18/1/2022

Η νέα Φιλική Εταιρεία!

Δημοσιευση:

Η Ελληνική Λύση δεν είναι ένα κόμμα που θα εψήφιζα

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Όχι μόνο γιατί σε ορισμένα θέματα έχει ακραίες απόψεις ούτε γιατί ο επικεφαλής της συνεχίζει τις τηλεπωλήσεις (μη σοβαρό), αλλά και γιατί, όπως όλα τα κόμματα της συγκυρίας που έχουν ημέρα λήξεως, δεν διαθέτει ούτε συγκρότηση ούτε αναλυτική σκέψη ούτε στρατηγική, για να πάει μακριά. Υιοθετεί την πεπατημένη της επικαιρότητας, την οποία απλώς ασθμαίνουσα ακολουθεί και σχολιάζει. Οπως κάθε μικρό κόμμα έπεται, δεν ηγείται.

Καμία φορά αναπαράγει και διακινεί μάλιστα τα πιο απίθανα σενάρια συνωμοσίας, όπως το τελευταίο (Σχινάς μεταβατικός πρωθυπουργός κυβέρνησης συνεργασίας και έπειτα… Δένδιας οικουμενικός πρωθυπουργός έπειτα από εκλογές). Σενάρια τα οποία -οξύμωρο- διευκολύνουν τους υποτιθέμενους τρέχοντες αντιπάλους της (Μητσοτάκης). Τι να εμπιστευτείς!

Η Ελληνική Λύση όμως, είτε αρέσει σε κάποιους από εμάς είτε δεν αρέσει, είναι κοινοβουλευτικό κόμμα. Οι Ελληνες αποφάσισαν κατά χιλιάδες την είσοδό της στη Βουλή και μάλιστα σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου η φιλελεύθερη συντήρηση προήλαυνε. Δεν ήταν σε υποχώρηση. 40% έλαβε η Ν.Δ. το 2019! Ο δε αρχηγός της Λύσης είναι νόμιμος αρχηγός και εκλεγμένος βουλευτής ελληνικού πολιτικού κόμματος. Υπό αυτή την έννοια είναι ξένο προς κάθε δημοκράτη πολίτη αυτό που συνέβη με τον λογαριασμό του κυρίου Βελόπουλου στο twitter, ο οποίος «κατέβηκε» με το «έτσι θέλω». Είτε επειδή αυτά που έλεγε δεν άρεσαν είτε επειδή θεωρήθηκαν ανακριβή ή επειδή κάποιοι έστειλαν στην πλατφόρμα αναφορές εναντίον του. Ό,τι και αν ισχύει, αυτό που συνέβη δεν είναι απλώς απαράδεκτο.

Είναι φασιστικό. Η Ελλάδα είναι δημοκρατία. Η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία. Η Ελλάδα έχει κατοχυρωμένες στο Σύνταγμά της την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του λόγου. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έχει την απόλυτη ελευθερία να υποστηρίξει όσα έγραψε στο twitter από το βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου χωρίς να φοβάται ότι θα του αφαιρεθεί ο λόγος. Και βεβαίως υπάρχει η θεσμική δυνατότητα να αντικρουσθεί από άλλες πτέρυγες, αν τυχόν λέει ψέματα ή ανακρίβειες.

Αυτή είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, άλλωστε. Λόγος – αντίλογος. Επιχείρημα – αντίκρουση. Διάλογος – συμφωνία – διαφωνία. Επωνύμως! Το μέγα ζήτημα που προκύπτει ως θέση αρχής με αφορμή την περίπτωση Βελόπουλου -και όχι μόνο αυτήν- είναι το εξής: Είναι, άραγε, μια άυλη ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία εκατομμύρια ανώνυμοι βγάζουν ελευθέρως τη χολή τους εναντίον επωνύμων πιο ισχυρή από το εκλεγμένο με καθολική ψηφοφορία Κοινοβούλιο μιας δυτικής δημοκρατίας;

