4/10/2022

Κάτι σοβαρό συμβαίνει με τη Γερμανία

Δημοσίευση:

Κάτι περίεργο και σοβαρό συμβαίνει εδώ και καιρό στο Βερολίνο και στις σχέσεις με την Αγκυρα.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όταν τον Ιανουάριο του 2018 ξεκίνησε η επιχείρηση του τουρκικού στρατού «Κλάδος Ελαίας», που ήταν μια επιχείρηση εισβολής και κατοχής του κουρδικού καντονιού Αφρίν, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Der Tagesspiegel» όχι μόνο δικαιολόγησε την επιχείρηση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, αλλά στην ουσία επαίνεσε την Τουρκία για το «θάρρος» της.

Ο Γκάμπριελ, αναφερόμενος στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», είπε ότι η Τουρκία δεν θέλει να είναι εξαρτημένη από τη Δύση και δεν φοβάται από τα γεωπολιτικά αποτελέσματα της κρίσης που μπορεί να ξεσπάσει με τις ΗΠΑ λόγω της συγκεκριμένης επιχείρησης, δεδομένου ότι οι Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) που υπερασπιζόταν το Αφρίν ήταν σύμμαχος των ΗΠΑ στον αγώνα καταπολέμησης του ISIS.

Στο ίδιο άρθρο ο Γερμανός πρώην ΥΠΕΞ υπογράμμιζε ότι οι ΗΠΑ είτε θεωρούσαν ότι μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τη διαφωνία είτε αγνοούσαν τη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας. Για την πρώτη εκτίμηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι ήταν λάθος, ενώ για τη δεύτερη είπε θα έχει καταστροφικές συνέπειες ειδικότερα για τους Ευρωπαίους.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναπτύξουν νέες στρατηγικές με την Τουρκία για να μην έχουν αρνητικά αποτελέσματα, ενώ τόνιζε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ την ίδρυση κουρδικού κράτους με την κυριαρχία των τρομοκρατικών οργανώσεων και, εάν χρειαστεί, θα συνεχίσει την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων, καταλήγοντας ότι η Γερμανία θα επωφεληθεί από γεωπολιτική άποψη εάν συνεχίσει τη συνεργασία με την Τουρκία.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Μας πνίγουν με νέα Μνημόνια!

Η στήριξη εκείνη επέτρεψε στην Τουρκία να διαπράξει και να συνεχίζει να διαπράττει γενοκτονία εναντίον των Κούρδων του Αφρίν, δεδομένου ότι ο πληθυσμός του καντονιού πριν από την εισβολή ήταν κατά 97% κουρδικός, ενώ σήμερα, μετά την εκδίωξη του ντόπιου πληθυσμού και την εγκατάσταση τζιχαντιστών με τις οικογένειές τους, το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 25%. Όσο για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκείνων που έχουν μείνει στο καντόνι του Αφρίν, η Τουρκία διδάσκεται από το παρελθόν της και κάνει ό,τι έκανε σε Ελληνες, Αρμένιους και Ασσύριους. Τα ίδια, μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και ειδικά της Γερμανίας.

Πρόσφατα ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε και πάλι ότι η Γερμανία είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μη συνεργαστούν με το YPG, για να μη… δυσαρεστηθεί η Τουρκία. Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να επικεντρωθούμε σε δύο επισημάνεις που έκανε ο Γερμανός πρώην ΥΠΕΞ στο άρθρο του στην «Der Tagesspiegel». Η πρώτη είναι η εκτίμησή του ότι εάν οι ΗΠΑ αγνοήσουν τη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας, αυτό «θα έχει καταστροφικές συνέπειες ειδικότερα για τους Ευρωπαίους».

Η δεύτερη είναι η εκτίμηση ότι η Γερμανία θα επωφεληθεί από γεωπολιτική άποψη εάν συνεχίσει τη συνεργασία με την Τουρκία. Αν και το άρθρο του κ. Γκάμπριελ γράφτηκε πριν από περίπου 3,5 χρόνια, οι εκτιμήσεις που έκανε τότε αλλά και η πρόσφατη αναφορά του, ότι η Γερμανία προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μη συνεργαστούν με το YPG, σε συνδυασμό με τη στάση που τηρεί το Βερολίνο απέναντι στην Τουρκία, δείχνουν ότι ο Γερμανός πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν εξέφραζε δικές του απόψεις, αλλά τις θέσεις και την πολιτική της χώρας του. Η Γερμανία, ως ηγέτιδα δύναμη στην Ε.Ε., είναι η χώρα που υποχρέωσε την Ελλάδα και την Κύπρο να υπαναχωρήσουν από την πολιτική των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας και να υιοθετήσουμε τη λεγόμενη «θετική ατζέντα».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Για εμάς τους «Ινδιάνους»

Επίσης, η Γερμανία είναι η χώρα που απέκλεισε για δεύτερη φορά την Ελλάδα από τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, παρότι η χώρα μας έχει τα μεγαλύτερα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη και έχει πληγεί και πλήττεται από την εισβολή της Τουρκίας στη Λιβύη. Μάλιστα, το τουρκολιβυκό μνημόνιο το χαρακτήρισαν μη νόμιμο και η Γερμανία και η Ε.Ε. και παρ’ όλα αυτά η Γερμανία απέκλεισε την Ελλάδα, για να μη δυσαρεστηθεί η Τουρκία.

