Εικονική πραγματικότητα στο βασίλειο του Μωυσή…

Must Read

Γιώργος Χαρβαλιάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Ο Γιώργος Χαρβαλιάς είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, εξειδικευμένος σε θέματα γεωστρατηγικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη. Ολοκλήρωσε τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών του στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε για μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Κεντ της Μεγάλης Βρετανίας.

Σε εκείνη τη συνέντευξη-μνημείο που έδωσε στην «Bild», για να απευθύνει κάλεσμα στους Γερμανούς τουρίστες, μεταξύ άλλων απίθανων αφηγημάτων που ξεδίπλωσε ο πρωθυπουργός ήταν και μια φαντασιακή περιγραφή της πολιτικής πραγματικότητας.

  • Από τον Γιώργο Χαρβαλιά

Ανάμεσα στα «Willkommen», στους ευρωλαγνικούς τεμενάδες και στην πρόθεση να φιλοξενήσει κι άλλους λαθραίους, αν πληρώσει για τη διαμονή τους το Βερολίνο, o Kυριάκος υποστήριξε ότι η Ελλάδα τού σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που παρέλαβε. Μέσα σε δύο χρόνια σεπτής, χρηστής και πεφωτισμένης διακυβέρνησης, τη μεταμόρφωσε σε κάτι άλλο, ως γνήσιος Μωυσής, όπως τον αποκαλούν οι πιο ψυχωμένοι οπαδοί του.
Δυσκολεύομαι να υποθέσω ότι την έχει «ψωνίσει», όπως ορισμένοι στην παρδαλή αυλή του. Νομίζω ότι απλά αράδιαζε ό,τι πυροτέχνημα του ερχόταν πρόχειρο στη γερμανική πατσαβούρα, με την ελπίδα να συγκινήσει τους χαμηλής μορφωτικής στάθμης αναγνώστες της για να σπεύσουν στα ελληνικά νησιά.

Επειδή όμως πλησιάζει και η επέτειος των «δίχρονων» από την εκλογική του νίκη, αναρωτήθηκα μήπως τελικά μιλούσε σοβαρά. Βρε, μπας και το έχει πιστέψει;

Προβληματίστηκα, δεν σας κρύβω. Μπας και νομίζει ο χριστιανός ότι άλλαξε η χώρα επειδή έγινε το ντεφιλέ στο στάδιο και εμφανίστηκαν οι «πρώτες κυρίες» σαν…παραφουσκωμένες λατέρνες για να τιμήσουν τον ξένο οίκο μόδας που μας «αποθέωσε»; Μπας και νομίζει ότι έφτιαξε την καλύτερη Αστυνομία του κόσμου, που εξιχνίασε έπειτα από 37 ημέρες το «έγκλημα του αιώνα» με τον προφανή δράστη, τον οποίο θα είχε μυριστεί και ο τελευταίος υπαστυνόμος των ελληνικών σίριαλ; Μπας και πιστεύει ότι γίναμε Βρυξελλιώτες επειδή λέμε τη στυγερή δολοφονία ενός αθώου κοριτσόπουλου «γυναικοκτονία»; Επειδή ακυρώνουμε πρωτοβουλίες για το Δημογραφικό, δεδομένου ότι τα κίνητρα για τεκνοποίηση προσβάλλουν τη γυναικεία χειραφέτηση; Επειδή σε λίγο θα υιοθετούν παιδάκια και τα ομόφυλα ζευγάρια, όπως στη Γερμανία; Επειδή θα στειρώνουμε τα ζώα συντροφιάς ενάντια στους νόμους της φύσης; Επειδή θα σταματήσουν οι ψαράδες να δολώνουν στο αγκίστρι ζωντανά σκουλήκια για να μην υποφέρουν;

Ειλικρινά, ζαλίστηκα. Δεν είναι και λίγα όλα αυτά. Αλλά σίγουρα δεν φτάνουν. Έχει κι άλλα στο μυαλό του. Μπας και πιστεύει ο καψερός ότι έφερε τεχνολογική επανάσταση στη χώρα, επειδή η Volkswagen έδωσε 10 ηλεκτρικά οχήματα και τρεις πρίζες για να φορτίζουν σε έναν νησιωτικό δήμο; Επειδή μήπως θα φτιάξουν εργοστάσιο μαζικής παραγωγής ηλεκτρικών σκούτερ οι Αλβανοί επενδυτές από τα Σκόπια; Επειδή έστησε ένα παράρτημα 50 εργαζομένων μια γερμανική εταιρία στα Ιωάννινα και σκέφτεται (κατά δήλωση του Γερμανού διευθυντή της) να προσλάβει ακόμη και Τούρκους; Επειδή «καλπάζει» το ελληνικό Χρηματιστήριο, χωρίς…εισηγμένες; Επειδή… ξαναμπήκαν οι μπουλντόζες του Αδωνη στο Ελληνικό; Επειδή, επειδή…

Λυπάμαι που θα τον στενοχωρήσω, αλλά η χώρα ελάχιστα έχει αλλάξει από τότε που την κυβερνούσε ο αλήστου μνήμης ΣΥΡΙΖΑ των παιδιών με τις… αυταπάτες. Αργοπεθαίνει, μεταβαλλόμενη ταχύτατα σε μια λούμπεν υπερχρεωμένη αποικία μαζικού τουρισμού, που στο τέλος θα χάσει και τα φυσικά της κάλλη από τις γερμανικές ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά στη θάλασσα, στη στεριά, στους κάμπους, στα κορφοβούνια και στις… ταράτσες. Αυτό είναι, δυστυχώς, το «παραγωγικό μοντέλο» του μέλλοντος. Εξ ολοκλήρου εισαγόμενο, αντιφατικό, ανέμπνευστο και εξαιρετικά περιορισμένης βιωσιμότητας για το μέλλον των επόμενων γενεών.

