Δευτέρα 21/6/2021

Κτηνολατρεία

Βάσει θεωρίας της ανθρωπολόγου Πατ Σίπμαν, οι πρόγονοί μας Χόμο Σάπιενς στην Ευρώπη πριν από 70.000 έτη, επειδή είχαν εξημερώσει λύκους και τους είχαν μετατρέψει σταδιακά σε σκύλους-συντρόφους, είχαν εξελικτικό πλεονέκτημα εναντίον των Νεάντερταλ και τελικά επικράτησαν ολοκληρωτικά αφανίζοντάς τους.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Δηλαδή, ένας βασικός εξελικτικός κρίκος του είδους μας ήταν η εξημέρωση των λύκων σε σκύλους και η αρμονική συμβίωσή μας μαζί τους.

Οι καταστάσεις όμως έχουν αλλάξει τρομακτικά στο πέρασμα των χιλιετιών. Πλέον ο άνθρωπος ζει κατά κύριο λόγο σε μεγαλουπόλεις και όχι στο ύπαιθρο, ώστε να χρειάζεται τη δική του φύλαξη ή του κοπαδιού του με ζώα προς βρώση (αγελάδες, αρνιά) από μεγαλόσωμους σκύλους.

Σοκαρίστηκα ακόμα μία φορά διαβάζοντας ότι πριν από λίγες μέρες στο Αχλάδι της Εύβοιας ένας μεγαλόσωμος δεσποζόμενος σκύλος επιτέθηκε και κατασπάραξε προκαλώντας βαρύτατα τραύματα σε παιδάκι που έκανε ποδήλατο. Μια αναζήτηση στο internet θα φέρει εύκολα πάμπολλα τέτοια περιστατικά τα τελευταία χρόνια, με μεγαλόσωμους σκύλους που έχουν επιτεθεί (πολλές φορές σκοτώνοντας!) σε Ελληνόπουλα.

Η Πολιτεία κλείνει τα μάτια της σε αυτά τα θλιβερά περιστατικά, γιατί δυστυχώς πλέον η κτηνολατρεία έχει φτάσει σε επίπεδα μαζικής αίρεσης και είναι αδύνατον σχεδόν να αρθρώσει κάποιος μια κουβέντα υπέρ των ανθρώπων χωρίς να του επιτεθούν μαζικά εμμονικοί -κατ’ όνομα μόνο- φιλόζωοι.

Έτσι βλέπουμε πολιτικούς, όπως οι κύριοι Κικίλιας, Μητσοτάκης και Τσίπρας, να μας δείχνουν πόσο φιλόζωοι είναι σε ενσταντανέ μαζί με σκύλους τους, ώστε να προβάλουν τη φιλοζωική εικόνα τους, αλλά καμιά παρουσία τους ή νομοθετική πρωτοβουλία, όταν έχουμε επιθέσεις τεράστιων σκύλων προς ανθρώπους.

Τι κάνουν στις άλλες χώρες; Σχεδόν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου απαγορεύονται (ολοκληρωτικά ή με αυστηρό θεσμικό πλαίσιο) μεγαλόσωμες και επικίνδυνες ράτσες σκύλων (Δανία, Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία κ.α.). Στις ΗΠΑ έχουν 4,5 εκατομμύρια δαγκώματα από συγκεκριμένες ράτσες σκύλων κάθε χρόνο. Στο 20% των περιπτώσεων τα θύματα των επιθέσεων έχουν νοσηλευτεί, ενώ το 51% αυτών είναι παιδιά κάτω των 12 ετών.

Η ελληνική Βουλή μας πρέπει να δράσει. Αυτό που προτείνω είναι καταρχάς υποχρεωτική χρήση φίμωτρου σε μεγαλόσωμα σκυλιά στις βόλτες τους από τους ιδιοκτήτες τους (φυσικά το λουρί ισχύει ήδη), και σε δεύτερη φάση μια επιστημονική προσέγγιση, βασισμένη σε νομοθεσίες χωρών που προανέφερα, ώστε να οριστεί θεσμικό πλαίσιο για τους μεγαλόσωμους σκύλους σε αστικά κυρίως κέντρα. Γιατί πάνω απ’ όλα είναι τα Ελληνόπουλά μας.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