Επειδή η Γερμανία είναι η χώρα που ατύπως κρατά τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου της Ε.Ε., από το οποίο θα βγουν τα 32 δισ. ευρώ του πακέτου στήριξης, το οποίο η Ελλάδα έχει ανάγκη όσο τίποτε άλλο για να σταθεί στα πόδια της έπειτα από μια επώδυνη δεκαετή κρίση, που έχει καταστρέψει την ελληνική οικονομία και την ίδια την κοινωνία, επειδή η Γερμανία έχει επενδύσει πολλά στη σχέση της με την Τουρκία, όπως ομολογεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, το επόμενο διάστημα είναι πιθανόν να προσπαθήσει να επιβάλει στην Ελλάδα «λύσεις» έναντι της Τουρκίας, μπροστά στις οποίες η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών θα φαντάζει ως πταίσμα.

Η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα σε Ελλάδα και Κύπρο θα πρέπει να αναλύσουν και να σταθούν με περίσκεψη στη στάση αυτή της Γερμανίας και αναλόγως να σχεδιάσουν την πολιτική αντιμετώπισής της.

Και όταν σχεδιάζουν την πολιτική αυτή οι εν Αθήναις και εν Λευκωσία, θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους ότι άλλη γεωστρατηγική αξία έχει το «οικόπεδο» της Κύπρου και της Ελλάδας όταν το υπερασπίζεται ένα αξιόπιστο πολιτικό σύστημα, ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, και άλλη αξία έχει αν το πολιτικό σύστημα είναι δεδομένο και ευεπίφορο σε πιέσεις και παραχωρήσεις.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Νύχτα μαγικιά

Αν και η Αθήνα και η Λευκωσία θελήσουν να δείξουν αποφασιστικότητα, τότε ίσως ανακαλύψει η Γερμανία ότι και το δίδυμο Ελλάδας – Κύπρου έχει απίστευτη γεωστρατηγική σημασία. Με μία προϋπόθεση: Μία ενιαία εθνική στρατηγική, που δεν θα μας καθιστά δεδομένους για κανέναν και θα δίνει υπόσταση στη γεωστρατηγική αξία των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αδράνεια Μητσοτάκη (και πάλι) για τη Λιβύη!

Οι χθεσινές συμφωνίες Αγκυρας - Τρίπολης επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις -ήδη από τον Νοέμβριο του...

Το σκότος… «συγκυβερνά»

Το 2007 ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξεως Βύρων Πολύδωρας ισχυρίστηκε κάτι λίαν προχωρημένο για...

Τα τρολ των δικτύων

Σε ένα πρωτοποριακό ρεπορτάζ ερευνητικής δημοσιογραφίας, μία μεγάλη παραδοσιακά αριστερή εφημερίδα της χώρας μας...

Μας πνίγουν με νέα Μνημόνια!

Τι ακριβώς έχει αλλάξει στη ζωή των Ελλήνων για να… τσακώνονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

Για εμάς τους «Ινδιάνους»

Πέθανε η Σατσίν Λιτλφέδερ, η Ινδιάνα που αρνήθηκε βραβείο Oσκαρ για λογαριασμό του Μάρλον...

Νύχτα μαγικιά

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ωρα 17.30....

Για τον δικέφαλο της ΑΕΚ

Το σύμβολο της Bυζαντινής Αυτοκρατορίας ενοχλεί. Το σύμβολο της σοβιετικής αυτοκρατορίας, άραγε, δεν τους...

Πατρίδα μέσα στην πατρίδα

Τα εγκαίνια στο γήπεδο της ΑΕΚ την περασμένη Παρασκευή το βράδυ ήταν η καλύτερη...

Απαγορεύεται η διαφορετική γνώμη στη Ν.Δ.;

Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Κυρανάκης είναι άπειρος. Αυτή η τετραετία είναι η πρώτη του. Και,...

ΕΜΠ ή η σπηλιά του Νταβέλη;

Η υπόθεση της φοιτητικής εστίας στου Ζωγράφου γίνεται ολένα πιο αποκαλυπτική της σαπίλας. Δεν...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Γερμανοί ζητούν 200.000.000 ευρώ αποζημιώσεις για τα Leopard!

Αποζημίωση εκτιμώμενου ύψους περί τα 200.000.000 ευρώ, που αφορά...

Μανώλης Δεστούνης: «Όλα τα χρήματά μου τα έφαγα στο καζίνο»

Δεν έγινε ποτέ πρωταγωνιστής, παρόλο που έπαιξε με όλα...

Έρχεται ο πόλεμος: Η Λιβύη θα εκχωρήσει την «ΑΟΖ» της στην Τουρκία

Η απραξία της Ελλάδας αποθράσυνε την Τουρκία και τώρα η απάντηση θα πρέπει να δοθεί στο μέτωπο

«Βόμβες» Αποστολάκη – «Σύγκρουση με την Τουρκία δεν θα είναι απλά θερμό επεισόδιο»

Εκρηκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο,...

Θερμό επεισόδιο Κώστα Μπακογιάννη με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου!

Σήμερα στην Παλαιά Βουλή εορτάστηκε ο Άγιος Διονύσιος προστάτης δικαστών.Στην...

Πώς ο Μητσοτάκης κλότσησε τα «δώρα» του Ερντογάν στον ΟΗΕ

Ντόμινο λαθών! Επέλεξε να μην ασχοληθεί και να εξηγήσει στη Γ.Σ. τη συνεχή επιθετική, παράνομη και επικίνδυνη συμπεριφορά της Αγκυρας στο Αιγαίο σε πραγματικό χρόνο και πραγματικές κινήσεις

Ακρόπολη: Γυναίκα σκοτώθηκε πέφτοντας από τον Άρειο Πάγο!

Τραγική κατάληξη για 30χρονη τουρίστρια από την Ισπανία, η...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