Η διαχείριση του Αφγανικού

Must Read

Το ενδιαφέρον της ταπεινωτικής αμερικανικής ήττας στο Αφγανιστάν εστιάζεται όχι μόνο στην ανυπαρξία κοινής λογικής στη λήψη αποφάσεων της υπερδύναμης, αλλά κυρίως στην επιβεβαίωση της επικίνδυνης ανεπάρκειας στην αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως φαίνεται από την απουσία σχεδίου διαχείρισης του αφγανικού μεταναστευτικού προβλήματος.

  • Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφάλα*

Οι 27 χώρες ακόμη μία φορά βρίσκονται ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν από κοινού την κατάσταση, ενώ, αντιθέτως, όλοι ελπίζουν ότι η Ελλάδα θα απορροφήσει τους κραδασμούς, ευχόμενοι την επανάληψη των γεγονότων του 2015, όταν, κατ’ απαίτηση της Γερμανίας, το εγχώριο πολιτικό σύστημα μετέτρεψε τη χώρα σε έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων. Πράγματι, ενώ η επικεφαλής της Κομισιόν Ursula von der Leyen ισχυρίζεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ηθική υποχρέωση να δεχτεί τους Αφγανούς πρόσφυγες», οι ηγέτες αρκετών ευρωπαϊκών χωρών διαφωνούν με αυτή τη θέση.

Αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοξενεί 570.000 Αφγανούς πρόσφυγες και αρκετοί αδυνατούν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή κοινωνία, ενώ άλλοι είναι υπεύθυνοι για σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών και κοριτσιών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ότι η μαζική άφιξη Αφγανών προσφύγων στην Ευρώπη, νέων ανδρών στην πλειονότητά τους, ίσως προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις στη γηραιά ήπειρο (https://www.gatestoneinstitute.org/17680/europe-afghan-migrants). Πράγματι, ο βιασμός και η δολοφονία ενός 13χρονου κοριτσιού στην Αυστρία από τέσσερις Αφγανούς ανάγκασε τον καγκελάριο Sebastian Kurz να δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό PULS 24 ότι «η Αυστρία δεν θα δεχτεί άλλους Αφγανούς πρόσφυγες, επειδή αδυνατούν να ενταχθούν στην αυστριακή κοινωνία και συνεπώς υπάρχει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα με την ενσωμάτωσή τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών Karl Nehammer και Εξωτερικών Alexander Schallenberg δήλωσαν ότι «οι παράνομοι Αφγανοί μετανάστες στην Αυστρία πρέπει να απελαθούν σε ισλαμικές χώρες. Εν εναντία περιπτώσει, αυτό που έγινε στο Αφγανιστάν είναι πιθανόν μελλοντικά να συμβεί και στην Ευρώπη». Αντιθέτως, στη Γερμανία η ηγέτιδα των Πρασίνων Annalena Baerbock ζήτησε η Γερμανία να φιλοξενήσει 50.000 Αφγανούς πρόσφυγες, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του, επειδή «βιαστές, εγκληματίες και έμποροι ναρκωτικών που απελάθηκαν στο Αφγανιστάν επέστρεψαν και πάλι στη Γερμανία».

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron κάλεσε για «συντονισμένες ευρωπαϊκές δράσεις, ώστε να αποτραπεί η μαζική μετανάστευση Αφγανών στην Ευρώπη», ενώ αποκαλύφθηκε ότι πέντε Αφγανοί που επέστρεψαν πρόσφατα στη Γαλλία, μετά την αμερικανική ήττα, είχαν εμπλακεί σε τρομοκρατικές ενέργειες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson δήλωσε «θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά προέχει η ασφάλεια της χώρας», ενώ ο Σλοβένος πρωθυπουργός Janez Janša, του οποίου η χώρα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν θα επαναλάβει τα λάθη του 2015 και δεν θα ανοίξει νέους ανθρωπιστικούς και μεταναστευτικούς διαδρόμους για τους Αφγανούς πρόσφυγες».

Η Ευρώπη, λοιπόν, παρά το γεγονός ότι επί εικοσαετίες εμπλέκεται ενεργά στον αφγανικό εμφύλιο πόλεμο μέσω του ΝΑΤΟ και συνεπώς είναι συνυπεύθυνη για τη σημερινή χαοτική κατάσταση στο Αφγανιστάν και στη Μέση Ανατολή, φαίνεται ότι αποχωρεί από την «παράσταση» στην τελευταία πράξη του δράματος, επικαλούμενη υποκριτικά «αδυναμία ενσωμάτωσης αριθμού Αφγανών μεταναστών και προσφύγων στις δυτικές κοινωνίες», με τον ίδιο τρόπο που υποκριτικά ισχυρίστηκε ότι «εισέβαλε στο Αφγανιστάν για να σώσει τη δημοκρατία». Όμως, όπως και με την αφρικανική μετανάστευση μέσω Λιβύης, το κλειδί του μεταναστευτικού προβλήματος από Ανατολάς το κρατά η Τουρκία, η οποία ενώ κατασκευάζει τείχος μήκους 295 χιλιομέτρων στα σύνορά της με το Ιράν για να εμποδίσει τους Αφγανούς πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα, είναι αρνητική στην κατασκευή ενός αντίστοιχου ελληνικού φράκτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Μέσω του φράκτη στα τουρκοϊρανικά σύνορα η Τουρκία θα είναι σε θέση να ελέγχει τις ροές των εκατοντάδων χιλιάδων ή εκατομμυρίων Αφγανών προσφύγων προς την Ευρώπη, τους οποίους θα κατευθύνει κατά το δοκούν προς τα τουρκικά παράλια, απέναντι από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι «η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει πύλη εισόδου Αφγανών προσφύγων στην Ευρώπη», η αλλαγή της στάσης της Γερμανίας και της Ευρώπης στο προσφυγικό πρόβλημα, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών, η εμπειρία του παρελθόντος, καθώς και η εργαλειοποίηση του προβλήματος από την Τουρκία εγγυώνται ότι η Ευρώπη, με την αρωγή του εγχώριου πολιτικού συστήματος, αναπόφευκτα θα συνεχίσει να σχηματοποιεί τη χώρα μας σε τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό, ώστε να αποφύγει να διαχειριστεί το αφγανικό μεταναστευτικό πρόβλημα στο Βερολίνο και το Παρίσι, παρά το γεγονός ότι είναι και αυτή υπεύθυνη για το χάος στο Αφγανιστάν..

*Διδάκτωρ Φυσικής του πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ για ομιλία Μητσοτάκη: Το πιο σύντομο ανέκδοτο της μεταπολίτευσης το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»

«Παραδέχτηκε και επισήμως για πρώτη φορά το μπάζωμα, αλλά μας είπε ότι έγινε για καλό σκοπό» τονίζει, μεταξύ άλλων,...

More Articles Like This