Δημογραφικό… κενό

Must Read

Πριν από λίγους μήνες, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης συγκρότησε μια νέα επιτροπή τεχνοκρατών εμπειρογνωμόνων, με σκοπό να παρουσιάσουν τις προκλήσεις και τα στρατηγικά προβλήματα που θα έχει η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες. Δηλαδή, αποτελεί μια προσπάθεια για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και πρόβλεψη του μακρινού μέλλοντος για τη χώρα μας, βάσει τεχνικών αναλύσεων και ερευνών.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Η συγκεκριμένη επιτροπή ονομάστηκε «ομάδα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και έρευνας για το μέλλον «Strategic Foresight», με επικεφαλής τον Γιάννη Μαστρογεωργίου, πτυχιούχο Ιστορίας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η συγκεκριμένη ομάδα συνεργάστηκε στη βραχύβια ύπαρξή της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) της Ε.Ε. και το γραφείο του Σλοβάκου αντιπροέδρου της Μάρος Σέφκοβιτς.

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν στη συγκεκριμένη επιτροπή δεν είναι τόσο ευοίωνα για την πατρίδα μας. Από τις επτά καταληκτικές θέσεις (οι οποίες σχηματίζουν ένα δυστοπικό μελλοντικό περιβάλλον), εγώ θα σταθώ σε δύο σημεία που προσωπικά με κλόνισαν: τις δημογραφικές ανισορροπίες που θα επέλθουν και την περαιτέρω αστικοποίηση της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, το 2050 η χώρα μας εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως (!) με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση πληθυσμού σε παραγωγική ηλικία, ενώ θα υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση του συνολικού δείκτη παραγωγικότητας στην Ε.Ε. λόγω των επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού της.

Θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις στην απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη, στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και των συστημάτων Υγείας και συνταξιοδότησης, ενώ θα παραστεί ανάγκη για νέες υπηρεσίες και προϊόντα, εστιασμένα κυρίως στους υπερήλικες. Επίσης, η επαρχία θα αδειάσει ακόμα περισσότερο και οι πολίτες θα ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τι σκοπεύουν να κάνουν η τρέχουσα, αλλά και οι μελλοντικές κυβερνήσεις για τα συγκεκριμένα ζητήματα; Κατ’ αρχάς, με τις δηλώσεις εναντίον του «νατιβισμού» από τους πολιτικούς αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., όπως και με τις ενθαρρυντικές δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση του Δημογραφικού μέσω ενσωμάτωσης των Αφροασιατών μεταναστών, καταλαβαίνουμε όλοι πως δεν έχει κανένα πρόβλημα η πολιτική ηγεσία να αντικατασταθούμε ολοκληρωτικά ως γηγενής πληθυσμός και να πάνε στράφι οι αγώνες που έδωσαν για εμάς οι εξ αίματος πρόγονοί μας.

Ειλικρινά, απορώ με τι βάση συζητάμε αυτού του είδους τα προβλήματα, από τη στιγμή που δεν αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί μας ποιον λαό με αρχαίες ρίζες και δεσμούς αίματος χιλιετιών εκπροσωπούν και τι ακριβώς επιθυμεί το έθνος μας για το μέλλον μας στην ιερή γη μας.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ για παραιτήσεις Μπρατάκου-Παπασταύρου: «Πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη, καλή τύχη στους επόμενους»

Με καυστική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τις ραγδαίες εξελίξεις στην κυβέρνηση, μετά τις παραιτήσεις Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου,...

More Articles Like This