Και δύναται στο όνομα του φιλελευθερισμού του ενός η πλατφόρμα αυτή να φιμώνει πολίτες, πόσο μάλλον εκλεγμένους πολιτικούς αρχηγούς; Ή δύναται, όπως το Instagram, να μπλοκάρει απόψεις (ακόμη και θεωρούμενες ακραίες) δημοφιλών δημόσιων προσώπων όπως ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρης Γιαννακόπουλος; Ή ακόμη να γίνονται απόπειρες φίμωσης πολιτών, οι οποίοι υβρίζουν πράγματι χυδαία τον πρωθυπουργό; Μα, με συγχωρείτε! Είμαστε ή δεν είμαστε φιλελεύθερη δημοκρατία; Είμαστε ή δεν είμαστε η πιο παλιά δημοκρατία του κόσμου; Η Πολιτεία μας δεν είναι αυτή που κατήργησε ως αναχρονιστικό το παλαιό αδίκημα πταισματικού χαρακτήρα που ονομάζεται περιύβριση Αρχής; Η Πολιτεία δεν αποποινικοποίησε προσφάτως το 2019 τη βλασφημία των θείων;

Αφού νιώθει λοιπόν τόσο υπεράνω και επιτρέπει να ακούγονται «καντήλια» κάθε μορφής στην ανοικτή κοινωνία, ποια είναι αυτή η κλειστή πλατφόρμα που απαγορεύει την ελεύθερη διακίνηση των απόψεων κάθε Γιαννακόπουλου, κάθε Βελόπουλου και κάθε Τραμπ; Ειλικρινώς δεν ξέρουμε, δεν μας αφορά τι κάνουν άλλες χώρες, οι οποίες δέχονται απαθώς τις νέες ψηφιακές δικτατορίες. Αλλά η Ελλάς δεν είναι μια τυχαία χώρα, πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά.

Και σε επίπεδο πολιτείας και σε επίπεδο πολιτών. Εδώ γεννήθηκε η δημοκρατία. Το καλύτερο πολίτευμα του κόσμου, παρά τα ελαττώματά του. Και αυτό που υπέστη σήμερα ο Βελόπουλος από το twitter μπορεί να το υποστεί αύριο ο Κουτσούμπας. Ο Βαρουφάκης. Οποιος! Ας το συνειδητοποιήσουμε!

Η Ελλάς δεν είναι ούτε Τουρκία και βεβαίως δεν είναι ούτε το ισλαμικό εμιράτο του Αφγανιστάν. Η Ελλάς δεν φυλακίζει πολιτικούς επειδή έχουν διαφορετική άποψη από την κρατούσα ούτε διώκει τους πολίτες της όταν αυτοί «στολίζουν» με «γαλλικά» τις κατά καιρούς ηγεσίες τους. Το πώς θα πολιτευτεί η κυβέρνηση ενάντια στον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης από μια πλατφόρμα που λειτουργεί εντός των ορίων της συνταγματικής επικράτειας της εξουσίας της είναι δικό της θέμα. Ευχόμεθα μόνο να μη συμπράττουν κάποια κέντρα της σε αυτά τα παιγνίδια και όσα διαδίδονται να είναι ψευδείς ειδήσεις (fake news). Το πώς μπορούν να αντιδράσουν οι πολίτες το ξέρουμε όμως! Ιδρύοντας μια νέα, δημόσια αυτή τη φορά (τίποτε δεν μένει κρυφό στους καιρούς μας), Φιλική Εταιρεία. Δεν απορρίπτω συλλήβδην τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μα και μέχρι στιγμής δεν μετέχω σε αυτά!

