Υπουργοί Γελεβουρδέζος και Μελεμετζίδης

Must Read

Το παλιό κάλλιστο ελληνικό σινεμά δεν ήταν μόνο απολαυστικό, αλλά και προφητικό. Μέχρι ανασχηματισμούς του Κυριάκου περιέγραψε!

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Έχοντας κατά νου τα χθεσινά (με τον παρ’ ολίγον υπουργό Ευάγγελο Αποστολάκη), ας εξετάσουμε δύο κινηματογραφικούς ναυάρχους που, αν ζούσαν μέχρι τις ημέρες μας, θα μπορούσαν να αναλάβουν άμεσα το ουδέποτε ιδρυθέν υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Στην ταινία «Δεσποινίς διευθυντής» (πρώτη προβολή 1964) ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος είναι ο υπερπροστατευτικός πατέρας της Τζένης Καρέζη, η οποία παίζει τον ρόλο της άπειρης περί τα ερωτικά Λίλας Βασιλείου. Σε κάποιο σημείο της πλοκής ο Παπαγιαννόπουλος έχει μια σύντομη αλλά ξεκαρδιστική κουβεντούλα με τον Δημήτρη Νικολαΐδη, που ενσαρκώνει με αξεπέραστο τρόπο τον πεπειραμένο γλεντζέ αλλά τουφεκαλεύρη στη ναυτοσύνη ναύαρχο Γελεβουρδέζο.

Όταν ο Δημήτρης Νικολαΐδης συστήνεται στον Παπαγιαννόπουλο ως ναύαρχος Γελεβουρδέζος, ακολουθεί ο ακόλουθος διάλογος:

Παπαγιαννόπουλος: Γελεβουρδέζος; Ναυτικό όνομα, πολύ γνωστό…

Νικολαΐδης: Κάτι κάναμε κι εμείς για το Ναυτικό.

Παπαγιαννόπουλος: Δεν μου λέτε, έναν Γελεβουρδέζο αντιπλοίαρχο που κόλλησε προ ετών ένα καράβι στον Ισθμό τι τον έχετε;

Νικολαΐδης: Υπερβολές του κιτρίνου Τύπου…

Ο χαρακτήρας του Γελεβουρδέζου παραπέμπει στην εύθυμη, ίσως κωμική διάσταση του διορισμού Αποστολάκη στο θνησιγενές υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Δεν μοιάζει, όμως, ο Γελεβουρδέζος με τον ναύαρχο του ΣΥΡΙΖΑ. Το όλον στιλ του και η περιπέτειά του κατά την οποία ένιωσε… παραπλανημένος από την κυβέρνηση επειδή νόμισε ότι υπήρξε συναίνεση και από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον διορισμό του θυμίζουν τον ναύαρχο Μελεμετζίδη της ταινίας «Ο φαντασμένος» (πρώτη προβολή το 1973). Ο ναύαρχος Μελεμετζίδης (στον ρόλο ο Κώστας Παληός) παρατάει στρωμένη σταδιοδρομία για να αναλάβει γενικός διευθυντής στην υπό ίδρυση εταιρία πετρελαιοειδών «Καρασίν Οϊλ».

Ο μεγαλομανής Μάκης Καρασίνης (Λάμπρος Κωνσταντάρας) νομίζει ότι βρέθηκε πετρέλαιο στο χωράφι του και θα γίνει τόσο πλούσιος ώστε θα φτάσει να ανταγωνιστεί σε όγκο εργασιών ακόμα και πολυεθνικές του κλάδου. Έχει παραμυθιαστεί ο ίδιος και παραμυθιάζει άθελά του άλλους – εις εκ των άλλων ήταν ο αφελής ναύαρχος Μελεμετζίδης που παραιτήθηκε για να αναλάβει διευθυντιλίκια σε εταιρία που δεν ιδρύθηκε ποτέ.

Με τις υγείες μας!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This