Στοχάσου και αρκεί

Σε κάνουν να ντρέπεσαι για την εθνικότητα που έχεις, αυτή την βαριά ιστορική κληρονομιά.

Must Read

«Στοχάσου, και αρκεί». Με αυτή τη φράση ξεκινά η «Ελληνική Νομαρχία», αγνώστου συγγραφέως, ένα από τα σημαντικότερα προεπαναστατικά έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, που «έντυσε» ιδεολογικά την Ελληνική Επανάσταση.

  • Από τη
    Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*

Στοχάσου, λοιπόν, κάτσε σκέψου τι συμβαίνει, τι γίνεται γύρω σου, ψάξε, μάθε, συλλογίσου. Σε αφήνουν, όμως, να σκεφτείς; Όταν βομβαρδίζεσαι όλη την ημέρα από μηνύματα γεμάτα πανικό, όταν διάφορες φωνές λένε, λένε, λένε τα ίδια και τα ίδια και τελειωμό δεν έχουν;

Στοχάσου, μάθε ποιος είσαι, ποια είναι η ταυτότητά σου, η μία και μοναδική. Σε αφήνουν να το κάνεις; Όταν βομβαρδίζεσαι συνέχεια με τη θεωρία των πολλαπλών ταυτοτήτων, ότι είσαι και έτσι και αλλιώς και λίγο από αυτό και πολύ από εκείνο και τώρα είσαι αυτός, αλλά κατά βάθος μπορεί να είσαι και αυτή και αύριο να αλλάξεις γνώμη και να είσαι κάτι άλλο.

Σε αφήνουν να στοχαστείς; Όταν σε κάνουν να ντρέπεσαι για την εθνικότητα που έχεις, αυτή τη βαριά ιστορική κληρονομιά που φέρεις, γιατί δεν είσαι Έλληνας, αλλά Ελληνάρας, γιατί η σημαία δεν είναι εθνικό σύμβολο, αλλά εθνικιστικό-ναζιστικό έμβλημα, γιατί δεν είσαι Έλληνας πολίτης, αλλά παγκόσμιος πολίτης απροσδιορίστου ταυτότητος, γιατί δεν μπορείς να λες «είμαι Έλληνας και είμαι περήφανος για αυτό», είναι ρατσιστικό.

Στοχάσου, δες την κοινωνία γύρω σου, σκέψου τα προβλήματα της δικής σου αυλής και πώς μπορείς να τα λύσεις. Σε αφήνουν να το κάνεις; Όταν βομβαρδίζεσαι με παγκόσμια προβλήματα που αναζητούν παγκόσμιες λύσεις από παγκόσμιους οργανισμούς. Οπότε εσύ μετατρέπεσαι από πολίτης ενός κράτους, με κυβερνήσεις που λογοδοτούν και ελέγχεις ως έναν βαθμό, σε παγκόσμιο πολίτη μιας υφηλίου με 7 δισ. πληθυσμό, ένα τίποτα δηλαδή, μια κουκκίδα μέσα στο σύμπαν και ούτε. Τι ελέγχεις, ποιος σε κυβερνά, ποιος λογοδοτεί σε εσένα για τις αποφάσεις που παίρνει για εσένα; Σε αφήνουν να σκεφτείς και να λύσεις τα δικά σου προβλήματα, όταν αυτά χάνονται μέσα στον ωκεανό των προβλημάτων του πλανήτη, της παγκόσμιας φτώχειας, των πολέμων στην άλλη πλευρά της Γης, της μόλυνσης του περιβάλλοντος, που πλήττει πολύ περισσότερο άλλες χώρες παρά τη δική σου;

Στοχάσου τι είναι η ζωή σου. Είναι απλά η επιβίωση ή είναι ένα σύνολο δραστηριοτήτων στις οποίες έχεις όλο και μικρότερη πρόσβαση;

Αν θέλεις να χειραγωγήσεις τις μάζες, τρεις τρόποι υπάρχουν, σύμφωνα με τον Chomsky: 1. Να φοβίσεις τους ανθρώπους και να τους κάνεις να παραδεχτούν ότι μόνο ο Μεγάλος Ηγέτης μπορεί να τους σώσει. 2. Να αποσπάς την προσοχή τους με άλλα πράγματα. 3. Να στρέφεις το έναν εναντίον του άλλου. νΧρησιμοποιούν και τους τρεις τρόπους ταυτόχρονα για να σε χειραγωγήσουν. Για να μην το πετύχουν, «στοχάσου, και αρκεί».

Διδάκτωρ Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου
Paris III – Sorbonne Nouvelle

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καβγάς με ροχάλες, βρισιές και κλωτσιές στο Κολωνάκι

Επεισόδιο σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Κολωνάκι σε τυχαία συνάντηση προέδρου ΠΑΕ της SL1 με τον γιο προέδρου...

More Articles Like This