Τα θεωρώ πλέον παγιδευμένα και ξεπερασμένα. Παγιδευμένα διότι «παρακολουθούνται» όλες οι κοινές δράσεις πολιτών και ναρκοθετούνται από την εξουσία. Στο πρώτο lockdown οι υπηρεσίες εντόπισαν ποιοι χριστιανοί έκαναν μυστικά Ανάσταση σε ναούς στις 5 το πρωί! Ξεπερασμένα γιατί δεν μπορείς πλέον να κάνεις κριτική στο «σύστημα» μέσα από τους επίσημους αρμούς του συστήματος. Τα μέσα αυτά υποτίθεται ότι μας έφεραν πιο κοντά. Κατήργησαν τις αποστάσεις. Αλήθεια είναι αυτό. Μα ταυτοχρόνως κατήργησαν και την προσωπική επαφή. Την καταπρόσωπο συζήτηση. Το άγγιγμα. Την ιδιοπροσωπία. Τον δήμο! Την κατεξοχήν δύναμη και έκφραση της δημοκρατίας. Αύξησαν δηλαδή τις αποστάσεις!

Η απάντηση λοιπόν στον φασισμό της μοναδικής σκέψης, στην ανωνυμία, στην υποτιθέμενη «κοινότητα» εκείνων που εύχονται δέκα φορές τη μέρα «ψόφα» στους ακολούθους τους, η απάντηση στον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης και στο θεσμικά κατοχυρωμένο μίσος είναι η εθνική συνέλευση. Η διά ζώσης συζήτηση. Ο ζωντανός διάλογος. Πρέπει να φύγουμε από αυτά τα γήπεδα, να τα εγκαταλείψουμε και να φτιάξουμε τα δικά μας γήπεδα ξανά. Τα προαιώνια. Γήπεδα με έδρανα και φυσική παρουσία. Δείτε το Κοινοβούλιό μας. Είναι ημικυκλικό. Δείτε τα αρχαία θέατρά μας. Είναι ημικυκλικά.

Γιατί τα έφτιαξαν έτσι οι πρόγονοί μας; Γιατί ενθαρρύνουν τον διάλογο των άκρων και των μέσων, την αντιπαράθεση, τη σύγκλιση και εν τέλει τη σύνθεση! Οχι τη βίαιη σύγκρουση. Ανεξαρτήτως πώς θα αντιδράσει η Πολιτεία λοιπόν στην ηλεκτρονική φίμωση της διαφορετικής σκέψης από τα κοινωνικά δίκτυα, όλοι εμείς που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες έχουμε δουλειά μπροστά μας, αν το θελήσουμε: το φόρουμ της νέας Φιλικής Εταιρείας! Μπορεί να διαφωνούμε με τους Βελόπουλους και τους Γιαννακόπουλους όλης της Γης. Θέλουμε όμως ως αληθινοί και όχι «ντεμέκ» φιλελεύθεροι να τους συναντούμε, να συζητούμε μαζί τους, όχι να τους καταργούμε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

EastMed: Το ουτοπικό γεωπολιτικό powerplay του Κυριάκου Μητσοτάκη

Υπάρχει μια ύπουλη πλάνη που κυνηγάει την Ελλάδα: Η γεωπολιτική. Ο αγωγός EastMed (East...

Δημοκρατία και τριτοκοσμική φυλαρχία

Μπορούμε να γίνουμε ισχυροί σαν τη Μεγάλη Βρετανία αν καταργήσουμε το πρωθυπουργικό ακαταδίωκτοΑπό...

Με ποιους είστε, κύριοι;

Ψάχνουμε να βρούμε τον εχθρό απέναντί μας. Καταγράφουμε κάθε μέρα τις «προκλητικές» δηλώσεις των...

Τσιτσιπάς και Τζόκοβιτς

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθήσαμε μια ιδιαίτερα φορτισμένη πολιτικά ιστορία στην Αυστραλία, η οποία συγκέντρωσε...

Η κόλαση του… Δάντη!

Ναι, διώξεις δημοσιογράφων για τα ρεπορτάζ τους γίνονται. Στα απολυταρχικά καθεστώτα, όμως, όχι στις...

