Η Σαμοθράκη δεν αποτελεί εξαίρεση!

Must Read

Έκρυψαν… κάτω από το χαλί την «ντροπή της Σαμοθράκης» οι κυβερνώντες, προχώρησαν σε κάποιες βαρύγδουπες ανακοινώσεις -αποτέλεσμα συσκέψεων- και θαρρούν ότι έβγαλαν την υποχρέωση.

  • Από τον Βασίλη Βέργη

Μέχρι την «επόμενη Σαμοθράκη» υπάρχει (λίγος) καιρός, άλλωστε. Για υποσχέσεις…

Συγχωρήστε με, αλλά ΟΛΕΣ οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών πρέπει να διαθέτουν πολύ θράσος για να κοιτάξουν στα μάτια τους Έλληνες των νησιών μας. Ναι, εκείνους από τους οποίους απαιτούν να είναι, όπως οι άλλοι στην ηπειρωτική χώρα, κύριοι με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος, αλλά λησμονούν ότι αντίστοιχα η Πολιτεία δεν στέκεται στο ύψος των ευθυνών που της αναλογούν.

Σχεδόν κάθε καλοκαίρι γινόμαστε μάρτυρες εξευτελιστικών υποθέσεων, οι οποίες όλες καταλήγουν στο «κεφάλι» των νησιωτών, που είναι αναγκασμένοι να ζουν με «λόγια» και, το δυσκολότερο, να προσπαθούν καλοπροαίρετα να πιστέψουν σε αυτά. Ταυτόχρονα, φυσικά, παρακαλάνε τον Ύψιστο να μην ξαναβρεθούν στην ίδια κατάσταση.

Όσα «θα» κι αν άκουσαν τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι της Σαμοθράκης, δεν μπορούν παρά να είναι από επιφυλακτικοί έως δύσπιστοι. Τα ίδια άκουγαν και επί ΣΥΡΙΖΑ, το έργο επαναλαμβάνεται και με τη Νέα Δημοκρατία. Για εκείνους, όμως, η καλοκαιρινή σεζόν ουσιαστικά καταστράφηκε· με όποιες σκληρές συνέπειες για το βαλάντιό τους αυτό συνεπάγεται.

Αντί οι σημερινοί κυβερνώντες να τσακώνονται με τους προηγούμενους ποιος φέρει την ευθύνη, θα μπορούσαν να είχαν στείλει ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, που θα έδινε τέλος στο μαρτύριο εγχώριων και ξένων τουριστών, εγκλωβισμένων στο λιμάνι της Σαμοθράκης.

Πέρα από την ουσία της αποφυγής ταλαιπωρίας, θα απέτρεπαν τον διεθνή εξευτελισμό της χώρας με τις εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμο και βέβαια θα προλάβαιναν το μεγάλο χτύπημα που υπέστη ο τουρισμός του νησιού. Τα σοβαρά ζητήματα απαιτούν ακαριαίες αποφάσεις, όχι συσκέψεις όταν το καυτό νερό έχει ξεχειλίσει.

Αν κάνετε μια βόλτα στη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών νησιών, θα ακούσετε αρκετές αντίστοιχες ιστορίες «Σαμοθράκης». Η πατρίδα μου, η Κέρκυρα, έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα τα τελευταία χρόνια από τους τόνους των σκουπιδιών που έπνιγαν τους δρόμους μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Μπούχτισαν στις υποσχέσεις, αλλά και στη δυσοσμία οι άνθρωποι.

Στην Κάρπαθο, την οποία επισκέφτηκα πρόσφατα (και μου έκλεψε την καρδιά με τς ομορφιές της), παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα με το αυτί μου και έπρεπε να επισκεφτώ όχι ωτορινολαρυγγολόγο, αφού δεν υπήρχε, αλλά έναν εξαιρετικό παιδίατρο με (άριστες, ευτυχώς) γνώσεις στο αντικείμενο του συναδέλφου του. Να είναι καλά ο γιατρός, το απέδειξε. Τούτο συνέβη επειδή έχει κατασκευαστεί, αλλά δεν έχει λειτουργήσει το νοσοκομείο του νησιού (εκεί, δηλαδή, όπου θα έπρεπε να είχα απευθυνθεί, αν…), κάτι που διαπίστωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του και ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι το μέγα θέμα θα αποτελέσει προτεραιότητά του. Εύχομαι να το δουν στην πράξη οι υπέροχοι Καρπάθιοι. Γιατί εγώ πήγα στο νησί για διακοπές, ενώ οι κάτοικοί του ζουν εκεί όλο τον χρόνο.

Καλό θα ήταν, επίσης, να σκεφτεί κάποιος από την κυβέρνηση ότι τόσο στην Κάρπαθο όσο και σε άλλα ελληνικά νησιά οι άνθρωποι αναγκάζονται για ένα χαρτί του Δημοσίου να κάνουν ολόκληρο ταξίδι, εν προκειμένω να πάνε στη Ρόδο. Όσον αφορά τους φόρους αντιμετωπίζονται όπως όλοι μας από το κράτος, το οποίο όμως λησμονεί πως έχει κι εκείνο υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες. Κάποιους τους έχει «βαφτίσει» εδώ και δεκαετίες πολίτες δεύτερης κατηγορίας…

Θέλετε μήπως να ρωτήσετε τι γίνεται με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις τον χειμώνα σε πολλά νησιά; Της… Σαμοθράκης! Αλλά, βλέπετε, όταν φύγει το υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι, οι κυβερνήσεις λησμονούν ότι πίσω υπάρχουν άνθρωποι, των οποίων η ζωή συνεχίζεται στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα. Και σε αυτούς τους πολίτες οφείλεται όχι το μίνιμουμ, αλλά όσα δικαιούνται. Δεν θα τους κάνουν χάρη, ρε αδερφέ…

Γι’ αυτό σας λέω, αγαπητοί μου. Καμία «ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου» και καμία «κυβερνητική δέσμευση» δεν πρόκειται να με πείσει περισσότερο από τις πράξεις. Και σε αυτές… υστερούν βάναυσα οι ελληνικές κυβερνήσεις. Όσο βάναυσα αμέλησαν τους «παρατημένους» τουρίστες στο λιμάνι της Σαμοθράκης…

*Δημοσιογράφος, διευθυντής της «Live Sport»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα ζώδια σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Μην έχετε το κέρδος ως απόλυτη και μοναδική προτεραιότητα στη ζωή σας. Μην επιτρέψετε στην κούραση που θα...

More Articles Like This