Πάμε, όμως, λίγο και στο παρόν: Σε τι μπορεί να ελπίζει μια χώρα που αδυνατεί, έπειτα από μια κατολίσθηση, να αποκαταστήσει, σε εύλογο χρόνο, τη ναυσιπλοΐα στον Ισθμό της Κορίνθου; Τι είδους επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης μπορεί να χρειάζεται ένα κράτος -ναυτικό, υποτίθεται- για να ξεμπαζώσει μια στενή διώρυγα έξι χιλιομέτρων που φτιάχτηκε την εποχή του Τρικούπη, την ώρα που η αντίπαλη γειτονική χώρα σχεδιάζει ως το 2023 να έχει ολοκληρώσει μια άλλη, σχεδόν δεκαπλάσια σε μέγεθος, για να ενώσει με τεχνητό τρόπο την Προποντίδα με τη Μαύρη Θάλασσα;

Θέλετε κι άλλο παράδειγμα; Πόσο επιτυχημένη μπορεί να θεωρηθεί η αμυντική πολιτική μιας χώρας που απέναντι έχει έναν εχθρό οπλισμένο σαν αστακό, που παράγει δικά του F-16 και η δική της αεροπορική βιομηχανία χάνει ακόμη το αποκλειστικό μέχρι τώρα προνόμιο να κατασκευάζει κάποια από τα ανταλλακτικά αυτών των αεροπλάνων; Γιατί; Λόγω «έλλειψης εξειδικευμένου υπαλληλικού προσωπικού».

Για πού να πέταξε, άραγε, αυτό το ανθρώπινο δυναμικό; Η απάντηση είναι απλή: Έφυγε για το εξωτερικό επί Σαμαρά και ΣΥΡΙΖΑ, και δεν επέστρεψε επί Μητσοτάκη στον νέο παράδεισο της «ανάπτυξης».

Για σταθείτε, όμως: Μήπως με την «ανάπτυξη» αυτής της διετίας άλλαξε ο επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων; Μήπως ο κοσμοπολιτισμός του Κυριάκου, ο αέρας των ντεφιλέ και η στελέχωση του Μαξίμου με εισαγόμενα εξωτικά φρούτα έφεραν νέα κοινωνικά και επαγγελματικά πρότυπα; Μάλιστα. Προσδεθείτε, λοιπόν, γιατί τα νούμερα που θα διαβάσετε προκαλούν ίλιγγο: 30.000 ήταν οι αιτήσεις συμμετοχής σε τρία από τα πιο ευτελή τηλεριάλιτι της ερχόμενης σεζόν, μεταξύ των οποίων και το περιώνυμο «Big Brother», 6.000 Eλληνες δήλωσαν υποψηφιότητα για το πρώτο «casting» νεοσύστατης εταιρίας παραγωγής πορνοταινιών, που για πρώτη φορά «ανοίγεται στον χώρο των gays και των αμφιφυλοφίλων», 17.000 νέοι έκαναν αίτηση πρόσληψης για λίγες εκατοντάδες θέσεις συμβασιούχων (θυρωρών;) στα hot spots που στήνει ανά τη χώρα ο Μηταράκης. Δηλαδή, την πιο αντιπαραγωγική δουλειά του Δημοσίου. Και μόλις 3.500 ήταν εκείνοι που συμπλήρωσαν αιτήσεις για τις 200 θέσεις στο ψηφιακό hub της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Σας φαίνεται εικόνα επιτυχημένης χώρας και νορμάλ κοινωνίας αυτό;

Όχι, λοιπόν. Δυστυχώς, δεν έχει αλλάξει τίποτα επί της ουσίας ο Μωυσής, πέραν της μαγικής του αύρας στα μέσα ενημέρωσης, που παρουσιάζουν μια εικονική πραγματικότητα στο βασίλειό του.

Το μόνο που έχουμε καταφέρει αυτή τη διετία είναι να δανειζόμαστε φθηνά, φουσκώνοντας κι άλλο το χρέος μας. Αλλά κι αυτό δεν είναι επίτευγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι αποτέλεσμα της συγκυρίας με τον κορονοϊό και επιθυμία των αγορών, που ξαφνικά άλλαξαν άποψη. Τώρα, πώς γίνεται μια χώρα με δημόσιο χρέος 129% του ΑΕΠ το 2009 να έχει χρεοκοπήσει και σήμερα, με χρέος πάνω από 200% του ΑΕΠ, να θεωρείται… «σωσμένη», μόνο οι οίκοι αξιολόγησης το γνωρίζουν. Και οι Γερμανοί, που μας έβαλαν στα Μνημόνια. Η μαθηματική και η οικονομική επιστήμη σηκώνουν τα χέρια ψηλά…

Δυστυχώς, η προσγείωση θα είναι πολύ ανώμαλη, όχι για τον Μητσοτάκη και την αυλή του, που όλο και κάποιο… ντεφιλέ θα βρουν να πλασαριστούν, αλλά για τους νέους αυτής της χώρας, που μέσα στην απόγνωσή τους νομίζουν ότι θα κάνουν καριέρα ως τηλεμάγειροι, μοντέλα στα φτηνά σόου των καναλιών ή, ακόμη χειρότερα, ως ερωτικοί παρτενέρ σε νεωτερικές… τσόντες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ΕΛ.ΑΣ. έβαλε μπλόκο σε συγκεντρώσεις οπαδών ΑΕΚ και Παναθηναϊκού

Ενόψει του κρίσιμου ντέρμπι και για λόγους ασφαλείας

More Articles Like This