16.4 C
Athens
9-4-2020

Μεταξύ ρωσικής σφύρας και αμερικανικού άκμονος

Οι εξελίξεις στο «εκκρεμές» της Τουρκίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για την Ελλάδα.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Σε μια στιγμή που η Τουρκία φαίνεται ότι στριμώχνεται στα δόντια της μυλόπετρας και επειδή κανείς δεν γνωρίζει τα του οίκου του καλύτερα από τον νοικοκύρη, ας αφήσουμε τον έμπειρο και αξιόπιστο Τούρκο αρθρογράφο Μουράτ Γετκίν να μας ενημερώσει για τα τεκταινόμενα στα δύο μέτωπα της Τουρκίας.

Εμείς απλά να υπογραμμίσουμε ότι η Τουρκία, στο μέτωπο του Ιντλίμπ, υπέστη μια σοβαρή πολιτικοστρατιωτική ήττα, απέναντι σε έναν αποδυναμωμένο αντίπαλο που μάχεται τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο οποίος όμως είναι αποφασισμένος να πολεμήσει για να υπερασπιστεί την πατρίδα του.

Το θέμα αυτό πρέπει να προβληματίσει για έναν επιπλέον λόγο: Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η περιβόητη τουρκική στρατηγική και η ισχύς, όταν δεν έχουν την υποστήριξη μιας μεγάλης δύναμης, καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος.

Όλα αυτά να τα έχουμε υπ’ όψιν μας, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του Ελληνισμού σε Κύπρο, Κρήτη, Καστελόριζο, Ρόδο και στο υπόλοιπο Αιγαίο.

Ακολουθεί μεταφρασμένο το άρθρο του Μ. Γετκίν:

«Στριμωχτήκαμε ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, να διορθώσουμε το λάθος για να μην πάθουμε χειρότερα. Ας ξεκινήσουμε με δύο ειδήσεις που είναι ενδεικτικές ότι τα θέματά μας στη Συρία θα χειροτερέψουν και όσον αφορά τους Αμερικανούς και όσον αφορά τους Ρώσους.
Ο ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι την εβδομάδα αυτή θα αρχίσει να λειτουργεί το Κοινό Κέντρο Επιχειρήσεων με τις ΗΠΑ, μας ανακοίνωσε ότι στις 22 Αυγούστου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Έσπερ. Με βάση την ανακοίνωση αυτή, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στο τέλος αυτής της εβδομάδας οι στρατιωτικές αντιπροσωπίες των δύο χωρών να συναντηθούν το ταχύτερο δυνατόν για να οργανώσουν τη Ζώνη Ασφαλείας χωρίς να χάνουν χρόνο.

Εσείς τι καταλαβαίνετε από αυτήν την ανακοίνωση; Εγώ αυτό που κατάλαβα είναι ότι η Μεικτή Δύναμη Αποστολής που θα δράσει στη Ζώνη Ασφαλείας δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί και ότι ο υπουργός μας είπε στον Αμερικανό ομόλογό του να βιαστούν, γιατί αλλιώς ο τουρκικός θα εισβάλει μόνος του στην περιοχή, απειλή που εκτοξεύεται για πολλοστή φορά. Η ανακοίνωση αυτή έγινε στις 21 Αυγούστου, ημέρα που καθαιρέθηκαν οι τρεις Κούρδοι δήμαρχοι μετά το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο μάλλον ασχολήθηκε με αυτά τα δύο θέματα, δηλαδή με το ΡΚΚ. Και δεν είναι καθόλου δύσκολο να μαντέψουμε ότι ο Ερντογάν θα ρώτησε τον Ακάρ “Γιατί μας εμπαίζουν οι Αμερικανοί;”.

Την ίδια ημέρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επικεφαλής στο τουρκικό τμήμα της Μεικτής Δύναμης Αποστολής είναι ο διοικητής της Διοίκησης Ανόρθοδοξου Πολέμου, υποστράτηγος Αχμέτ Τσιορμπατζή. Δεν είναι γνωστό ποιος θα είναι ο Αμερικανός συνδιοικητής, όμως αυτό που έγινε γνωστό στις 22 Αυγούστου είναι ότι οι ΗΠΑ αποσύρουν την προσφορά τους για πώληση των Patriot, επειδή η Τουρκία παρέλαβε τους ρωσικούς S-400.

Όμως, ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται να κάνει τα πρώτα βήματα συνεργασίας ανατολικά του Ευφράτη με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Αμερική, άρχισε να δέχεται εμφανή χτυπήματα δυτικά του Ευφράτη από το δίδυμο Ρωσίας -Συρίας.

Για παράδειγμα, ένα ρωσικό αεροσκάφος Su-22 κατέστρεψε ένα πολιτικό όχημα που συνόδευε την τουρκική στρατιωτική φάλαγγα νότια του Ιντλίμπ. Το χτύπημα ήταν “χειρουργικό”, αφού δεν έπαθαν καμία ζημιά τα στρατιωτικά οχήματα που ήταν μπρος και πίσω από το βληθέν όχημα. Όμως το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν τρεις πολίτες που επέβαιναν στο όχημα.

