Δευτέρα 2/8/2021

Δημογραφικό… κενό

Πριν από λίγους μήνες, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης συγκρότησε μια νέα επιτροπή τεχνοκρατών εμπειρογνωμόνων, με σκοπό να παρουσιάσουν τις προκλήσεις και τα στρατηγικά προβλήματα που θα έχει η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες. Δηλαδή, αποτελεί μια προσπάθεια για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και πρόβλεψη του μακρινού μέλλοντος για τη χώρα μας, βάσει τεχνικών αναλύσεων και ερευνών.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Η συγκεκριμένη επιτροπή ονομάστηκε «ομάδα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και έρευνας για το μέλλον «Strategic Foresight», με επικεφαλής τον Γιάννη Μαστρογεωργίου, πτυχιούχο Ιστορίας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η συγκεκριμένη ομάδα συνεργάστηκε στη βραχύβια ύπαρξή της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) της Ε.Ε. και το γραφείο του Σλοβάκου αντιπροέδρου της Μάρος Σέφκοβιτς.

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν στη συγκεκριμένη επιτροπή δεν είναι τόσο ευοίωνα για την πατρίδα μας. Από τις επτά καταληκτικές θέσεις (οι οποίες σχηματίζουν ένα δυστοπικό μελλοντικό περιβάλλον), εγώ θα σταθώ σε δύο σημεία που προσωπικά με κλόνισαν: τις δημογραφικές ανισορροπίες που θα επέλθουν και την περαιτέρω αστικοποίηση της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, το 2050 η χώρα μας εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως (!) με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση πληθυσμού σε παραγωγική ηλικία, ενώ θα υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση του συνολικού δείκτη παραγωγικότητας στην Ε.Ε. λόγω των επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού της.

Θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις στην απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη, στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και των συστημάτων Υγείας και συνταξιοδότησης, ενώ θα παραστεί ανάγκη για νέες υπηρεσίες και προϊόντα, εστιασμένα κυρίως στους υπερήλικες. Επίσης, η επαρχία θα αδειάσει ακόμα περισσότερο και οι πολίτες θα ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τι σκοπεύουν να κάνουν η τρέχουσα, αλλά και οι μελλοντικές κυβερνήσεις για τα συγκεκριμένα ζητήματα; Κατ’ αρχάς, με τις δηλώσεις εναντίον του «νατιβισμού» από τους πολιτικούς αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., όπως και με τις ενθαρρυντικές δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση του Δημογραφικού μέσω ενσωμάτωσης των Αφροασιατών μεταναστών, καταλαβαίνουμε όλοι πως δεν έχει κανένα πρόβλημα η πολιτική ηγεσία να αντικατασταθούμε ολοκληρωτικά ως γηγενής πληθυσμός και να πάνε στράφι οι αγώνες που έδωσαν για εμάς οι εξ αίματος πρόγονοί μας.

Ειλικρινά, απορώ με τι βάση συζητάμε αυτού του είδους τα προβλήματα, από τη στιγμή που δεν αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί μας ποιον λαό με αρχαίες ρίζες και δεσμούς αίματος χιλιετιών εκπροσωπούν και τι ακριβώς επιθυμεί το έθνος μας για το μέλλον μας στην ιερή γη μας.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