Ο νέος πατριωτισμός των ελίτ είναι η άρνηση του πατριωτισμού

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μου προξένησε την εβδομάδα που πέρασε μια ιδεολογική τοποθέτηση που έκανε ο...

Γιατί ο Μητσοτάκης είναι Κεντροαριστερός

Η Αριστερά πάντοτε κατευθύνει την πολιτική συζήτηση στα δικά της ιδεολογικά μέτρα. Για παράδειγμα,...

Ο Θανάσης Κοντογεώργης και ο Μηλιώκας

Μόλις πέρασε ο πρώτος ενθουσιασμός της Μεταπολιτεύσεως, άρχισαν να κυκλοφορούν τραγούδια που αποκάλυπταν την...

«Σκασίλα μου» τώρα, παναγιότατε;

Εκτός από τη γεωπολιτική των κρατών υπάρχει και η γεωπολιτική των Εκκλησιών.Από τον...

Ντουντούκες πεισιθανάτιου ενδοτισμού

Το θράσος σίγουρα πηγαίνει πακέτο με τους Αποστόλους του Μαρασμού. Το γιγαντώνει η υπερπροβολή...

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικό και συνάμα θαρραλέο βήμα, υπογράφοντας συμφωνία στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας...

Ποιος παίζει τελικά με τη φωτιά;

Χρειάζεται πράγματι κάμποση δόση αποκοτιάς για να προκαλείς τους Ρώσους στην αυλή του σπιτιού...

Η Τουρκία επιστρέφει στην αγκαλιά της Δύσης

Τελικώς, όλα έχουν την εξήγησή τους. Η αμερικανική απόσυρση από την υποστήριξη του αγωγού...

Εξουσία και εθελοδουλία

Κομψή και «αεράτη» κυρία, φανατική «αντιψέκας», απολάμβανε τον καφέ της σε αθηναϊκό πεζοδρόμιο επιδεικνύοντας...

Ο κομάντο Θάνος Πλεύρης ενημερώνει

Η κοινή λογική έχει μπει σε καραντίνα. Αναμένεται να απελαθεί κλοτσηδόν από την Ελλάδα,...

Το σενάριο “Αρμαγεδών” για τον βιασμό της αμερικανικής Δημοκρατίας…      

Γράφει η Ζέζα Ζήκου «Kαθώς ο λαός, από δικό του λάθος, έχασε την εμπιστοσύνη των...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ξέσπασε σε λυγμούς η σύζυγος του Τζώρτζη Μονογυιού – «Αφήστε με να πάω στην κηδεία του» 

Σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται η σύζυγός του...

Σουίτα βιασμού: Οι αδελφοί Λεβέντη της Coca-Cola και τα άλλα τρία «μπουμπούκια»

«Σεισμός» σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με την υπόθεση-σοκ! Ιδιαιτέρα μεγαλοβιομηχάνου το θύμα

Γκιώνης αδειάζει Τούνη για το «ροζ» video: Πληρώθηκε αδρά για να κλείσει το στόμα της

Όχι μόνο «αδειάζει» την Ιωάννα Τούνη για την ανάρτησή...

Το τραγικό χτύπημα της μοίρας στην 24χρονη που βιάστηκε από τα Rich Kids στη Θεσσαλονίκη

Η άτυχη 24χρονη έχασε την οικογένεια και τον αγαπημένο της μέσα σε δύο χρόνια

Ηρωίδα η Γεωργία! Δεν λυγίζει από τις απειλές των καθαρμάτων και μιλάει δημόσια

Δημόσια βγαίνει να καταγγείλει τον εφιάλτη που έζησε στα...

Εξελίξεις! Βρέθηκαν ουσίες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα στον οργανισμό της Γεωργίας

Τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης αναμένονται από ώρα σε ώρα - Τι βρέθηκε στον οργανισμό της 24χρονης που βρήκε το θάρρος να μιλήσει δημόσια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