Ακατάλληλη για ρυθμιστής του πολιτεύματος!

Must Read

Η απονομή παρασήμων και ξιφών (στους ευέλπιδες) μαζί με την απονομή χάριτος και τη δυνατότητα να απευθύνει προς τον λαό διαγγέλματα είναι μερικές από τις τελευταίες αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας που διασώθηκαν μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1975.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Αυτός άλλωστε θα έπρεπε να είναι και ένας λόγος για να μνημονεύουν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή οι διάδοχοί του. Για να θυμούνται με ποιες αρμοδιότητες είχε προικίσει τον αρχηγό του κράτους και ποιες τους απέμειναν να ασκούν μετά το συνταγματικό πραξικόπημα του 1985. Αν και τα παράσημα απονέμομαι τύποις με πρόταση του υπουργού Εξωτερικών με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, άπαντες γνωρίζουν ότι τα πρόσωπα που υποδεικνύονται για την απονομή τιμητικής διάκρισης επιλέγονται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το ΥΠΕΞ τυπικώς επικυρώνει!

Τα παράσημα είναι προνόμια της αρχηγού του κράτους που είναι ταυτοχρόνως και επικεφαλής όλων των ταγμάτων αριστείας. Εν προκειμένω αυτό προκύπτει ξεκάθαρα και από όσα αναφέρονται στο σάιτ της Προεδρίας της Δημοκρατίας, το οποίο αναφέρει ότι η απονομή τιμητικών διακρίσεων ανήκει στις αρμοδιότητες της Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 46 παράγραφος 2 του Συντάγματος και τις διατάξεις του νόμου 106/1975. Προτάσεις για την επιλογή προσώπων στα οποία μπορούν να απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις υποβάλλει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας, το οποίο συγκαλείται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Για την απονομή εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προσυπογράφεται από τον υπουργό Εξωτερικών και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ)».

Η περίπτωση της παρασημοφόρησης του ακτιβιστή και υβριστή του πρωθυπουργού και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος Ιάσονα Αποστολόπουλου, του οποίου η παρασημοφόρηση προτάθηκε, πέραν της ουσίας της, είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής άσκησης αρμοδιότητας εκ μέρους της Προέδρου της Δημοκρατίας. Και της ακαταλληλότητάς της για την ιδιότητα του ρυθμιστή του πολιτεύματος. Ιδού γιατί: η κυρία Σακελλαροπούλου ανακοίνωσε τη λίστα των προς παρασημοφόρηση προσωπικοτήτων χωρίς να έχει καν εκδοθεί το απαραίτητο Προεδρικό Διάταγμα από το υπουργείο Εξωτερικών. Γι’ αυτό άλλωστε όταν ξέσπασε θύελλα για τον κ. Αποστολόπουλο η Πρόεδρος διέρρευσε στα ΜΜΕ έπειτα από επικοινωνία της με τον πρωθυπουργό ότι ακυρώνεται η παρασημοφόρησή του. Πρόταση της Προέδρου ήταν λοιπόν η απονομή παρασήμου στον υβριστή των λιμενικών. Καμία σχέση το ΥΠΕΞ, πόσο μάλλον ο Νίκος Δένδιας. Επί της προτάσεώς της αντέδρασε ένας βουλευτής της Ν.Δ., ο θαρραλέος κύριος Μπογδάνος. Επί της πανικόβλητης ακυρώσεως της παρασημοφόρησης του ακτιβιστή εξέδωσαν ανακοίνωση υπέρ της Προέδρου ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜεΡα25. Η κυβέρνηση σιώπησε. Η Ελληνική Λύση ήδη απείχε για άλλον λόγο από τη δεξίωση-παρωδία στην οποία η ασεβής Σακελλαροπούλου έκανε αναφορές στον κάθε Μήτσο αυτής της χώρας, αλλά όχι στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ερώτηση τώρα: όταν η Πρόεδρος καταφέρνει να διχάσει τον πολιτικό κόσμο για την απονομή ενός παρασήμου και αδυνατεί να τον ενώσει ούτε επί αυτού, πόσο κατάλληλη είναι άραγε για ρυθμιστής του πολιτεύματος; Οταν η Πρόεδρος παρασημοφορεί άνδρα που υβρίζει αξιωματικούς που φέρουν το εθνόσημο και καθυβρίζει τον πρωθυπουργό -ιδού η αριστεία του-, τι να περιμένουμε από αυτήν σε μια στιγμή πιο δύσκολη για τον τόπο; Να συνθέσει; Οταν η Πρόεδρος κάνει διαρροές κατά του μη έχοντος ευθύνη ΥΠΕΞ, τι να υποθέσουμε για το ήθος της; Οταν παρασημοφορεί κάποιον, έναν υμνητή του τρομοκράτη Κουφοντίνα, την ημέρα που προσκαλεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον γιο του Νίκου Μομφεράτου και τη μητέρα του Θάνου Αξαρλιάν, τι συμπεράσματα μπορεί να βγάλει για τον τρόπο που τιμάται η Αποκατάσταση της Δημοκρατίας η κυρία Σακελλαροπούλου;

Προτείνω στην κυρία Πρόεδρο να αναλογιστεί τι διέπραξε. Επειδή διαμαρτύρεται ότι στοχοποιείται, η αλήθεια είναι μία. Μόνη σας τα κάνετε μούσκεμα, κυρία Σακελλαροπούλου. Δεν χρειάζεται να σας στοχοποιήσει κανείς. Είστε δημόσιος θεσμικός κίνδυνος. Δυστυχώς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι ημερομηνίες των αγώνων του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ και το μπάχαλο με τα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκα

Τα τρία πέναλτι που έπιασε ο... Μέγας Κωνσταντίνος Τζολάκης στην Κωνσταντινούπουλη στον αγώνα με τη Φενερμπαχτσέ μπορεί να δίνουν...

More Articles Like This