανδρών – γυναικών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, το οποίο πράγματι επιτρέπει απαραδέκτως σε γονείς που κακοποιούν τον / τη σύζυγό τους να διεκδικούν τη συνεπιμέλεια τέκνου, αν δεν έχουν καταδικαστεί αμετακλήτως από τη Δικαιοσύνη! Κάτι που, θεωρητικώς, είχε ως δικαίωμα ο δολοφόνος της Μακρινίτσας πριν από τη δολοφονία της συζύγου του για αδικήματα άλλου χαρακτήρα.

Κάτι που, θεωρητικώς, είχε ως δικαίωμα, ακόμη και αν ήταν κακοποιητικός, και ο πιλότος πριν από τη δολοφονία της Καρολάιν. Στην πραγματικότητα, οι γυναικείες οργανώσεις επιχειρούν με τον όρο «γυναικοκτονία», που παραπέμπει στη βίαιη επικράτηση του ισχυρού φύλου απέναντι στο ανίσχυρο, να οικοδομήσουν ένα νέο αφήγημα για τις σχέσεις των δύο φύλων στον 21ο αιώνα. Οι άνδρες είναι οι αξιωματικώς βίαιοι και οι γυναίκες τα αξιωματικώς θύματα.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ψηφιακά λαγοπετραχήλια Νάξου

Με την άνεση του ανθρώπου που διαφώνησε με συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, εννοείται πως διαφωνώ με τέτοιου είδους γενικεύσεις. Υπάρχουν εκατομμύρια άνδρες που λατρεύουν τις γυναίκες τους και εκατομμύρια γυναίκες που λατρεύουν τους άνδρες τους. Ουδεμία πατριαρχία, ουδεμία μητριαρχία μεταξύ τους. Δεν ορίζουν τα πρότυπα οι σχέσεις που έχουν τιναχθεί στον αέρα και έχουν οδηγηθεί σε οριστική διάρρηξη.

Υπάρχουν επίσης άνδρες με ροπή στο έγκλημα, υπάρχουν και γυναίκες. Ερευνα των «New York Times», που μου έστειλε ο δικηγόρος Ραφαήλ Καλυβιώτης, υποστηρίζει ότι το 32% των δολοφονιών πάσης μορφής στις ΗΠΑ το διέπραξαν γυναίκες. Στοιχεία για εγκλήματα από το αστυνομικό μας δελτίο εμφανίζουν και γυναίκες να έχουν διαπράξει σειρά εγκλημάτων κατά ανδρών από το 2019 έως σήμερα, στην Κρήτη, στο Χαλάνδρι, στην Πελοπόννησο κ.λπ.

Και τι θα κάνουμε, άραγε, για αυτές τις περιπτώσεις; Θα καταργήσουμε τον όρο «ανθρωποκτονία» για να εισαγάγουμε τον όρο «ανδροκτονία»; Θα προωθήσουμε στον δημόσιο διάλογο τον μισογυνισμό κόντρα στον μισοανδρισμό; Αυτά θα περάσουμε ως ιδεολογία στα νέα παιδιά; Το μίσος για τους άνδρες και τις γυναίκες της κλασικής πυρηνικής οικογένειας; Η νεότερη εγκληματολογική μας ιστορία δείχνει, άλλωστε, μεταξύ ποίων γίνονται τα εγκλήματα πάθους, αλλά η συζήτηση αυτή είναι απαγορευμένη. Δεν προκρίνεται από τις κυρίαρχες ελίτ, ακόμη και όταν τα γεγονότα λίαν πρόσφατα βοούν. Τα έμφυλα σεξουαλικά εγκλήματα πάθους είναι κατά πολύ συχνότερα από άλλα. Αλλά, με την ίδια δική μας λογική, ούτε εδώ μας επιτρέπεται η γενίκευση – μόνον η παρατήρηση. Το γεγονός, πάντως -εδώ είναι το κρίσιμο-, ότι εμείς αρνούμαστε με επιχειρήματα αυτού του είδους τη συζήτηση δεν σημαίνει πως αυτή η συζήτηση δεν υπάρχει! Υπάρχει και παράγει αποτελέσματα.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Έτοιμη παγίδα για Ερντογάν

Η αίσθηση πως η Πολιτεία νομοθέτησε μονομερώς και φωτογραφικώς υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων ανδρών με τη συνεπιμέλεια ανατροφοδότησε τη συζήτηση για το ποιο από τα δύο φύλα είναι πιο σκληρό μέσα σε μια σχέση: Ο άνδρας ή η γυναίκα; Ποιο έχει το πάνω χέρι; Ποιο είναι το πιο δυνατό; Ο διάλογος αυτός αποτελεί τάση στα κοινωνικά δίκτυα και διαμορφώνει -να γιατί δεν τον πιάνουν τα κομματικά ραντάρ- ιδεολογικές και πολιτικές συμπεριφορές, στο μέλλον πιθανώς και εκλογικές. Η σύγκρουση αυτή, που διά της γενίκευσης έχει στόχο τη συλλήβδην ενοχοποίηση του ανδρικού φύλου (ή και του γυναικείου), αποτελεί νάρκη για τις ανθρώπινες σχέσεις. Ορθώνει τείχη μίσους. Υποτιμά τις γυναίκες βάζοντάς τις στη θέση του αδυνάμου, ενώ κατά βάση είναι και αυτές δυνατές. Ενθαρρύνει την απαξίωση των δύο φύλων μέσα στον έγγαμο βίο και από άλλα συστήματα που πιθανώς συνδέονται με το εμπόριο και την κατανάλωση. Οποιος είδε από κοντά τα μοντέλα του Ντιόρ στο «Χίλτον», όπου κατέλυσαν άνδρες θηλυπρεπείς και γυναίκες κουρεμένες ανδρικώς, ίσως καταλαβαίνει τι εννοώ! Μοιάζει σαν στον αιώνα μας ο άνδρας και η γυναίκα να βαίνουν, ως ξεχωριστά φύλα, προς κατάργηση και αντικατάσταση από ένα νέο, μεικτό, unisex φύλο, «για όλα τα μεγέθη» που λέγαμε παλιά!