Η αλήθεια είναι ότι τα τρία άτομα ήταν μέλη της οργάνωσης Feylak el-Şam, ένοπλης οργάνωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Για την κυβέρνηση της Ρωσίας, που δεν έχει συμπεριλάβει το ΡΚΚ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, η Μουσουλμανική Αδελφότητα θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, απαντώντας στις διαμαρτυρίες της Τουρκίας, είπε: “Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τους τρομοκράτες και στο θέμα αυτό θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Τουρκίας”. Την ίδια στιγμή, και ο Λαβρόφ και οι άλλοι Ρώσοι επίσημοι τονίζουν την ανάγκη να εφαρμόσει η Τουρκία τη συμφωνία της Αστάνα. Δηλαδή, οι Ρώσοι κατηγορούν την Τουρκία ότι υποστηρίζει και βοηθά τους τρομοκράτες.

Το ίδιο διάστημα, η Συρία (άρα και η Ρωσία) άρχισε να επιτίθεται στα 12 παρατηρητήρια που έστησε η Τουρκία περιμετρικά της περιφέρειας Ιντλίμπ, ενώ το παρατηρητήριο Νο 9 το έχει περικυκλώσει. Πολλοί απόστρατοι σχολιαστές, όπως ο Nihat Ali Özcan και ο Metin Gürcan, εδώ και καιρό τονίζουν την ανάγκη της άμεσης απόσυρσης των στρατευμάτων από τα Παρατηρητήρια αυτά, γιατί είναι ανυπεράσπιστα. Στις 22 Αυγούστου, την ίδια ημέρα που ο Τούρκος ΥΠΑΜ έκανε έκκληση να αρχίσει να λειτουργεί η Ζώνη Ασφαλείας στη Β. Συρία, ενώ οι ΗΠΑ απέσυραν την προσφορά των Patriot, οι δυνάμεις της Συρίας κατελάμβαναν την πόλη Han Şeyhun, που ήταν υπό την κατοχή των ενόπλων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η εξέλιξη αυτή έφερε στην επιφάνεια ορισμένα ερωτήματα:

Αν ο στρατός της Συρίας φτάσει να απελευθερώσει το Ιντλίμπ, που είναι μια συριακή πόλη, τι θα κάνει η Τουρκία; Θα εισβάλουμε στη Συρία για να το αποτρέψουμε; Θα το κάνουμε αυτό, κόντρα στη βούληση της συμμάχου μας με στους S-400 Ρωσίας, που δεν δίστασε να χτυπήσει τη φάλαγγά μας; Η Τουρκία θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές Τούρκων στρατιωτών, για να προστατεύσει τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας; Τα παρατηρητήρια θα παραμείνουν εκεί με κάθε κόστος; Αν η Συρία απελευθερώσει το Ιντλίμπ, τι θα απογίνουν οι σαλαφιστές που έχουν αναμειχθεί με την τρομοκρατία – ανάμεσα σε αυτούς μέλη της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους; θα έλθουν στην Τουρκία;

Η Τουρκία, που μπλέχτηκε στον εμφύλιο της Συρίας το 2011, όσο περνάει ο καιρός στριμώχνεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία και οι οιωνοί δεν είναι καλοί για το μέλλον. Η Τουρκία υφίσταται ήττες από αυτήν την πολιτική και πρέπει να διορθώσει αυτό το λάθος το ταχύτερο δυνατόν.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναστάτωση στο Μαμάτσειο Κοζάνης: Δύο ακόμη νοσηλεύτριες θετικές στον κορωνοϊό

Θετικές στο κορωνοϊό διαγνώσθηκαν δύο γυναίκες, βοηθοί θαλάμου στην Παθολογική κλινική του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο γυναίκες είχαν έρθει σε επαφή...

Ο ΣΔΟΕ κατάσχεσε 4.070 λίτρα διαλυμάτων από επιχείρηση που τα «έσπρωχνε» στην αγορά ως αντισηπτικά

Μεγάλη ποσότητα διαλυμάτων τα οποία πωλούνταν ως αντισηπτικά, χωρίς να φέρουν την απαιτούμενη άδεια, κατάσχεσε ο ΣΔΟΕ από επιχείρηση που, μεταξύ άλλων, εμπορεύεται προϊόντα...

Από σήμερα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε γιατρούς, νοσηλευτές και Πολιτική Προστασία – Πως θα την πάρουν οι 108.000 δικαιούχοι

Σήμερα, Πέμπτη 9 Απριλίου, καταβάλλεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ίση προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού, στους απασχολούμενους σε νοσοκομεία, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ και στη...

H Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου έβαλε φίλο της να της βάψει ρίζα: «Αχ! Τι έπαθα η καημένη;» (video)

Άνδρες και γυναίκες τα έχουν βρει «σκούρα» με τα κλειστά κομμωτήρια και έχουν πέσει στην ανάγκη φίλων για να περιποιηθούν το χάλι στην κεφαλή...

Απ. Τζιτζικώστας: «Στόχος μας, οι επιχειρήσεις να ξανασταθούν στα πόδια τους και να μη χαθούν θέσεις εργασίας»

Σε τηλεδιάσκεψη με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας κατέθεσε δέσμη μέτρων, με στόχο την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, την...

Γουλί κούρεψε τον Σταύρο Θεοδωράκη η κόρη του: «Αχ ρε Τσιόδρα, αχ!» (video)

Με κλειστά τα κομμωτήρια εδώ και έναν μήνα σχεδόν, στους άνδρες που «υποφέρουν» με την κόμη τους, συγκαταλέγεται και ο πρώην πρόεδρος του Ποταμιού,...