Αποκωδικοποιώντας την μπούρδα

Must Read

Αν δεν μπορείς να πείσεις το κοινό, τότε μπέρδεψέ το. Κουκούλωσε την αταλαντοσύνη σου με ανύπαρκτα «βαθιά» νοήματα

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Η Ελλάδα, αλλά και η Δύση στο σύνολό της έχουν καλλιεργήσει μια δεξιότητα στην κατασπατάληση πόρων, χρόνου και προσοχής στο τίποτα, αλλά και σε πράγματα και καταστάσεις που αξίζουν λιγότερο από το τίποτα. Στη φωτογραφία που κοσμεί το παρόν βλέπουμε τον πρωθυπουργό της χώρας να κοιτάζει προβληματισμένος μια διαλυμένη ψάθινη καρέκλα. Δίπλα του διακρίνονται η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και ο υφυπουργός «Σύγχρονου Πολιτισμού» Ν. Γιατρομανωλάκης.

Η στήλη έγραφε στις 12 Οκτωβρίου 2020 για την κωμική και ταυτόχρονα αποκαρδιωτική εικόνα: «Εμείς οι αφελείς, βλέποντας τη ρημαδιασμένη καρέκλα, θα νομίζαμε ότι την πέταξε το καφενείο της γειτονιάς επειδή έσπασε όταν έκατσε πάνω της ο κυρ Μήτσος, που χώρισε με τη γυναίκα του και τρώει μόνο απέξω και πήρε βάρος ο κακομοίρης… Όμως, δεν φταίει ο κυρ Μήτσος. Είναι έργο τέχνης η καρέκλα, μοντέρνας τέχνης γαρ!»

Κι όμως, όποιος διαπιστώνει το προφανές -ότι πρόκειται για μια σπασμένη ψάθινη καρέκλα που τη βάφτισαν «έργο τέχνης»- θεωρείται αναχρονιστής και αγροίκος. Αυτό το ισχυρίζονται όσοι ασχολούνται με την άχαρη, αλλά προσοδοφόρα εργασία της «μετάφρασης» κάθε μοντέρνας μπούρδας. Η κλασική τέχνη, αυτή που την καταλαβαίνουν και την αγαπούν σ’ Ανατολή και Δύση δίχως… μεσάζοντες και διερμηνείς, δεν βολεύει τους χονδρεμπόρους της φούσκας, τους βιομηχάνους του κοπανιστού αέρα. Η κλασική τέχνη (και ως κλασική εννοούμε αυτήν που… μιλά από μόνη της) είναι δύσκολη και πρέπει να αρέσει – κι αυτή η ευαρέσκεια του κοινού να προκύπτει αυθόρμητα, χωρίς την πίεση των «ειδικών» που θα επιμένουν ότι δεν φταίει η σπασμένη καρέκλα, που τη βλέπεις σαν… σπασμένη καρέκλα, αλλά εσύ που είσαι αγροίκος. Κι αυτοί οι «ειδικοί» θα σου εξηγήσουν πόσο βαθύ και ακατάληπτο για σένα τον ακαλλιέργητο είναι το νόημα της σπασμένης καρέκλας, και θα βγάζουν και μεροκάματο ερμηνεύοντας ή δημιουργώντας ομοειδείς μπούρδες.

Και μερικές απ’ αυτές τις μπούρδες -εικαστικές, ηχητικές, θεατρικές- θα βρουν τον δρόμο τους μέχρι τόπους ιερούς, όπως η Επίδαυρος!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Rolex, αστακοί και ιδιωτικά τζετ: Το lifestyle της ελίτ του κόμματος του Ερντογάν προκαλεί οργή στην Τουρκία!

Η δημόσια δυσαρέσκεια για τα μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας, αυξάνεται ολοένα λόγω του...

More Articles Like This