Αλλά το κυρίαρχο, εν προκειμένω -άλλη συζήτηση αυτή-, προφανώς δεν είναι αυτό. Το κυρίαρχο είναι να μην προσθέσουμε σε μια κοινωνία πάθους μια ακόμη εστία μίσους, μεταξύ ανδρών και γυναικών συνολικώς. Να μην τελειώσουμε με το μίσος τον Αδάμ και την Εύα, ορθώνοντας τείχη στην επικοινωνία τους. Τις υπαρκτές κακοποιητικές καταστάσεις πρέπει να τις πολεμήσουμε και να τις απομονώσουμε. Είναι αδιανόητο στον 21ο αιώνα να επιβάλλεται κάποιος στην οικογένειά του με τη βία, σηκώνοντας χέρι κατά «του» ή «της» συζύγου του.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Αυτοχειρία...

Προσοχή, όμως! Να μην εξελιχθεί αυτό σε κοινωνικό πόλεμο. Οπως για τη συνεπιμέλεια λέγαμε «κάθε περίπτωση είναι μοναδική» και απορρίπταμε τον καθολικό κανόνα τού 1/3, έτσι και τώρα λέμε πως κάθε ένταση με βία στις οικογενειακές σχέσεις είναι μοναδική. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Άνδρες, γυναίκες. Καθένας και καθεμιά είναι ξεχωριστοί.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψηφιακά λαγοπετραχήλια Νάξου

Για να κάνεις προπαγάνδα στους μπαμπουίνους χρειάζονται μπανάνες. Οι ψηφοφόροι αρκούνται στις υποσχέσεις για...

Αυτοχειρία…

Άλλο ένα πλοιάριο με λαθρομετανάστες βούλιαξε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με αποτέλεσμα να πνιγούν...

Η δημοσιογραφία στα καλύτερά της

Στις 31 Αυγούστου του 2016 ο Παναγιώτης Ψυχάρης, γιος του αείμνηστου Σταύρου, ομολόγησε στην...

Έτοιμη παγίδα για Ερντογάν

Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια νέα καταστροφή,...

Επαναστατούν τα εξαπτέρυγα!

Μέσα στο γενικό χάος, πέρασε μάλλον ασχολίαστη μια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια...

«δ», ΕΕΤΕ και εγώ – 2

Λέγαμε χθες ότι κατά τον νέο σχεδιασμό της «δημοκρατίας» αγνοήθηκε επιδεικτικά το Επιμελητήριο Εικαστικών...

Ο ύπνος των Ελλήνων

Συνήθως η στήλη μας τα «ψέλνει» στους πολιτικούς. Σήμερα όμως, με το δικαίωμα που...

Να ευγνωμονούμε τον Ερντογάν

Η κλιμάκωση της επιθετικότητας του κράτους-συμμορίας είναι ένα καθημερινό γεγονός. Ο Ερντογάν και οι...

Τηλεοπτική μετάλλαξη τσίρκου

Η «γυναίκα με το μούσι» το 'σκασε από το τσίρκο και βρέθηκε να συμμετέχει...

Μελόνι: Τα φοβικά σύνδρομα της Δεξιάς

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης συνάδελφος αυτοδιοικητική, προερχόμενη από τον χώρο της...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτοκτόνησε 36χρονη υγειονομικός που βρισκόταν σε αναστολή

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι στα θύματα της...

Πύρρος Αναγνωστόπουλος: Αυτός είναι ο αριστοκράτης σύντροφος της Ζωζώς Σαπουντζάκη

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη αν και κρατάει πολύ χαμηλούς τόνους στην...

Χαμός με την… μεθυσμένη ζωντανή σύνδεση του Λάζου – Ο Παπαδάκης τον έστειλε να πιει καφέ!

Με δυσκολία έγινε η επικοινωνία των παρουσιαστών του «Καλημέρα...

Το δράμα της 44χρονης Βασιλικής που βρέθηκε μουμιοποιημένη στο σπίτι της

Σοκ στην τοπική κοινωνία της Αχαϊας προκάλεσε η είδηση...

«Θερμό επεισόδιο» Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πράγα!

Η στιχομυθία των δύο ηγετών - Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε το «μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά» και τόνισε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός «ενοχλήθηκε» από την ομιλία του

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου έκανε την πιο ωραία της εμφάνιση στο Ηρώδειο

H Iωάννα Παλιοσπύρου βρέθηκε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού...

Ξεσηκώθηκε ολόκληρη η Καστοριά για την σαρωτική ακρίβεια στα καύσιμα και την ενέργεια

«Η Καστοριά βουλιάζει. Ακούει κανείς;» βροντοφώναξαν σήμερα εκατοντάδες πολίτες...

Βέβηλος! Η δήλωση του Μητσοτάκη που θα μείνει στην Ιστορία

Η ελληνική γλώσσα είναι ιδιαίτερα πλούσια, προσφέροντας πληθώρα λέξεων...

Τρόμος για κοπελίτσα στο Σύνταγμα από… άγουρο ληστή

Εφιαλτικές στιγμές βίωσε μια 15χρονη κοπέλα στην πλατεία Συντάγματος,...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