Σε έξαρση η εφηβική εγκληματικότητα

Must Read

Ως Γλυφαδιώτης που είμαι, μου κίνησε την περιέργεια η είδηση για τη σύλληψη δύο ανήλικων Αλβανών αγοριών στην Άνω Γλυφάδα, οι οποίοι ανήκαν σε συμμορία εφήβων που λήστεψαν δύο Ελληνόπουλα και μαχαίρωσαν (…) το ένα.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Είχα και μία ανάλογη περίπτωση επίθεσης Αλβανών σε Ελληνα στον κοινωνικό κύκλο μου πριν από λίγα χρόνια και έχω ευαισθησία με το θέμα, γιατί γνωρίζω καλά πως το θέμα των συμμοριών στην περιοχή (να θυμίσω και την εμπρηστική πυρκαγιά στον Άγιο Τρύφωνα πριν από λίγα χρόνια από οργανωμένους αλήτες πάνω στη στιγμή της Ανάστασης) είναι ιδιαίτερα έντονο.

Εντύπωση μου προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, του κυρίου Γιώργου Καλλιακμάνη, ο οποίος δήλωσε: «Όταν επεμβαίνει η Ελληνική Αστυνομία σε περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων είναι πλέον αργά, διότι η γενεσιουργός αιτία σχετίζεται με την οικογένεια, την παιδεία, αλλά και άλλους κοινωνικούς παράγοντες που θα πρέπει η Πολιτεία να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτή τη σύγχρονη πραγματικότητα».

Έκανα αμέσως τη σύνδεση με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα -αλλά σε ιδιαίτερα προχωρημένη κλίμακα- που αντιμετωπίζουν στις ΗΠΑ με έφηβους Αφροαμερικάνους, οι οποίοι μπλέκουν με εγκληματικές συμμορίες. Οπως πολλές κοινωνιολογικές έρευνες καταλήγουν για τη μελέτη του φαινομένου, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως οι Αφροαμερικάνοι έφηβοι άρρενες μεγαλώνουν σε τεράστιο (σε σχέση με άλλες φυλές) ποσοστό, που κυμαίνεται μεταξύ 50% και 70%, χωρίς πατέρα!

Δηλαδή, μεγαλώνουν μόνο με διαζευγμένη μητέρα ή μάνα που δεν είχε παντρευτεί ποτέ. Το 2008, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε πει σε λόγο του για την Ημέρα του Πατέρα: «Περισσότερο από το μισό των Αφροαμερικανών παιδιών μεγαλώνουν σε μονογενεϊκή οικογένεια. Χωρίς πατέρα ένα παιδί έχει πέντε φορές παραπάνω πιθανότητες να μεγαλώσει στη φτώχεια και με εγκληματικότητα. Εννιά φορές παραπάνω πιθανότητες να παρατήσει το σχολείο και 20 φορές παραπάνω να καταλήξει στη φυλακή!».

Ίδια θεωρώ ότι είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, σε μικρότερη (ακόμα) κλίμακα, στην Ελλάδα. Η δραματική αύξηση στα διαζύγια, οι τοξικές σχέσεις μεταξύ των διαζευγμένων γονέων, ο εκμαυλισμός, η νοσηρή ατομικότητα που διαβρώνει τη μητρότητα και την πατρότητα, η έλλειψη ισχυρού αρσενικού πατρικού προτύπου, το οποίο πολεμάει ανελέητα η ορθοπολιτική και ισοπεδωτικά εξισωτική Αριστερά, γελοιοποιώντας κάθε ρόλο, και η έλλειψη ουσιαστικής βοήθειας προς την Εκκλησία μας, ώστε να στηρίξει ισχυρά τον θεσμό του γάμου και της παραδοσιακής πυρηνικής οικογένειας, προκαλούν την εκρηκτική αύξηση της εφηβικής εγκληματικότητας. Τα χειρότερα είναι, δυστυχώς, μπροστά μας.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένας 22χρονος σε αμόκ σκόρπισε τον θάνατο με μαχαίρι στο Ιλινόις των ΗΠΑ

Ένας 22χρονος άνδρας επιτέθηκε και μαχαίρωσε 9 ανθρώπους στο Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Τέσσερις...

More Articles Like This